Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Gran Canaria – ön med många ansikten

Mångsidiga Gran Canaria är ön vi aldrig tröttnar på och som kan upptäckas igen och igen. Följ med på en färd till den mer sällan besökta norra delen av ön.

Solen stiger upp över Maspalomas på Gran Canaria. Från min hotellbalkong kan jag se oräkneliga andra hotell och längst bort i fjärran ana stranden Playa del Inglés som en gång startade turistvågen till Gran Canaria och gjorde ön till ett av svenskarnas allra käraste resmål. Det räcker med att sänka blicken till min telefonskärm och läsa på dess googlekarta för att förstå den egendomliga bredd av företeelser som finns omkring mig.

Inom synhåll finns barnens paradis nöjesfältet Holiday World, enorma kinesiska buffékrogar, irländska rockscener, fettsugningskliniker, biergartens, kindergartens, swingerklubbar, Svenska kyrkan samt Yumbo Centrum, ett shoppingcenter där man kan äta husman på Skansen Restaurang och gadda sig på Tattoo Funny Pain. På kvällstid förvandlas Yumbo till en välkänd gay-partyzon med flera barer.

Gran Canaria brukar ibland beskrivas som en minikontinent. Det gäller förstås inte bara naturen utan också kulturen.

Jag rycker till. Klockan har blivit mycket. Jag stoppar undan telefonen och skyndar ner till receptionen. Där möter Jorge Díaz, min guide för dagen på en biltur längs den mindre besökta norra delen av ön. Vi hälsar på engelska men sedan övergår Jorge genast till svenska med trygg västsvensk dialekt. Sexton år i bland annat Göteborg har gjort hans svenska bekväm och snabb.

– Sverige är fantastiskt, men du vet ... till slut tröttnar man på vintrarna. Så jag flyttade hit.

Jorge är ursprungligen från Uruguay. De senaste 24 åren har han bott på Gran Canaria.

Förbi bilfönstret passerar till synes ändlösa hotellområden och köplador. Så enformigt som landskapet är just här känns det nästan som en förbättring med nöjesfält, golfbanor och hotell.

Gran Canaria är en stundtals missuppfattad ö. De som säger att de aldrig vill sätta sin fot här kanske missar poängen med Gran Canaria. Det är en social plats för många att återvända till, att leva ett andra liv på, kanske med en andra krets av vänner. Jorge säger sig förstå svenskar som flyttar hit från Sverige.

– På Gran Canaria finns en helt annan livsstil än i Sverige. Här kan folk vara mer sig själva.

Det ständigt föränderliga tillhör Gran Canarias charm. Lika ful som ön kan vara på vissa ställen, lika vacker kan den vara på andra, tänker jag när vi rullar in i Arucas. Stadens svarta gotiska katedral dyker upp som från ingenstans. Kyrkan skulle kunna platsa i vilken B-film-skräckis som helst. Den tycks först inte höra ihop med varken Gran Canaria eller omgivningarna.

Arucas är en traditionell spansk stad med trånga torg och kaféer i gathörnen. Man har till och med lottförsäljare här. Efter hotellfrukostens aningen svaga maskinkaffe är en dubbel espresso lika svart som katedralen utanför vad man längtar efter. Kaféet heter Charlie Chaplin och är till bristningsgränsen fyllt med Elvis-memorabilia och inget annat. Jag älskar sådant.

Sedan svänger vi ut bland sockerrörsfälten och beger oss uppåt mot staden Teror i bergen. Plötsligt grönskar allt. Såväl mangos som plommon tynger trädens grenar. Det är svårt att tro att vi är på samma planet som de torra sluttningar vi nyss lämnat. Det är kring Teror som några av de äldsta spanska bosättningarna på ön finns. Staden har så många ståtliga träbalkonger att de knappt får plats mellan husen.

På stora torget är det tyst. Inne i 1500-tals-kyrkan Basílica de Nuestra Señora del Pino pågår en begravning. Kistan bärs ut ur kyrkan och skjuts in i en bil som dignar under alla blommor på taket. Bilen börjar rulla och ett hundratal personer går efter. En tidlös scen. De gamla männen på torget tar av sig hatten trots att de sitter långt från begravningståget som vaggar bort genom gränderna.

Vi fortsätter längs den klippiga motsträviga nordkusten och kör förbi staden Gáldar som måste ha en unik stadsplan då den nästan helt slingrar sig runt en konformad liten vulkan.

Till sist Puerto de las Nieves. Återigen en plats med en egen identitet. En fiskeby som ser ut att ligga i Grekland. Alla hus är kritvita och många har fönstergavlarna målat i klarblått.

Inte så många turister från norra Europa, desto fler från Spanien. Stränderna är blygsamma och många använder kajerna för att hoppa i plurret. Några dykare i våtdräkter lufsar förbi.

På restaurang Dedo de Dios (”Guds finger”) doftar fisksoppan himmelskt. Rader av andra fiskkrogar konkurrerar. Allt som lever i havet hamnar på tallriken i Puerto de las Nieves. Det goda kaffet kommer nästgårds från granndalen Agaete.

Bilturen avslutas i Las Palmas. Efter en sväng förbi de kosmopolitiska badscenen på Playa de Canteras åker vi ner till stadens halvt bortglömda historiska kärna Veguete. Vi avrundar på Café Havana, Jorges stamställe. Denna musikbar har nyss öppnat för dagen och Jorge försöker måla upp hur livligt det kommer vara om bara några få timmar. Han sträcker ut armarna som för att fånga något väldigt stort och utbrister:

– Jag älskar verkligen den här ön och kan inte ha det bättre. Det händer något varje dag i veckan. Det spelar ingen roll vad du är intresserad av. Det finns här på Gran Canaria.

Tio annorlunda tips på Gran Canaria

Guds finger i Snöhamnen

Puerto de las Nieves

1. Man undrar om man är i Grekland när man anländer till Puerto de las Nieves (”Snöhamnen”). Alla hus lyser kritvita och många har klarblå fönsterkarmar, låt vara i en annan nyans än de grekiska husen brukar ha. Numera kommer många hit för att ta färjan till Teneriffa. Andra vill testa dykningen eller göra fisketurer.

Stadens mest berömda symbol stenspiran Dedo de Dios (”Guds finger”) förstördes tyvärr i en storm 2005. I dag får man trösta sig med den utmärkta fiskrestaurangen Dedo de Dios vars fisksoppa är legendarisk.

Hitta hit: Norra kustvägen GC-2 leder ända fram till Puerto de las Nieves. Ibland står bara Agaete på skyltarna. Lokalbuss 101 går hit.

Solnedgångar i nygammalt hörn

Puerto de Mogán

2. Fiskebyn Puerto de Mogán är ett nygammalt hörn av Gran Canaria. Byns trånga gränder mellan vitmejade sockerbitshus påminner om svunna tider. Vid ett litet torg sitter ofta gubbar och spelar gitarr och röker cigarrer. Kvarteren kring hamnen är visserligen delvis nybyggda, men tack vare arkitekternas lyhördhet dröjer sig bykänslan kvar.

Missa inte solnedgången här när himlen sprakar i guld och rosa och skuggorna blir långa över kajerna. På hamnpiren finns utmärkta fiskekrogen Cofradia de pescadores de Mogán där nyfångad sjötunga serveras med tre varianter av mojo, den kanariska kryddiga såsen.

Hitta hit: Kustvägen GC-1 slutar vid Puerto Mogán. Lokalbuss 01, 32, 33 och 38 går hit.

Gran Canarias gröna hjärta

Teror

3. Hittat till Gran Canarias gröna hjärta? Så kallas nämligen dalgångarna i norra höglandet av ön. Många vet inte ens om att Gran Canaria så överraskande kan byta skepnad och bli så lummigt grön som i denna trakt.

Här ligger staden Teror, en av de äldsta spanska bosättningarna på ön. Ingenstans på Gran Canaria finns så många praktfulla kanariska balkonger av snidat trä. Av en rad intressanta byggnader intar kyrkan Basilica de Nuestra Señora del Pino en särställning. Kyrkan är ett pilgrimsmål sedan i början av 1500-talet.

Museet Casa de los Patronos de Virgin visar upp hur en överklassfamilj på Gran Canaria levde förr. En bra dag att besöka Teror är söndagar då visserligen många affärer är stängda men veckans höjdpunkt söndagsmarknaden är i full gång. Glöm inte att smaka på Chorizo de Teror, en kryddig vitlöksdoftande korv som säljs överallt i staden.

Hitta hit: Från staden Arucas leder vägen GC-43 till Teror. Lokalbuss 216 går hit.

En svart katedral och gratis rom

Arucas

4. Den svarta gotiska katedralen i Arucas ser så osannolik ut att man tror den är påhittad. Nattsvart, byggd av vulkansten, skjuter den upp bland den ljusa och färgglada bebyggelsen som ett stycke filmrekvisita från en Batmanfilm. Staden själv tycks simma i ett hav av bananplantage och sockerrörsodlingar. Prova rom gratis i romfabriken i intilliggande Arehucas. Om man gillar den kan man köpa en flaska till rabatterat pris. Inträdet är gratis. Kolla också in Jardin de la Marquesa, en botanisk trädgård med över 2 500 växtarter.

Hitta hit: Motorvägen GC-3 norrut slutar vid Arucas, som ligger nordväst om Las Palmas. Lokalbuss 205, 206 och 210 går hit.

Upptäck det historiska Las Palmas

Vegueta och Triana, Las Palmas

5. Det är lätt att dröja sig kvar i stämningen längs Playa de las Canteras i Las Palmas, ofta nämnd som en av världens bästa stadsstränder. Långtifrån alla hittar fram till Las Palmas historiska delar som ligger förvånansvärt långt söderut från strandkvarteren räknat.

I Vegueta, men också i Triana, finns gott om historiskt intressant arkitektur. Detta gäller inte minst den mäktiga Catedral de Santa Ana med anor från 1400-talet. Vegueta är också en stadsdel som lokalbefolkningen besöker på kvällar och nätter då distriktets många barer vaknar till liv.

Hitta hit: Följ kustvägen GC-1, sväng av vid Vegueta på väg till eller från hamnen i Las Palmas.

Toppupplevelse av Gran Canaria

Las Cumbres

6. Möt ett helt annat Gran Canaria med orörd natur och gamla traditioner. Las Cumbres betyder topparna och området omfattar Gran Canarias högsta delar. I dessa vackra berg hittar man ett sammanhängande nät av äldre vandringsleder, kallade Caminos Reales, (Kungsvägar). Det finns dessutom tre officiella leder. Den som startar från La Culata anses vara bäst. Man kan övernatta uppe i bergen. Det finns över 400 Casa Ruales, små familjeägda gårdar som fungerar som hotell. Kostnaden varierar stort mellan storlek och standard. En bra sida: www.toprural.com

Hitta hit: Ett stort antal vägar leder upp till Las Cumbres, beroende var på Gran Canaria man befinner sig.

Ett av öarnas främsta museum

Casa de Colón

7. På 1490-talet hade spanjorerna nyligen erövrat Gran Canaria från guancherna och byggt ett residens åt sin nye guvernör. Här fann den italienske sjöfararen Christoffa Corombo, på spanska kallad Cristóbal Colón, husrum innan han gav sig iväg för att hitta en genväg till Indien. Att han hittade Amerika istället och blev känd som Christofer Columbus i den anglosaxiska världen är en annan historia.

Guvernörens hus är i dag museum, ett av Kanarieöarnas bästa. Slagnumret är en kopia av Colóns favoritskepp Niña, smyckat med bevarade detaljer från originalskeppet. Det finns också en interaktiv modell av det historiska Las Palmas och mycket annat. Fritt inträde.

Hitta hit: Calle Colón 1, Las Palmas

www.casadecolon.com

Ett förhistoriskt lagerhus

El Cenobio de Valerón

8. Gran Canaria har mängder av fascinerande forntidshistoria. Till de mer gåtfulla hör El Cenobio de Valerón, ett stort förvaringssystem i en grottöppning med över 350 noggrant uthuggna förvaringsutrymmen för spannmål placerade ovanpå varandra i åtta nivåer. Att anläggningen skapades någon gång innan romartiden vet man eftersom besökande romare omnämner den.

Hitta hit: Intill vägen GC-291 nära San Filipe-ravinen, som i sin tur ligger nära GC-2-motorvägen vid staden Gáldar på norra Gran Canaria.

Vulkankratern alla glömmer

Caldera de Bandama

9. Många lyfter ögonbrynen när de får veta att mellan Las Palmas och flygplatsen ligger en kilometer bred vulkankrater med skyddad natur, unik fauna, historiska vinodlingar med hela fem bodegas och grottbostäder som tillhört ursprungsbefolkningen guancherna. Kombinera besöket vid kratern med att äta på Bodegon Vandama (www.bodegonvandama.com) där man serverar bodegans eget vin till maten. Vill man bo med utsikt över kratern går det också bra, på boutiquehotellet Bandama Golf Hotel (www.vbghotel.com).

Hitta hit: Från motorvägen GC-3 söder om Las Palmas, kör väg GC-801 eller GC-802 upp till Caldera de Bandama. Lokalbuss 311 går hit.

Gulla med dina favoriter

Palmitos Park

10. Denna djurpark utgör en garanterad succé för den som befinner sig på Gran Canaria med barn. Parken ligger i den tropiskt gröna Chamoriscan-ravinen och man får möta primater, reptiler och färgstarka fåglar. Det finns även ett Akvarium och ett fjärilshus. Samt inte minst en minibondgård där man får gulla med sina favoritdjur. Var dock beredd på trånga och varma bussar på vägen hit under högsäsong.

Hitta hit: Infart från väg GC503. Fri parkering. Lokalbuss 45 och 70 går hit.

www.palmitospark.es

Resfakta.Gran Canaria

Res hit:

Tåg: Från Stockholm till Cádiz

i Spanien runt åtta byten bland annat i Göteborg, Köpenhamn, Paris och Madrid. Från Cádiz färja till Las Palmas de Gran Canaria. Turtätheten varierar beroende på säsong och överfarten tar runt 40 timmar.

www.directferries.se

Flyg: Alla större charterbolag har resor från en rad svenska orter. Bland reguljärflyg finns till exempel förbindelser från Köpenhamn med Norwegian och Iberia och från Stockholm med Norwegian, Iberia och SAS.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Gran Canaria ca 1 423 kilo per person, tur och retur, inklusive höghöjdseffekt.

(För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

Bästa tiden: Året runt-resmål. Något lägre badtemperaturer under vinterhalvåret (18–20 grader mot 22–24 grader på sommaren).

Tidsskillnad: –1 timme svensk tid.

Språk: Spanska. Engelska talas av många.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Nästan svensk nivå, ibland över, på turistorterna. Lägre priser på alkohol och lägre priser över lag på mindre orter med få turister.

Ta dig runt: Hyrbil bra om man vill se mycket på kort tid. Boka från Sverige, det kan vara ont om bilar under högsäsong.

www.avis.com, www.hertz.com, www.holidayautos.com, www.recordrentacar.com