Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/grekisk-tidsresa-bland-konstskatter/

Resor

Grekisk tidsresa bland konstskatter

Bild 1 av 2 Sal efter sal med kulturskatter på Benakimuseet.
Foto: Leonidas Kourgiantakis
Bild 2 av 2 Kläder, smycken och konst från olika tidsperioder i den grekiska historien.
Foto: Leonidas Kourgiantakis

Privatägda Benakimuseet i Aten är fullt av grekiska konst- och kulturskatter från förhistorisk tid fram till modern tid. Här får man uppleva en tidsresa i rum med tidstypiska möbler, dekorationer, verktyg och konstverk.

Det är som att kliva in i en annan värld när man rör sig över de knarriga trägolven och beundrar de förgyllda väggarna och fönstren i färgat glas. En gång i tiden var detta en privatbostad som tillhörde en av Greklands mest förmögna familjer.

Museet grundades 1930 av konstsamlaren Antonis Benakis. Här har man samlat över 40.000 föremål och konstverk från tiden under romarriket, den medeltida bysantinska eran, århundraden av frankisk och osmansk ockupation och kampen för självständighet som tillsammans ger en inblick i Greklands historia och kultur.

Här har man samlat över 40.000 föremål och konstverk, bland annat från tiden under Romarriket.
Här har man samlat över 40.000 föremål och konstverk, bland annat från tiden under Romarriket. Foto: Leonidas Kourgiantakis

Museet är uppdelat i avdelningar som täcker fyra olika eror som i sin tur har mindre samlingar. På första våningen finns föremål från bronsåldern, den geometriska tiden och den kykladiska perioden. På andra våningen har man återskapat livsstilen och kulturen hos den makedonska adeln på 1700-talet. På tredje våningen kan man utforska grekisk historia under senare tid. Frihetskriget år 1821 är en av huvudpunkterna. Turen avslutas med en samling grekiska föremål från 1900-talet.

Det är mycket att ta in, men värt ett besök. Avsluta på kaféet på taket med en tjusig utsikt över Aten.

Benakimuseets huvudbyggnad ligger i centrala Aten och har även filialer i Atenområdet.
Benakimuseets huvudbyggnad ligger i centrala Aten och har även filialer i Atenområdet. Foto: Leonidas Kourgiantakis

 

Läs mer: Dramatisk judisk historia i Grekland 

Läs fler resereportage här