Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Här är DN Resors reportage från svenskarnas populäraste vinterresmål

Att vara på stranden vid Pigeon point är som att vara i en affisch som föreställer drömmen om Karibien. Palmerna vajar, sanden är vit och havet turkosblått.
Att vara på stranden vid Pigeon point är som att vara i en affisch som föreställer drömmen om Karibien. Palmerna vajar, sanden är vit och havet turkosblått. Foto: Jannike Kihlberg

Kanarieöarna och Thailand är favoriter när svenskarna bokar sina vinterresor. Men också Karibien, Sydafrika och Florida ligger bra till. Här har DN Resor samlat 24 resereportage från 13 länder som ligger högt bland svenskarnas populäraste vinterresmål.

Gran Canaria är den destination som lockar flest resenärer och Thailand är fortfarande en svenskfavorit, enligt bokningsstatistiken från både Ticket och Resia.

Vinterns stora nyheter i resebranschen är direktflygen till Vietnam och Sri Lanka

Här har DN Resor har samlat de bästa resereportage vi publicerat de senaste åren från Thailand, Kanarieöarna, Karibien, Sydafrika, Florida, Kap Verde, Dubai, Vietnam och Sri Lanka.

Kanarieöarna

Lanzarote, barn och träning 3 december 2016. Träningsresor blir allt mer populära. Men funkar det att ta med sig barnen? Familjen Utterström Härdmark valde bort stranden och åkte i stället till en träningsanläggning på Lanzarote för att spela tennis, snorkla och jaga det perfekta löpsteget.

Teneriffa vandring 8 december 2015. DN:s Kristofer Ahlström reser till Kanarieöarna för att vandra. Och förvandlas på några veckor från uppkopplad mediemänniska till enstörig hippie med druidkäpp och skägg.

Teneriffa stjärnskådning 29 november 2015. Teneriffas observatorium är världsberömt bland astronomer. DN:s Kristofer Ahlström reste dit och fann ett meditativt lugn.

Lanzarotes lavanatur 31 januari 2010. Svart, roströd och en hel palett av jordfärger. På Lanzarote dominerar lavan — och lugnet. Enastående natur, värme året runt och fina stränder lockar, särskilt i sportlovstider. Och den starka vinden har gett draksurfarna ett paradis.

Gran Canaria 8 december 2008. Hälsotrenden som har blivit allt starkare hemma i Sverige är tydlig även här. Och morgonaktiviteterna är också en bra bild över det nya Gran Canaria som vuxit fram de senaste åren. Nya lyxhotell har byggts, gamla har fräschats upp, gourmetrestauranger lockar nya kunder och allt fler inser att klimatet är perfekt för träning.

Thailand

Koh Samui 12 november 2016. Hälsotrenden har även nått resebranschen. Allt fler hotell satsar på nyttig mat, träning, detox och olika behandlingspaket för den som vill fokusera lite extra på sin kropp under semestern. DN har testat hälsohotell på Koh Samui i Thailand.

Koh Yao Yai och Koh Yao Noi 21 nobember 2015. Trettio minuter från stimmiga semesterorten Phuket öppnar sig en värld av orörd natur som få ger sig tid att upptäcka. I nationalparken utanför öarna Koh Yao Yai och Koh Yao Noi kan du paddla in i hemlighetsfulla laguner och bada från öde stränder.

Ao Nang. När vintermörkret lägrade sig begav sig DN:s Åsa Beckman till Ao Nang för att bli vederkvickt till kropp och själ. Hon hittade spa tråkiga som vårdcentraler, men också ställen så vackra och avkopplande att världen omkring aldrig tidigare har känts så avlägsen.

Sydafrika

Kapstaden 15 oktober 2016. Kapstaden drar förstås besökare för sin rika, dramatiska historia, det karaktäristiska Taffelberget och den vilda Godahoppsudden. Men nu är ett krog- och butiksutbudet ett minst lika stort dragplåster. Följ med Johan Öberg till det nya Kapstaden.

Maraton i norra Sydafrika 20 augusti 2016. Efter storstädernas löptävlingar ville DN:s Sara Assarsson pröva att springa på savannen. Men under Big Five Marathon i Sydafrika måste man vara uppmärksam på lejon, noshörningar och skorpioner.

Florida

Florida Keys 27 november 2016. Florida Keys är som gjorda för att ses i långsam takt. Först då upptäcker man alltifrån fina kajakvatten och världens bästa fiske till tiki-barer och Key Wests mer bohemiska sidor.

Kap Verde

Sal 11 december 2016. 350 soldagar om året och en topplacering bland etiska resmål. Det är inte konstigt att Kap Verde blir alltmer populärt som vinterdestination.

Dubai

Mat i Dubai 4 december 2014. Nyfiken på glass gjord på orkidéer eller stenugnsbakat bröd med stenarna kvar till auberginedippen? Under ett matmaraton i Dubai slinker minst 25 rätter till ner. Följ med på en mellanösternresa i miniformat.

Ridning i Förenade arabemiraten 9 oktober 2016. Att möta Förenade arabemiratens ökennatur till häst är en mäktig upplevelse som knyter an till en arabisk tradition. DN reste till Dubai men lämnade shoppingstråken och skyskraporna för sandvidderna.

Karibien

Puerto Rico 30 oktober 2015. Ensliga sandstränder, vildhästar och övergivna militärbunkrar men också tropisk modernism och en spännande konstscen. Puerto Rico är en perfekt kombination för den som vill ha både slöa dagar i solen och karibiskt stadsliv.

Aruba 15 november 2015. Aruba är den karibiska ö som får högst betyg i charterbolagens popularitetsmätningar: Vänligt och tryggt med paradisstränder och turkost hav. Bofasta Rachel Bråthén, mer känd som ”Yoga Girl”, tipsar om öns mer okända sidor.

Kuba 28 februari 2016. Kuba står inför stora förändringar. Minnet av revolutionen bleknar hos nya generationer, samtidigt som relationen med USA blivit mycket bättre. DN Resor tog tillfället i akt och reste till Castros, Hemingways och de cigarrrökande kvinnornas ö.

Tobago 14 oktober 2013. Tobago är en av årets resenyheter i Karibien. Ön är liten till ytan men här finns plats för både stränder och djurliv i världsklass.

Kryssning 4 november 2011. Resa med fartyg lockar allt fler. DN Resor mönstrade på i Guadeloupe och fick uppleva en låtsasvärld full av aktiviteter och möten.

Cancun 14 februari 2016. Alexandra Pascalidou tog med sig dottern på en träningsresa till mexikanska Cancún. Här skulle hon infria sina nyårslöften, var meningen. Hon lyckades delvis – framför allt med att trotsa sina rädslor.

Vietnam

Phu qouc 20 mars 2016. Den vietnamesiska ön Phu quoc exploateras i rekordfart och direktflyg från Sverige är redan i gång. DN Resor besöker en naturskön ö som nu pressas av enorma turistsatsningar.

Hanoi 25 januari 2015. Tre småbarn är inget skäl att sluta göra långresor. Tvärtom. Familjen Utterström-Härdmark reste genom ett varmt och intensivt Vietnam med barnen Albert, 5, Edith, 2, och Vega, åtta månader. Här är deras rapport.

Sri Lanka

Sri Lanka rundresa 12 december 2015. Sri Lanka skulle kunna beskrivas som Indien light. Maten är inte lika stark, människorna inte lika intensiva och stränderna ännu mer avslappnade. DN Resor har träffat bybor, ayurveda- läkare och bröllopspar på ett av vinterns färgrikaste charterresmål.

Sri Pada 8 maj 2016. Vi stannar och tittar mot skenet från hundratals lampor som slingrar sig uppför bergssidan. De markerar vägen till toppen till Sri Pada, som ligger på 2 243 meters höjd över havet på södra Sri Lanka.