Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Hemma hos Haddock på Högberga gård

Hotellpatrullen. Högberga gård på Lidingö är perfekt för de stockholmare som vill komma bort utan att resa hemifrån.

3

Högberga gård, Lidingö

Prisklass: Lyx (Budget: Under 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: Över 2.000 kronor.)

Rummen: Inbjudande med knarrig parkett och (oanvändbar) öppen spis, men utan särskilt mycket extra förutom köpmöjlighet av halvflaskor av hotellets eget, kraftigt prissatta, vin. Film av damm på sänggaveln.

Maten: Satsar på närproducerat och ekologiskt. Kompetent och trevlig middagsmeny, generöst afternoon tea men med en aningen snål frukost.

Kostnad: Stort antal paket där det billigaste, Friday’s, finns för 1.495 kronor per person. Herrgårdsweekend är 300 kronor dyrare.

Utrymmen och aktiviteter: Ett trevligt om än något trångt ”havsspa” med fin utsikt över baltiska färjor. Möjlighet till visning av vinfabriken med provning.

Service och atmosfär: Personalen fanns överallt på fredagskvällen men ingenstans på lördag frukost vilket gav dålig undanplockning och påfyllning. Vissa kvinnliga gäster är dessutom säkert mer förtjusta i att kallas ”regeringen” än andra.

Tillgänglighet: Viss rullstolsanpassning.

Kontakt: Högberga gård, www.hogberga.se, info@hogberga.se, 08-546 461 00

Insprängt i ett villakvarter – vilket dock inte märks alls när man väl checkat in – ligger detta slott som bäst kan liknas vid det fiktiva slottet Moulinsart i ”Tintin”. Och ett gammalt, gistet och väl inbodd ställe där kapten Haddock när som helst kan tänkas komma bullrande nerför huvudtrappan kan aldrig vara helt uselt.

Fyra dagar före incheckning ringer någon från hotellet upp och frågar hur läget är och om man har några frågor – riktigt välkomnande. Väl på plats märks att temat är ”Liten lustresa på 1920-talet”: hattar och koffertar tryfferar lokalerna och ger både mysigt intryck och sug efter champagne.

Bland besökets höjdpunkter finns ett afternoon tea som hör till de generösare i branschen. Skagen- och rostbiffssnittar följda med sötsaker och svartvinbärs-curd får oss att undra om vi någonsin ska bli hungriga igen, allra helst till middagen. Ett besök på spat ordnar den saken; dopp i ”isvaken” blir helgens stora initiationsrit. Andra aktiviteter ges knappt, förutom raska promenader på Lidingö.

Middagen matchar eftermiddagsbordet – nästan. Det är rustikt men ändå gourmetkänsla över våra pilgrimsmusslor, betor och oxbitar, Som om ”Utvandrarnas” Karl-Oskar skulle ha förirrat sig in i kock-SM. Vinpaketet är kompetent utan överraskningar.

Frukosten är egentligen helgens besvikelse. Högberga har satsat så mycket på kvaliteten att man glömt kvantiteten; det är gott och rejält men urvalet är på den snåla sidan. Och inga morgontidningar; nog är Finlandsfärjor trevliga att se på, men effekten avtar något efter tredje passagen.

Slutsats: Högberga gård är en skön, gammeldags oas på armslängds avstånd från Stockholm. Riktigt prisvärt är det ändå inte.