Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Hotellpatrullen: Ombonad lyx för primadonnor

Hotellpatrullen testar Såstaholm i Täby.

Telefonen i receptionen ringde varje natt, men när nattvakten svarade på samtalen från rum 15 var det tyst. Det märkliga var att telefonsystemet var urkopplat – de mystiska nattliga påringningarna kom från en sedan länge död teaterstjärna.

Det är bara en av många spökhistorier som cirkulerar kring Såstaholm i Täby kommun vars hotell- och konferensverksamhet bejakar sin bakgrund som hem för gamla teatermänniskor. Herrgårdens huvudbyggnad uppfördes som privatbostad 1903, men redan 1917 såldes det till svenska teaterförbundet för att tjäna som äldreboende för pensionerade primadonnor, stumfilmsstjärnor och estradörer.

Den nuvarande hotelledningen utnyttjar nu den glamourösa bakgrunden i sitt koncept – teaterattributen finns spridda över herrgården, art deco-inredningen för tankarna till 1920-talets filmindustri, varje rum är döpt efter en stjärna som bott här och minnet av de åldrande gästerna hålls levande med bilder och texter.

Känslan av ombonad lyx som möter gästerna i lobbyn sveper om oss som en mjuk och exklusiv fjäderboa. Välkomnandet är vänligt och sorlet från den intilliggande baren är inbjudande. Standardrummen är dock vanliga trista konferenshotellrum som sminkats upp och gjorts personliga med spridda art deco-detaljer.

I den fullsatta matsalen slipper vi de gamla filmepokerna för en stund och serveras en högst nutida och välsmakande trerättersmeny. Smakerna som omgärdar förrättens pilgrimsmussla med jordärtsskocka får oss att spontanjubla. Den följande hjorten på en potatisterrin håller samma höga klass. Det utvalda vinet är mer funktionellt än överraskande – det som överraskar är att vinpaketet inte täcker alla tre rätterna.

Mätta och belåtna drar vi oss tillbaka för en drink framför den öppna brasan. En trappa ned roar sig ett tjejgäng med att klä ut sig och sjunga karaoke. De gamla stjärnorna må vara döda sedan länge, men stämningen på herrgården är högst levande.

Och inga nattliga spöksamtal stör vår sömn.

Botanisera i kostymförrådet

Prisnivå: Budget. (Budget: upp till 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kornor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen: Varje rum är döpt efter en film- eller teaterstjärna som tidigare bott på herrgården. Intedningsdetaljerna som hämtar inspiration från ett glatt 1920-tal lyfter det annars ganska ordinära rummet.

Maten: Hög klass, vackert upplagda och smakrika rätter med överraskande inslag. Vegetariska alternativ finns. Ovanligt generös frukostbuffé.

Service & atmosfär: Oklanderlig och effektiv service. Film- och teatertemat som genomsyrar hotellet höjer upplevelsen.

Utrymmen & aktiviteter: Här finns roliga inslag, som ett helt rum fyllt med utklädningskläder som kan förhöja upplevelsen av karaokemaskinen i rummet intill. Gott om små skrymslen för mindre sällskap att sitta enskilt för en drink eller ett parti av något av de sällskapsspel som finns att låna.

Kostnad: Dubbelrum standard med frukost lördag till söndag: 1.395 kronor. Weekendpaket: dubbelrum med frukost och en trerättersmiddag: 3.090 kronor.

Tillgänglighet: Handikappanpassat.

Kontakt: Adress: Såstaholms allé 12, 187 70 Täby. Telefon: 08-510 194 00

E-post: info@sastaholm.se