Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Hotellpatrullen: Något fattas på Sveriges yngsta slott

Hotellpatrullen. Lejondals slott är inte ensamt om att erbjuda slottsweekend med mat i palats och säng i periferin. Likafullt känns det alltid som en nedgradering att tvingas rulla väskan över motsträvigt gårdsgrus i jakt på hotellrummet.

Vi placeras i gården Filippa som är centralt placerad på ägorna till ett av Sveriges yngsta slott, byggt 1892 i Upplands-Bro. Här i finns även spa med två bubbelpooler, bastu och karbad. Vi söker oss därför snabbt tillbaka till palatsets generösa salongssoffor framför öppen spis. Personalen förstår lyhört att vi söker sött till ankomstkaffet och erbjuder generöst ett fat fina praliner trots att det inte ingår i paketet.

Middagen inleds med sprittande cava och dukas upp i slottets finveranda med sjöutsikt. Starten är en enkel löjrom omringad av smörslungad brioche, huvudrätten en försiktigt tillagad hjortfilé med gräddkokt kål och finalen en uppfriskande och vacker glassdessert. Vinpaketet för 675 kronor saknar dessvärre dessertvin och utlovad kompensationspåfyllning till huvudrätten uteblir.

Efter middagen chillar vi i sofforna nära biljardbordet där unga romanspar spelar parti efter parti med nyfunna vänner. Vi väljer att bubbla allena i en rofylld badkällare och vaknar sedan skönt utvilade till en ambitiös frukostbuffé fint linnedukad med surdegsbröd, danskt rågbröd, parmaskinka, sill, leverpastej, fruktmarmelader och smoothies. Plättarna serveras med rårörda blåbär och den enda plumpen i frukostbetyget är croissanterna, som tar slut. Vi lämnar sagoslottet med en varm men gnagande känsla av att något slottsrikt ändå fattas oss.

Lejondals slott

Prisklass:

Budget. (Budget: upp till 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen:

Allt från deluxerum med tapeter från Svenskt tenn i Herrgården, till rymliga dubbelrum inredda i gustaviansk stil i gården Filippa, samt enklare rum i stugor i gästbyn.

Maten:

Säsongsanpassad meny i restaurangen som har sommelierfokus och en välfylld vinkällare. Slottet har även en konditor och allt bröd är hembakt. Frukostbuffén erbjuder allt från smoothies till fem olika sorters bröd.

Utrymmen och aktiviteter:

Slottet har generösa och vackert inredda salonger med öppen spis, biljardrum och bar. Ett spa erbjuder bubbelpooler, bastu och karbad och slottet har en egen badbrygga.

Service och atmosfär:

En vänlig och lätt familjär vara till lags-stämning från reception till frukostservering. Servisen har god sommelierkunskap, men är aningen underbemannad.

Priser:

Slottsweekend kostar 2.990 kronor per rum . För 300 kronor extra erbjuds deluxerum i Herrgården.

Tillgänglighet:

Rökfritt. Har både allergi- och handikappanpassade rum som tillval.

Kontakt:

Adress: Lejondals Allé 6, 197 34 Bro.

Telefon: 08-584 80 800.

E-post: info@lejondalsslott.se