Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Se grekiska antikens skärvor i vackra Nafplio

Den grekiska halvön Peloponnesos kryllar av historiska minnesmärken. Hit kommer varje helg tiotusentals atenare – men kanske mindre för att söka sina rötter än för att koppla av i den vackra staden Nafplio.

Och här mördades kung Agamemnon, mässar läraren, medan hans elever lyssnar under storögd tystnad.

Just här, får de höra, just på dessa stenar, dödades kungen med ett yxhugg i halsen vid sin återkomst från det trojanska kriget.

Här, vid Agamemnons borg Mykene, lever antikens sagor i ett gränsland mellan myt och sanning.

Vägen från Aten kantas av skyltar som pekar in i det karga, grågröna landskapet. Antika tempel och bosättningar, medeltida kyrkor – skärvor ur mer än 2 500 år av grekisk forntid ligger inom räckhåll för den som orkar gå ur bilen.

Få ställen i Grekland kan mäta sig med halvön Peloponnesos när det gäller historiska minnesmärken. Hit vallfärdar varje helg tiotusentals Atenbor, kanske mindre för att söka sina antika rötter än för att koppla av i hamnstaden Nafplio.

Detta är en av Greklands vackraste städer och väl värd ett besök.

Nafplio blev grekernas första huvudstad efter självständigheten 1832. De väldiga forten på kullarna ovanför staden vittnar om dess militära betydelse århundradena före självständigheten, och i de smala gränderna vandrar människor som genom en svunnen tid.

Man möter kvinnor klädda i grekiskt svart. Ur portgångarna kommer katter för att stryka sig mot ens ben, och i fönstren skymtar konstfärdiga blomsteruppsättningar.

Förföriska dofter strömmar ur de små krogar som kantar gränderna.

I veckosluten och under sommarens högsäsong kan trängseln på huvudgatorna i den gamla staden vara en smula påfrestande. Men så snart man dragit sig undan i sidogränderna finner man ett närmast osannolikt lugn, med larmet från turistkvarteren som ett fjärran, knappt märkbart brus.

Stärkt av en stunds frid kan man sätta sig på något av det stora torgets kaféer och beskåda myllret.

Nafplio är värd att besöka för sin egen skull. Man kan gå till det prisbelönta museet för peloponnesisk folklore. Man kan bada på stans lilla strand eller bara flanera i gränderna.

Men ännu större anledning att åka dit finns det om man använder staden som utgångspunkt för utflykter till det antika Grekland.

Passa på att se de väldiga stenborgarna i Mykene och Tyrins från omkring 1600-talet före Kristus, teatern i Epidauros från 300-talet före Kristus, där det än i dag ges föreställningar med antika rötter, och lämningarna i Nemea, där guden Herkules kramade ihjäl ett lejon.

Men har Herkules verkligen funnits? Och kan man verkligen utan vidare krama ihjäl ett lejon?

Den som envisas med att ställa sådana frågor får avsevärt mindre glädje av sin resa till Peloponnesos.

Antika sevärdheter utanför Nafplio

Mykene. Den mykenska kulturens vagga mellan 1500 och 1000-talet före Kristus. Upptagen på FN:s världsarvslista och enligt myten kung Agamemnons hem. En vackert belägen stenborg utanför Nafplio.

Tiryns. Även detta ett världsarv, en gigantisk stenborg inom gångavstånd från Nafplio, upptagen på FN:s världsarvslista. Enligt myten byggd av de enögda cykloperna. Mindre spektakulärt belägen än Mykene men aningen bättre bevarad.

Epidauros. En jättelik stensatt teaterarena, byggd på 300-talet före Kristus och med en fantastisk akustik. På somrarna spelar amatörskådespelare från trakten kring Nafplio antika pjäser inför stor grekisk och utländsk publik.

Nemea. Mest känd från myten om hur Herkules, oförmögen att enligt sin uppgift sticka ihjäl ett lejon, i stället kramade ihjäl besten. Myten födde de så kallade nemeiska spelen, och spelens stora stadion finns kvar i hyggligt bevarat skick.

Korint. Här finns pågående utgrävningar från grekiskt 500-tal före Kristus men Aten framför allt från romartiden. Väl värt en avstickare om man vill sträcka på benen på bilresan från Aten till Nafplio, men knappast annars.

Resa hit: Man kan åka buss till Nafplio med omgivningar och med en övernattning se både staden och exempelvis Mykene och Epidaurus. Men mera praktiskt är att hyra bil i Aten och ta sig runt på egen hand.

Att bo: Det finns en uppsjö av övernattningsmöjligheter i Nafplio, alltifrån enklare hotell som Economou (250 kronor för ett dubbelrum) till det lyxiga Hotel Grande Bretagne vid strandpromenaden för drygt 1 500 kronor per dubbelrum.

Att äta: Nafplio är knappast känd som en kulinarisk metropol, men det går att äta gott ändå. Undvik krogarna på huvudgatorna: de är ofta dyra turistfällor. Bättre och billigare är de små krogarna i sidogränderna.