Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Hit kan du resa med gott samvete

Är det viktigt för dig hur människor, djur och natur mår i det land du ska besöka? Den ideella organisationen Ethical Travel har publicerat sin årliga lista över de tio mest etiska utvecklingsländerna i världen.

Ethical Travel grundades av journalisten Ralph Crawshaw för knappt femton år sedan. Crawshaw engagerade sig för att försöka få resenärer att bojkotta Burma i slutet av 90-talet samtidigt som han brann för att människor ska resa.

– Att resa är ett sätt att vidga sitt sinne. Men sinnet utvidgas inte bara av resenärens omedelbara belöningar – i form av myriader av nya synintryck, dofter och ljud – utan också från förstahandsupplevelser av hur andra gör saker annorlunda. Och inte så som vi tror är det enda rätta sättet, menar Ralph Crawshaw.

När Ethical Travel gjort sin lista har de tagit hänsyn till om länderna bryr sig om miljön, hur utbyggd den sociala välfärden är, om de respekterar mänskliga rättigheter och hur de behandlar djur.

2016 års vinnare är Grenada, Kap Verde, Mikronesien, Mongoliet, Panama, Samoa, Tonga, Tuvalu och Uruguay.

Ethical Travel använder sig av information från bland annat organisationerna Freedom House, The Millennium Challenge, Reportrar utan gränser, Unicef, Världsbanken, HBTQ-organisationer och EPI som är ett index för att mäta miljöarbete.

Uruguay, Kap Verde och Mongoliet klarade sig bäst på miljöområdet. Kap Verde kommer 2020 att få 50 procent av sin energi från förnybara energikällor. Uruguay får 90 procent av sin energi från förnyelsebara energikällor redan i dag. I Mongoliet får herdarna sin elektricitet från solpaneler.

Den sociala välfärden är bäst i Uruguay och Panama av de tio länderna, men Kap Verde kallas ”en starkt lysande stjärna” av Ethical Travel eftersom många kvinnor har höga positioner i både statlig och privat sektor. Den internationella kvinnodagen är en nationaldag.

Kap Verde, Dominica, Samoa, Uruguay och Mikronesien får full pott av Freedom house för sin respekt för mänskliga rättigheter. De andra är en god bit på väg.

När det gäller djurskydd har Uruguay nyligen instiftat lagar som ska skydda hundar och draghästar bland annat. Panama har förbjudit hundslagsmål och tjurfäktning och Dominica har gjort tydliga ansträngningar för att skydda sina valar. På Kap Verde har ideella föreningar gjort ett imponerande arbete för att skydda sköldpaddor.

Ethical Travel har bara tittat på miljöarbetet på plats i utvecklingsländerna och diskuterar inte vad flygresan dit betyder för klimatet.