Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Här är Londons gömda trädgårdar

S:t Dunstan in the east.
S:t Dunstan in the east.

Visst finns det parker och grönområden i den brittiska huvudstaden som blir en perfekt motvikt till det hektiska stadslivet. Men det är nog de gömda trädgårdarna som londonborna uppskattar mest. Här är fem oaser att upptäcka på besök i den brittiska huvudstaden.

Hyde park i all ära. Och för all del platser som Kew gardens och Kensington gardens. Vackra, välordnade oaser med snyggt planerade planteringar där det engelska klimatet gör att de i stort sett är gröna året om.

Trots de ståtliga parkerna – det är de hemliga trädgårdarna som får mest kärlek. Som ofta har sina egna hemsidor och där man kan bidra med pengar för att trädgården ska kunna hållas i toppskick. Det är platser dit väldigt få turister hittar och där londonborna kan koppla av på lunchen, rasta sina hundar eller ha picknick efter jobbet. Tänk trädgården i filmen ”Notting hill” – men här behöver man inte klättra över några jobbiga järnstängsel som Hugh Grant och Julia Roberts gör.

De undangömda trädgårdarna har ofta uppstått på lite udda platser, som S:t Dunstan in the east, mellan London bridge och Towern, som växte upp i ruinerna av en utbombad kyrka. Postmans park är också en häftig plats i närheten av S:t Pauls-katedralen. Det har, förutom att vara en fin trädgård, även blivit en minnesplats för att hedra människor som har offrat sitt liv för någon annan. Här på plaketterna kan man bland annat läsa om kontoristen Herbert som 1889 drunknade när han försökte rädda livet på en man.

Vid en gammal prästgård i närheten av Fleet street ligger en öppen trädgård där blåelden blommar i april och täcker fasaden. En romantisk plats mitt i storstaden. Och känner man för ännu mer romantik går det till och med att gifta sig i en av de gömda trädgårdarna i London. Vid den något bedagade pergolan i Hampstead heath i norra London anordnas vigslar. När rosorna blommor runt de lätt slitna pelarna är det som vackrast!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Foto: Vildvuxet med historia
S:t Dunstan in the east, City of London
Mellan London bridge och Towern ligger en riktig oas, särskilt för folk som arbetar i city.
Den gamla 1100-tals kyrkan S:t Dunstan drabbades hårt av bombningarna 1941 och eftersom den var så svårt skadad återuppbyggdes den aldrig.
I stället anlades en trädgård i ruinerna, och här är en mycket speciell känsla med klätterväxter som slingrar sig genom kyrkfönster utan glas och man mitt i det vackra anar andra världskrigets påverkan på den brittiska huvudstaden.
Hitta hit: Tunnelbana till Monument eller Tower hill. Ingången hittar du via Idol lane eller S:t Dunstans hill.
Mer info: www.cityoflondon.gov.uk

Foto: Katarina Forsberg

Foto: Katarina Forsberg

Foto:

Rosor & ruiner
S:t Georges gardens, Bloomsbury
Egentligen en av Londons äldsta kyrkogårdar, och här och var syns gravstenar till minne av människor som levde för mycket länge sedan. Här skapades så småningom ett grönområde för de fattiga som inte hade tillgång till Bloomsburys eleganta trädgårdar. I dag är det ett populärt tillhåll för lunchätare och hundägare och när man sitter på en av de många bänkarna anar man inte att man är mitt i en av världens största städer. Stora kastanjer, vackra perenner och en mycket lantlig och romantisk känsla.
Hitta hit: Ta tunnelbanan till Russel square, och gå något kvarter norrut. Vid Handel street tar du höger.
Mer info: www.friendsofstgeorgesgardens.org.uk

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Foto:

Romantiskt med rosor
Hampstead heath pergola
Om man känner för att gifta sig på en ovanlig plats är pergolan i Hampsted heath rätta stället.
Den magnifika pergolan skapades för trädgårdsfester av Lord Leverhulme i början av 1900--talet.
Kommunen köpte tomten i början av 60-talet och då var platsen nergången. Hampstead heath är i sig värt ett besök, och när blåregnet blommar runt pergolan är det ett magnifikt ställe att vara på.
Hitta hit: Tunnelbana till Hampstead.
Mer info: www.cityoflondon.gov.uk

Foto: Open Gardens

Foto: Open Gardens

Foto: Blåregn & andra blommor
The masters garden, City of London
I närheten av de gamla tidningskvarteren runt Fleet street ligger den här lilla pärlan. Från början var huset en prästgård och området blev svårt sönderbombat under kriget. Men trädgården byggdes upp igen och är nu öppen varje söndag.
Trädgården är planterad så att den blommar hela säsongen, och särskilt vacker under högsommaren.
Hitta hit: Tunnelbanan till Blackfriars eller Temple. Tudor street
Mer info: www.opensquares.org

Foto:

Foto: The city of London corporation

Foto: Minnesplats & trädgårdsoas
Postmans park, City of London
Där trafiken är som mest hektisk i London ligger den här parken som också är en minnesplats över dem som dog när de försökte rädda en annan människa. 50 plaketter påminner om deras insatser och var från början lunchpark för anställda från det stora postkontoret i närheten.
Här kan du bland annat läsa om Alice Ayres som räddade tre barn från att brinna inne, men som själv omkom. En vilsam plats som också förekommer i filmen ”Closer” med Jude Law.
Hitta hit: Tunnelbana till S:t Pauls, utgång Aldersgate street.
Mer info: www.cityoflondon.gov.uk