Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/hoga-kusten-varldsarv-med-vida-vyer/

Resor

Höga kusten – världsarv med vida vyer

Mjältön, Sveriges högsta ö, hittar man sju mil norr om Härnösand. Foto: Cenneth Sparby

Dramatiskt vacker skärgård, mäktig kuststräcka, unika boenden och läckra matupplevelser. Vårt kanske vackraste naturvärldsarv Höga ­kusten är som gjort för smakrika äventyr.

Byn Rö ligger en halvtimme med bil från Härnösand. Efter att ha svängt av från E4:an går färden längs slingriga vägar genom ett landskap som andas svensk 50-talsidyll. Blomstrande ängar, tät granskog, öppna betesmarker och faluröda gårdar.

Resterna av det gamla sågverket finns kvar. Den stilfulla, men något slitna disponentvillan rymmer nu för tiden STF-vandrarhemmet Sågverket beläget ett stenkast från Sannasundet, med Hemsön i fonden.

– Många av mina gäster bor här i upp till en vecka, för att vandra, spela golf och göra utflykter längs Höga kusten, säger värden Annika Grenje, som köpte gården för fyra år sedan.

Och så är det Hemsö fästning som drar. Det tar inte många minuter med bil till färjan över till Hemsön. Annika samarbetar dessutom med olika lokala krögare, som svarar för gedigna matupplevelser på Sågverket. För här kan du bo med både frukost och middag.

Nästa morgon går färden vidare in i världsarvet. Höga kusten-bron är ett arkitektoniskt mästerverk, som gör att man får lust att svänga tillbaka efter att ha kört över, bara för att få njuta än en gång av vyerna. Den 1. 800 meter långa hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk, där bropelarna sträcker sig upp till 180 meter ovan vattenytan. Att den dessutom leder in i ett av Sveriges mest natursköna områden är givetvis en bonus.

Vid norra brofästet passar jag på att luncha på hotell Höga kusten. En anledning är köksmästaren Jon Zetterblad, som fått matintresserade turister att stanna till. Här finns en meny med idel lokalt och regionalt, även under luncherna.

Jon tipsar om sina favoriter: carpaccio på innan­lår från Västernorrlandsgården och smörstekt fjällröding med picklad rödlök och regnbågsrom.

Köksmästaren Jon Zetterblad på hotell Höga kusten satsar på rätter med lokala läckerheter. Foto: Cenneth Sparby

– Vi satsar på årstidsbaserade menyer, även när det gäller desserterna, säger Jon och berättar att det är mammas rabarber i kakan som serveras till kaffet på uteterrassen.

Jons mamma levererar även plommon, och plockar hjortron till köket när det är säsong.

– Och jag har själv ett riktigt bra kantarellställe ett par mil bort, säger Jon.

Efter lunchen rullar jag vidare längs den betydligt lugnare turistvägen. Åter in i ”nostalgiland” med idel smala grus- och asfaltvägar i det böljande landskapet. Målet är Bönhamn, som är en god utgångspunkt för ett besök på Hög­bondens fyr. Fyrplatsen är Sveriges mest spektakulära vandrarhem, med en utsikt som verkligen tar andan ur besökarna.

I det gamla fiskeläget står sjöbodarna tätt runt den väderskyddade hamnen, och bakom dem de gamla kokhusen. Det sägs att byn fick sitt namn därför att fiskarna gick in här för att ”böna” sina båtar, vilket innebar att man tätar skroven.

I den gamla fyrvaktarbostaden vid Högbondens fyr finns många rum med en svindlande havsutsikt. Foto: Cenneth Sparby

Jag ska paddla med Martin Göransson, en kajakfrälst skåning som flyttat hit med familjen just för den säregna naturen vid Höga kusten och närheten till havet. Med Bönhamn som bas går det att göra många fina turer, med eller utan övernattning, berättar Martin, samtidigt som vi lägger i kajakerna nere i hamnen.

Det är ett vilt hav som möter oss, med rejäla vågor. Det blir ett äventyr som tar ett par modiga timmar. För vi paddlar en omväg runt den betydligt större ön Hög­losmen för att söka lä och få vågorna rakt framifrån. Med viss möda tar vi oss sedan i land på Högbondens klippiga östsida, nedanför själva fyren, där hela ön ser ut att stupa rakt ner i havet.

– Det är Sveriges näst högst belägna fyrplats och har haft vandrarhem sedan mer än 30 år tillbaka, berättar Martin när vi sakta vandrar uppför den branta och klippiga stigen.

Marie och Olle Eriksson möter i receptionen, och konstaterar att det finns tid för en vedeldad bastu före middagen. Familjen Eriksson, som har drivit anläggningen sedan 2014 stortrivs även om det blir mer än tolv timmars dagligt arbete under de hektiska sommarmånaderna.

Familjen Eriksson som driver vandrarhemmet på Hög­bonden har hektiska dagar under sommaren. Foto: Cenneth Sparby

– Men vår son Simon fixar middagarna, vilket underlättar. Och frukostbrödet står jag för, säger Olle.

Nästa morgon är havet än mer vilt, och vågorna bryter mot klipporna så att skummet yr. Frukosten tar sin goda tid, med nybakat surdegsbröd, stärkande gröt och ägg med kaviar. Vinden ökar, så det är definitivt inte läge för att paddla tillbaka. Så kajaken får ligga kvar.

I stället får jag skjuts av den väderbitne fiskaren Per-Arne Näslund, som transporterar en och annan Högbonden-besökare som har missat båten.

– Du är inte den förste paddlaren som blivit inblåst och som jag hämtat på ön, bekräftar han.

Dags för Mannaminne. Konstnären Anders Åbergs märkliga allkonstverk kan liknas vid ett friluftsmuseum med inslag av natur, kultur och teknik i över 50 byggnader. Till de mer udda inslagen hör dragspelsmuseet, kinapaviljongen, bogserbåten från Ångermanälven och ett gäng gamla tågvagnar. Här ligger också Höga kustens kafferosteri.

Allkonstverket Mannaminne av Barbro och Anders Åberg inbegriper allt från tågvagnar till dragspel. Foto: Cenneth Sparby

Efter ett par timmars rundvandring är det tid för en skärgårdslunch på hamnkrogen Fiskarfänget i Norrfällsvikens fiskeläge, ett par mil norrut. Ännu en idyll – i synnerhet en sensommardag som denna. De röda fiskebodarna vilar tryggt vid havsvikens spegelblanka vatten.

Här vid Höga kustens ytterskärgård finns en grön och lummig campingplats, stor gästhamn, restaurang och en 18 håls golfbana, som lockar entusiaster från hela Sverige att gå en runda – med vy över Ullångersfjärden, Ulvön och Bottenhavets horisontlinje. Delar av Norrfällsviken är också ett naturreservat.

Hamnkrogen Fiskarfänget ligger i en sjöbod nere vid hamnen, med rustik, maritim inredning. Allt från gamla ekor och fiskeredskap till en uppstoppad säl. Laxplankan är favoriten för många av stamgästerna. Men allra populärast är skärgårdsbuffén under helgerna, med rökt, gravad och inkokt lax samt ett 40-tal inlagda strömmingssorter.

Skuleberget nästa! Vid foten av berget har Jerry Engström, tidigare marknadschef på Fjällräven, skapat en unik mötesplats där natur- och friluftsintresserade besökare kan vandra, paddla och klättra utifrån sina egna förutsättningar.

– Dessutom arrangerar vi flera friluftsfestivaler under sommaren, säger Jerry och nämner i samma andetag sin absoluta favoritutflykt – kajaktur till Mjältön, Sveriges högsta ö. Att paddla ut i morgonsolen med Skuleberget i ryggen för att vandra upp på Mjältöns topp slår det mesta.

Vågorna gick ofta höga under paddlingen. Foto: Cenneth Sparby

Det är lätt att hålla med honom. Det inser jag nästa förmiddag när Jerry och jag drar upp kajakerna på stranden för att bege oss mot Mjältöns topp, efter ett par timmars paddling i medvind. Några kilometers svettig vandring senare väntar belöningen. En sen lunch under flödande sol med panoramavy över världsarvet.

Rakt i väster ligger Ulvön, där vi har bokat nattlogi på Ulvö hotell. Fortfarande tillverkas det surströmming på ön, om än i betydligt mindre skala än förr.

Kanske vi får ett smakprov i samband med middagen.

● ● ●

GUIDE TILL HÖGA KUSTENS PÄRLOR

Se & göra

1. Skuleberget – världens största landhöjning

Här finns världens största landhöjning, 286 meter. Du vandrar till Skulebergets topp via norra Europas häftigaste ”Via Ferrata”-led. Normalt finns en linbana som tyvärr är stängd på grund av reparation.

hogakusten.com 

2. Naturum Höga kusten – lär dig mer om världsarvet

Ett populärt besökscentrum där du kan få tips om platser i världsarvet väl värda att besöka.

varldsarvethogakusten.se 

3. Skuleskogens nationalpark – höga berg, skog och kust

Höga kusten bjuder både på vandringsleder längs kusten och en skärgård med mängder av små öar att besöka och flera naturreservat.

sverigesnationalparker.se/skuleskogen 

4. Ulvön – surströmmingens hemvist

Ta en båttur med M/F Ulvön ut i skärgården till surströmmingens hemvist och Trysunda.

mfulvon.se  

5. Hemsö fästning – fläkt av kalla kriget

Djupt ned i Storråberget på Hemsön norr om Härnösand ligger Hemsö fästning – en militär anläggning från kalla krigets dagar. Guidade turer varje dag under högsäsong. Passa på att luncha på Hemsö Fästning krog och konferens.

hemsofastning.se 

6. Mannaminne – konstverks­område i full skala

Mannaminne är skapat av Barbro och Anders Åberg och består av byggnader från alla världens hörn, samt konst och utsmyckningar av kända och mindre kända konstnärer.

Häggvik, Nordingrå

mannaminne.se 

Strömmingssmörgås med sallad, dill, rödlök och citron serverad på Högbondens vandrarhem. Foto: Cenneth Sparby

Äta & dricka

7. Hotell Höga kusten och Ulvö hotell – för höga smaker

Hotell Höga kusten, vid Höga Kustenbron, och Ulvö hotell har två av regionens bästa restauranger.

Hotell Höga kusten, Hornöberget

hotellhoga-kusten.se 

Ulvö hotell, Ulvö Hamngata 105, Ulvöhamn

ulvohotell.se 

8. Fiskafänget – ät i gammal sjöbod

Fiskarfänget i Norrfällsvikens gamla fiskeläge är en klassiker. Krogen ligger i en sjöbod. Skärgårdsbuffé och populär laxplanka.

Norrfällsvikens fiskehamn 100, Mjällom

fiskarfanget.se 

9. Hernö Gin – prisbelönt gin

I byn Dala strax utanför Härnösand skapar Jon Hillgren Europas mest prisbelönta gin, utnämnt till världens bästa 2017 och 2018. Besök Hernö för en guidad tur och provsmakning. Bokas i förväg.

Dala 152, Härnösand

hernogin.com 

High Coast Distillery i Sörviken gör whisky med vatten från Ånger­manälven. Foto: Cenneth Sparby

10. High Coast Distillery – restau­rang och whiskybar

High Coast Distillery i Sörviken gör whisky med vatten från Ångermanälven. I det gamla kraftverket nära älvstranden, tronar de stora kopparpannorna. Restaurang, bar och guidade visningar. I slutet av juni hålls en whiskyfestival.

Sörviken 140, Bjärtrå

highcoastwhisky.se 

Bo bra

11. Sågverket – sov som en stock

I byn Rö strax norr om Härnösand ligger ett vandrarhem vackert beläget vid Ångermanälven och det som en gång i tiden var Rö Sågverk. En god utgångspunkt för utflykter. Erbjuder även yoga, vandrings- och kajakpaket. Tvåbäddsrum med frukost från 880 kronor.

Rö 303, Utansjö

sagverket.se 

12. Friluftsbyn – passion för friluftsliv

Friluftsbyn erbjuder udda boende i Friluftsbodarna, med kompakt boende och 2-4 bäddar. Dusch och toalett i annex. Utanför dörren finns kök, grillplatser och stora sällskapsytor. Kostar från 890 kronor/natt.

Gällstasjön 102, Docksta

friluftsbyn.se 

13. Högbondens fyr – inget för höjdrädda

I den gamla fyrvaktarbostaden har många rum en svindlande havsutsikt med klippstup. Frukost och möjlighet till middag. Dubbelrum från 1.100 kronor med frukost för två personer. Båt till Högbonden från Barsta och Bönhamn flera gånger varje dag under högsäsong.

hogbondenfyr.se, hkship.se 

Läs fler resereportage här