Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Hotell J: Rum och frukost bäst på Nackahotellet

Hotellpatrullen. ”Hade det bara varit rum med frukost skulle hotell J få toppbetyg”, tycker Hotellpatrullen.

Hotell J
3

Prisklass:

Lyx. (Budget: under 1.500 kronor, mellan 1.500–2.000 kronor och lyx över 2.000 kronor).

Rummen:

Ljusa och fräscha. Inredda i marin stil, med naturmaterial, mycket blått och vitt i en amerikansk Newportanda. Sjöutsikt kostar lite extra men är värt pengarna. Högst upp finns lyxiga sviter med terrass.

Maten:

En berg- och dalbana där middagen var ganska hafsig. Köket hade ingen ambition att bjuda sina gäster på en smakupplevelse och snygga uppläggningar var bortrationaliserade. Frukosten, däremot, var allt man kan önska sig. Noterbart är att det inte finns fokus på ekologiskt eller närproducerat.

Utrymmen och aktiviteter:

Fin trädgård med utsikt mot vattnet. Sällskapsrum med öppen brasa vid receptionen. Där finns även barservering av drycker och smårätter. Den som vill kan äta ute. Det finns en fin trädgård med utsikt över vattnet. Gym finns och spa i närheten som samarbetar med hotellet.

Service och atmosfär:

Vänlig personal som fixar det mesta. Och det är inte deras fel att det finns en känsla av koncept och stordrift. Atmosfären i Tornvillan är sommarvilla i skärgården medan den nybyggda hotelldelen ser lite trist ut utifrån. Men utsikten inifrån är hänförande.

Kostnad:

Weekendpaket mellan 945 och 1 .745 kronor per person. Dubbelrum kostar 2 .145 kronor.

Tillgänglighet:

Vissa rum är handikappanpassade.

Adress:

Ellensviksvägen 1, Box 1220, 13128 Nacka Strand, Stockholm, Tel: 08-6013000

E-post & hemsida: info@hotelj.com, www.hotelj.com.

Läget och sjöutsikten från hotell J håller toppklass. Här finns skärgårdskänsla, trots att Stockholms city bara ligger 20 minuter bort. Hotellpatrullen tar SL:s båtlinje från Slussen via bland annat Saltsjöqvarn och Blockhusudden för att förstärka känslan.

Hotellet består av flera byggnader, dels äldre hus och några tämligen nybyggda. Den nyare delen i terrakottafärgat tegel liknar ett hyreshus och är inte så charmig, men det är ju insidan som räknas. Hotellpatrullen blir betagen över balkongen och sjöutsikten över inloppet till Stockholm. Rummet är ljust och fräscht inrett i marin stil som matchar utsikten.

Middagen serveras på restaurang J nere vid vattnet. Vi kliver in i en stor bullrig lokal som snabbt sopar bort sinnesron. Vid Hotellpatrullens tidigare test serverades middagen i Tornvillan, en stilig gammal sommarvilla nära hotellet, det hade varit bra att fortsätta med det. Åtminstone för stämningen. Den friterade glaskrabban fick inte godkänt då och det får den inte nu heller. Oxfilén är mör men ganska ordinär och chokladkakan till efterrätt är god. Överlag är det ingen stor matupplevelse och köket verkar inte bry sig om att man äter även med ögonen. Serveringen ger mer en känsla av snabbmatställe än bistro.

Hotellpatrullen funderar på om det inte hade varit bättre att beställa mat och äta på balkongen.

Frukosten nästa morgon serveras på Tornvillan. Både miljön och maten är bra. Här finns egengjorda marmelader och sylter, gott bröd, pannkakor och allt man kan önska sig av en frukost. Hade det bara varit rum med frukost skulle hotell J få toppbetyg.