Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/hang-med-till-bornholm-on-i-solen/

Resor

Häng med till Bornholm – ön i solen

Nära öns näst största stad Nexø hittar man de makalösa sandstränderna vid Dueodde. Foto: Johan Dahlqvist

Bornholm är känd för att vara en solskensö. Sandstränderna är många och långa och öns topografi inbjuder till härliga cykelturer. På senare år har öns kulinariska utbud kommit allt mer i fokus.

Rätta artikel

Gröna Bornholm är känd som den solsäkraste platsen i Danmark med lite kyliga vårar men med varma somrar och höstar. Under en weekend ska vi ta reda på vad Bornholm erbjuder de runt 600.000 turister som besöker ön årligen.

Vi börjar med att ta oss till öns största hotell, Griffen spa & wellness i Rønne. Det är fredagskväll och restaurang G är mer än full av glada människor. Mest danskar, men även någon svensk och tysk röst hörs i sorlet. Maten är läcker, speciellt förrätten hummerbisque med smörstekta havskräftor, trumpetsvamp och jordärtskockschips. Dagen efter provar vi hotellets spa. Vi är ensamma och vattnet är varmt och skönt.

Efter spat besöker vi Rønnes nya saluhall, ”Torvehal”, inrymd i det gamla slakteriet. Här finns små försäljningsställen med lokala godsaker, olika spritdrycker och ett populärt kafé. Ett njutningsfullt och trevligt stopp innan vi gör själva Rønne, Bornholms ”huvudstad”. Bornholm har omkring 41.000 invånare varav runt 14.000 i Rønne.

Bild 1 av 2 Öns långa historia gör sig påmind under rundturen. Borgen Hammershus är värd ett besök.
Foto: Johan Dahlqvist
Bild 2 av 2 Utsikt över havet från lyxiga Hotel Nordlandet.
Foto: Johan Dahlqvist

Lite senare far vi längs den branta och steniga norra delen av ön förbi Nordeuropas största borgruin Hammershus, som vi givetvis besöker innan vi checkar in på mysiga och lyxiga Hotel Nordlandet i Sandvig, strax intill tvillingbyn Allinge. Vårt hotell ligger på klippor vid vattnet och vi tar en kvällspromenad mellan husen ned till hamnen. Det är lugnt och stillsamt förutom några skränande fiskmåsar.

Hungern gör sig påmind och även om Hotel Nordlandet ska ha en riktigt bra restaurang tar vi bilen sju åtta kilometer till byn Vang och restaurang Le Port, som är känd för öns spännande dansk-fransk-italienska mat. Vi äter stekt gös med sparrisbroccoli och Noilly Prat-skum medan solen sjunker vid horisonten. På vägen tillbaka säger vi hej till en igelkott som i sakta mak tar sig över vägen.

Inte långt från vårt boende på Nordlandet ligger fiskeläget Tejn där den spektakulära starten av trollingfisketävlingen Trolling Master Bornholm äger rum i maj varje år. Det är Europas största laxfisketävling och lockar över 300 sportfiskebåtar med tre fyra personer i varje båt.

Bild 1 av 2 Strövtåg i Svaneke, en charmig by på öns östra sida.
Foto: Johan Dahlqvist
Bild 2 av 2 Glasspaus i Svaneke. Serveringen sker med ett stort leende.
Foto: Johan Dahlqvist

Nästa dag styr vi hyrbilen mot charmiga Svaneke längs öns östra sida och passerar pittoreska Gudhjem där vi tar en glass i hamnen på Gudhjem special. I Gudhjem ligger också Karamel kompagniet som är en karamellälskares dröm. Mjuka karameller en masse! Och inte långt därifrån hittar man öns största rundkyrka, Østerlars, som är en av öns fyra rundkyrkor. Det finns sju totalt i hela Danmark.

Sedermera checkar vi in på utmärkta Hotel Siemsens Gaard i Svaneke. Det är en gammal köpmansgård från 1600-talet som nu blivit ett hotell med mycket vacker utsikt över hamnen och en rosenträdgård som doftar och lyser varmt välkomnande. Svaneke, med 1.200 invånare, har också blivit utsedd till Danmarks vackraste småstad. Vi tar en fish and chips i hamnen med närfångad torsk och pommes frites gjord på ö-odlad potatis. Svaneke Bryghus blir vårt val av restaurang till middagen där vi beställer in oxfilé med stekt spetskål och revbensspjäll. Underbart välsmakande tillsammans med det lokalproducerade ölet, Brown Ale och en Svaneke Classic – och nu talar vi verkligen om närproducerad öl, ungefär fem meter bort!

Bild 1 av 2 Bad vid Dueodde – de långa sandstränderna bjuder in till ett dopp.
Foto: Johan Dahlqvist
Bild 2 av 2 Fiskebåtar och semesterfirare delar på platsen i Svanekes hamn.
Foto: Johan Dahlqvist

Inte långt från Svaneke, inget är förresten långt på Bornholm som bara är lite över tio mil runtom, ligger öns näst största stad Nexø. I närheten hittar man de makalösa sandstränderna vid Dueodde. Som Karibien, fast nära.

Det finns mycket att se och göra på Bornholm trots öns litenhet. Allt från medeltidsborgar till vattenland, rundkyrkor, fyra trevliga golfbanor och att njuta av öns specialitet, rökt sill, vid de många rökerierna runt ön.

Rökt sill brukar kallas för ”en äkta Bornholmer”, och serveras ofta med en lös äggula och rödlök på en skiva danskt rågbröd med namnet ”Sol over Gudhjem”. Rökerierna har också magnifika fisk- och skaldjursbufféer där sillen spelar en betydande roll. Bornholm bjuder helt enkelt på många kulinariska frestelser.

Bild 1 av 2 Fish and chips på nyfångad torsk i Svanekes hamn.
Foto: Johan Dahlqvist
Bild 2 av 2 Rökt sill brukar kallas för ”en äkta Bornholmer”.
Foto: Johan Dahlqvist

1995 grundades ”Regional Matkultur Bornholm”, ett nätverk för att utveckla lokala råvaror och lokal kokkonst. Det har gått riktigt bra, nu finns mänger av bornholmska specialiteter som rapsolja, pasta av bornholmskt durumvete, lakrits, choklad och suverän glass.

Inte att förglömma Kadeau, som är Bornholms enstjärniga Guide Michelin-restaraung omgiven av havet, stranden, skogen och himlen på öns sydkust. Det är lätt att förstå att Bornholm är en populär vigselplats för unga tyska par!

Bild 1 av 2 Østerlars Kirke på Bornholm, den största av öns fyra rundkyrkor.
Foto: Johan Dahlqvist
Bild 2 av 2 Martin Andersen Nexø-museet.
Foto: Johan Dahlqvist

Läs fler resereportage här