Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Görvälns slott: Full pott för fantasifull upplevelse vid Mälaren

Hotellpatrullen. En helg på Görvälns slott bjuder på fluffig och färgsprakande inredning och en middag som är någonting alldeles extra. Hotellpatrullens betyg blir full pott.

Görvälns slott
5

Prisklass: Lyx (Budget under 1.500 kronor, mellan 1.500-2.000 kronor och lyx över 2.000 kronor).

Rummen: Bekväma och spektakulärt inredda. Inget rum är det andra likt. Sköna sängar och i vårt rum ett badrum utöver det vanliga.

Maten: Förstklassigt rakt igenom. Höga ambitioner i köket med oväntade kombinationer. Spännande uppläggningar där en rätt serveras i mortel.

Utrymmen och aktiviteter: Flera sällskapsrum i slottet. De 38 rummen finns i flyglarna och trädgårdsmästarbostaden. Görvälns slott ligger i ett naturreservat vid Mälaren, fina promenadstråk längs vattnet. Runt slottet finns en skulpturpark och namngivna träd och växter från hela världen. Cyklar lånas ut i receptionen, och spel som krocket och boule.

Service och atmosfär: Servicen håller toppklass både i restaurangen och receptionen. Spännande atmosfär i det nyrenoverade slottet där inga detaljer lämnats åt slumpen. Lamporna sticker ut.

Kostnader: På vardagarna är Görvälns slott i första hand en konferensanläggning. På helgerna finns weekendpaket från 2 195 kronor med picknick-korg, fyrarätters­middag, logi i dubbelrum och frukost.

Tillgänglighet: Delvis rullstolsvänligt.

Adress: Görvälns slott, 175 46 Järfälla

Tel: 08-12000200

E-post: info@gorvalnsslott.se

Hemsida: www. gorvalnsslott.se

”Ni ska bo i guldrummet”, säger receptionisten och det är sannerligen ingen falsk marknadsföring. Allt går i guld i det stora rummet i södra slottsflygeln. Den enorma sänggaveln, garderobsdörrarna, stolarna, soffbordet, mönstret på gardinerna och inte minst badrummet som har guldskimrande mosaik på både väggar och golv. Tre av rummets lampor har skärmar klädda i guldfärgade fjädrar.

Först har vi svårt att ta in allt fluff, men rummet är häftigt och inredningen konsekvent genomförd. Ingenting för vardagsliv, men kul för en helg. Vi kommer sent att glömma det spektakulära badrummet med inbyggt badkar.

Solen skiner och vi sätter oss utanför slottet från 1600-talet med picknick-korgen som innehåller eftermiddagsfika. Med var sin falukorvsmörgås i näven beundrar vi den milsvida utsikten över Mälaren.

Efter en rejäl promenad längs vattnet utforskar vi själva slottet. Inte heller här är inredningen återhållsam, en av salongerna har klargröna väggar, lila soffor och fåtöljer. Det drar ihop sig till middag och även kocken verkar påverkad av alla svulstiga detaljer. De fyra rätterna är fantasifullt komponerade och håller genomgående toppklass. Den vita sparrisen har sällskap av rökt forellrom, saltgurka och fetaostkräm.

Vi ber att få receptet till röran på västerbottenost som serveras till svampsmörgåsen. Lammbogen är fantastiskt mör och desserten med rårörda lingon, kolasås, smörglass, maräng och vispad grädde är en smaksensation. Vinerna har valts med omsorg, men paketet är onödigt dyrt.

Sedan Hotellpatrullens förra besök för fem år sedan har Görvälns slott fått en ny kökschef och här finns förklaringen till betygshöjningen från 4 till 5. Även frukosten är en seger för köket. Inte så mycket att välja på, men allt är av yppersta kvalitet. Vi pratar fortfarande om den läckra stekta korven under promenaden till pendeltåget i Jakobsberg.