Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Här hittar du höstlovspaket på hemmaplan

Foto: Slawomir Kruz / Alamy

Att resa utomlands kostar skjortan under höstlovsveckan - men för dig som ändå vill lämna hemmet i ett par dagar finns flera erbjudanden välja mellan. DN har inventerat höstlovspaketen på hemmaplan.

Höstlovet närmar sig med stormsteg. Att resa utomlands med hela familjen är dyrt, och för många kan det dessutom vara svårt att ta ledigt från jobbet hela veckan.

Men för dig som vill och har möjlighet att åka i väg ett par dagar för att fira höstlov med barnen finns flera alternativ i olika prisklasser, från färjeresor för hela familjen under tusenlappen till lyxiga spahelger där prislappen är betydligt högre.

Flera av de stora djur- och nöjesparkerna har särskilda höstlovspaket, däribland Kolmården och Liseberg. Också på äventyrsparken Isaberg i Småland finns det höstlovsaktiviteter att tillgå, bland annat går det att prova på höghöjdsbana och besöka älgparken.

Kanske kan man tro att spasemester bara är till för vuxna? Så är det inte. Flera hotell och spainrättningar erbjuder höstlovspaket. På Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen tar personalen med barnen på spännande utflykter medan de vuxna får vila upp sig i spaavdelningen.

Detsamma gäller på Strömstad Spa, där barnen bland annat bjuds till poolparty. Och på Tanum Strand på västkusten kan barnen ha kul tillsammans med barnprogramprofilen Nassin Al Fakir. Dessutom anordnas äventyrslekar och skattjakt.

Även på andra håll ordnas höstlovsaktiviteter. På Skellefteå camping kan hela familjen hyra en spökligt utsmyckad husbil eller husvagn och delta i gemensamma aktiviteter. Även Hälleviks camping i Blekinge har särskilda erbjudanden under höstlovsveckan.

Det går också att lämna landet för bara en eller två nätter. Den som vill ut på sjön kan gå ombord på en kryssningsbåt till Helsingfors, Riga eller någon annan närbelägen stad. Hos Tallink Silja får barnen träffa både Mumin och sälen Harry ombord och hos Viking Line finns Ville Viking till hands för lek och bus. Där får barnen också delta i cirkusskola på vissa av fartygen.

Höstlovet infaller vecka 44 som börjar med måndagen 31 oktober och avslutas söndagen 6 november. Samma vecka gäller för hela landet.

Många museer anordnar särskilda höstlovsaktiviteter - ofta helt gratis - håll utkik i ett kalendarium nära dig vartefter lovet närmar sig.

Ett urval av höstlovspaket - prisexempel

Djur-, nöjes- och äventyrsparker

Isaberg, utanför Gislaved: Två övernattningar och många guidade aktiviteter, bland annat pyssel, fiske och cirkus. Inträde till höghöjdsbana och älgpark. Från 1.990 kronor (4 personer)

Kolmården, utanför Norrköping: Entré till djurparken, tillgång till bland annat relaxavdelningen på hotellet, en övernattning och frukost. Från 3.695 kronor (2 vuxna och 2 barn)

Liseberg, i Göteborg: En övernattning, frukost och fri entré med ett litet åkpass. Från 2.050 kronor (4 personer).

Orsa Rovdjurspark med flera i Dalarna: ”Spöklov” i Orsa. Besök på Sagolandet Tomteland och Orsa Rovdjurspark, samt bowling och övernattning i två nätter. Från 2.095 kronor (2 vuxna och 2 barn).

SPA

Hotel Skansen på Öland, från 3592 kronor för två nätter (2 vuxna och 2 barn).

Storhogna högfjällshotell och SPA i Vemdalen, från 6.220 kronor för 2 nätter (2 vuxna och 2 små barn).

Varbergs kusthotell, från 3.618 kronor per natt (för 2 barn och 2 vuxna).

Camping

Hällevikscamping, Blekinge: En övernattning i lägenhet, lunch, entré till Kreativum i Karlshamn och Spökrunda från 1.750 kronor (2 vuxna och 2 barn).

Två övernattningar i stuga eller på campingplats, spökliga detaljer utlovas. Aktiviteter som pumpakarvning. Från 2.775 kronor (2 vuxna och 2 barn).

Färjor

Viking Line till Helsingfors: Från 872 kronor (2 vuxna och 2 barn) för två övernattningar och två frukostserveringar. Knappt sju timmar i Helsingfors. Håll utkik efter vilka turer Ville Viking följer med på vid bokningen.

Tallink Silja till Tallin: Från 976 kronor (2 vuxna och 2 barn) för två övernattningar och två frukostar. Åtta timmar i Tallin. Glöm inte att kolla så att Mumin och sälen Harry är med just på er tur.

Fotnot: Prisexemplen är framtagna under början av september 2016. Tillgång, erbjudanden och priser kan ändras av anordnaren.