Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/har-i-toscana-foddes-en-operamastare/

Resor

Här i Toscana föddes en operamästare

Bild 1 av 2 Överallt i staden Lucca hyllas Giacomo Puccini. Här en staty på Piazza Cittadella, utanför huset (det högra) där mästaren föddes. Till höger flygeln som Puccini köpte 1901 och som han komponerade många av sina operor på.
Foto: Colette van Luik
Bild 2 av 2
Foto: Colette van Luik

”La Bohème”, ”Tosca”, ”Madame Butterfly”, ”Turandot”… Några av världens mest berömda – och vackraste – operor. Samtliga skapade av Giacomo Puccini, född i staden Lucca i Toscana.

Rätta artikel

Beger man sig hit är det snudd på ett måste att besöka Puccinimuseet i hjärtat av staden, innanför den fyra kilometer långa ringmuren, byggd mellan 1504 och 1645. Puccini föddes här den 22 december 1858, i en lägenhet på andra våningen som gjordes om till museum 1979. I dag är museet renoverat och guiden förklarar att allt ser precis ut som det gjorde när Giacomo och hans familj bodde här.

Klänningen som opera­sångerskan Maria Jeritza bar 1926 då hon sjöng ”Turandot”. Foto: Colette van Luik

Guiden är mäkta stolt över stadens världsberömde kompositör – en känsla han delar med de flesta Lucca-bor – och berättar entusiastiskt och smittande om Puccini. Han visar Steinwayflygeln på vilken Puccini komponerade ”Turandot”. Vi får se utkastet till librettot till ”Tosca” och klänningen som den österrikiska operasångerskan Maria Jeritza bar på Metropolitan Opera House i New York 1926 då hon sjöng i ”Turandot”. Den består av en lång tunika i guldfärgat tyg med ett broderi av flerfärgade silkestrådar, paljetter och glaspärlor. Över den en cape i svart sammet. Tjusig, precis som en av Puccinis operor.