Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Hotellpatrullen: Omsorgsfullt men ensamt på Säby säteri

Hotellpatrullen testar Säby säteri.

Med buss från centrala Stockholm tar det cirka 40 minuter till Säby säteri på Ingarö. Från herrgården slingrar sig vägar i olika väderstreck. En leder till Säbyviken, en kilometer bort. En annan leder till ett musteri och ett bränneri där man bland annat producerar must, dryck, sylt, saft, geléer, cider och snaps.

När vi tar in för att tillbringa en weekend i Stockholms södra skärgård är vi, förutom ett mindre sällskap, de enda gästerna. Fördelen är att vi inte behöver konkurrera med andra gäster om personalens uppmärksamhet, nackdelen att det känns lite ensamt. Vi saknar stim och stoj, samtal som puttrar på vid grannbordet och skratt som stiger mot ljuskronorna i taket.

Före middagen slår vi oss ned i baren och dricker en öl från det lokala bryggeriet. Baren är liten, intim och inredd av någon med fäbless för jakt. Inte bara ölen är närproducerad, ska det visa sig. Även brödet som vi serveras före förrätten bakas på råvaror från området.

Till förrätt äter vi rökt ankbröst, chips på jordärtskocka, hemmagjord majonnäs och grönkålschips. Tallriken ser ut som en tavla.

Huvudrätten består av gös med en potatistårta med västerbottenost, trattkantareller, gulbetor och sockerärtor. Fisken är perfekt tillagad, men såsen som är gjord på musslor smakar inte mycket. §Förrätten och huvudrätten håller på det stora hela hög klass. Vi blir inte fullt lika entusiastiska av efterrätten – smultronsandwich, hallonsorbet och vaniljpannacotta. Den är mer en fröjd för ögat än för gommen.

Till frukosten, dagen efter, får vi allt vi kan önska oss, bland annat juice från musteriet och nybakat bröd som fortfarande är varmt.

När vi checkar ut är vi överens om att det i huvudsak är personalens omsorg om oss som vi kommer att minnas från vårt besök. Säby säteri lämpar sig bättre för större sällskap, konferenser och bröllopsfester än för en romantisk weekend på tu man hand.

Säby säteri

Prisklass:

Lyx (Budget: Under 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2 000 kronor. Lyx: Över 2.000 kronor.)

Rummen:

Totalt 59 rum i varierande storlek. Det vi bor i är litet och enkelt möblerat, men det finns dubbelrum i form av sviter med bubbelpool, men då är också priset ett annat.

Maten:

Råvaror från närområdet. I huvudsak vällagad och den största behållningen på herrgården.

Kostnad:

Paketerbjudande med dubbelrum för två personer, trerätters middag och frukost för cirka 2.400 kronor.

Utrymmen och aktiviteter:

Guidad havskajakpaddling, kräftfiske, bastu, provning av närproducerad öl, must, cider, svensk ”calvados”, rapsolja.

Service och atmosfär:

Uppmärksam personal.

Tillgänglighet:

Ett rum är anpassat för gäster med rullstol.

Kontakt:

Säby säteri, Ingarö, sabysateri.se, info@sabysateri.se, 08-570 267 00.