Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/i-andalusien-finns-nagot-for-alla/

Resor

I Andalusien finns något för alla

Byn Zahara de la Sierra, en av Andalusiens vita byar. Foto: Anders Pihl

Andalusien är Spaniens mest mångsidiga region. Naturupplevelser, god mat, vin, religion, konst, sport, nöjen eller solbad – här finns något för alla.

Rätta artikel

Andalusien är knappast det oföränderliga resmål som en del kanske tror att det är. Málagas förvandling till trendig konstmetropol och det andalusiska kökets nya kreativa uttryck är två exempel på det.

Samtidigt är södra Spanien mycket mer än du trodde från början. Mängder av hemligheter väntar på att bli upptäckta. Folktomma stränder, lummiga skogar, snöklädda berg och ren öken – bara rent geografiskt är spännvidden enorm.

Kanske kan ett par av dessa 20 tips hjälpa till som uppslag till nästa andalusiska resa. De blandar det allra mest kända med några av de bästa dolda pärlorna.

1. Granada, 2. Córdoba, 3. Málaga, 4. Sevilla, 5. Cádiz, 6. Flamenco är populärt i hela Andalusien, 7. Zahara de la Sierra, ”vita byar”, 8. Jerez, 9. Ronda, 10. Caminito del Rey, 11. Costa del Sol, 12. Marbella, 13. Almería, 14. Costa de la Luz, 15. Gibraltar. 16. Guadix, 17. Úbeda och Baeza, 18. Costa Tropical, 19. El Rocio, 20. Mojácar. Grafik: Jenny Alvén

● ● ●

1. Ge dig tid till Alhambra och Granada

Alhambra är med all rätt Andalusiens mest kända sevärdhet. Det var från detta palatskomplex som de muslimska morerna styrde sitt mäktiga emirat Granada ända tills 1492. De efterlämnade en världsberömd och förstummande skön byggnadskonst.

Lämna också tid till att upptäcka staden Granada när du ändå är här. Särskilt den gamla moriska stadsdelen Albaicín som klättrar på sin branta kulle som en lutande labyrint är värd många promenader.

Calle Real de la Alhambra

www.alhambradegranada.org/en/

La Mezquita är ett av den islamiska arkitekturens främsta byggnadsverk. Foto: Shutterstock

2. Träd in i magnifika La Mezquita

Den historiska stadskärnan i Córdoba domineras av den enorma katedralen La Mezquita, som visar upp en unik sammanflätning av islamisk och kristen arkitektur. La Mezquita är ett av de stora byggnadsverken i södra Spanien som man absolut inte bör missa. Córdoba är även i övrigt en spännande stad med massor av historia från romartiden och framåt.

Calle del Cardenal Herrero 1,

www.catedraldecordoba.es

Solnedgång över Malaga. Foto: Anders Pihl

3. Kom till dina sinnen i Málaga

Málaga har i dag utvecklats till en sydeuropeisk metropol för kultur och mat. Staden har flera nyöppnade konsthallar och många barer med gastrotapas. Ny stolthet ger också det renoverade hamnområdet, lika elegant som vad som helst på Franska rivieran. Gör en konstrunda på stadens fem lysande konstmuseer: Museo Carmen Thyssen, Museo Picasso Málaga, Centre Pompidou Málaga, CAC – Centro de Arte Contemporáneo, Museo Casa Natal de Picasso.

Splitternya Metrosol Parasol räknas som världens största träskulptur och liknar en flygande våffla. Foto: Shutterstock

4. Njut av Sevillas arkitektur och tapas

Andalusiens vackra huvudstad Sevilla är en buffé av intressant arkitektur. Bara tre exempel: stadens katedral är världens tredje största och dess klocktorn La Giralda ett ikoniskt landmärke. Splitternya Metrosol Parasol räknas som världens största träskulptur och liknar en flygande våffla.

Stadens palats Alcázar anses vara det bästa exemplet på mudéjarstilen som förenar muslimskt och kristet tankesätt.

Därefter väntar glädjen att äta här. Sevilla är bäst i hela Andalusien för en tapas-vandring. Varför inte börja på El Rinconcillo, öppnad 1670 och själva födelseplatsen för tapas, för att sedan njuta av modernare tapas på ställen som Eslava och Al Aljibe.

El Rinconcillo, Calle Gerona 40

www.elrinconcillo.es

Eslava, Calle Eslava 3

www.espacioeslava.com

Al Aljibe Plaza de la Almeda de Hércules 76

www.alaljibe.com

På Playa la Caleta i Cádiz badade Halle Berry i Bondfilmen ”Die another day”. Foto: Shutterstock

5. Bada mitt i Cádiz

Cádiz är en av Västeuropas äldsta städer, grundad av fenicierna, och hyser det iberiska Spaniens bästa karneval varje februari. Kanske är det karnevalen som ger Cádiz en så speciell och livfull atmosfär även resten av året.

På stadens centrala marknad råder rena feststämningen en vanlig lördagseftermiddag. Glöm Barcelona, mitt i Spaniens kanske mest underskattade kuststad kan du bada på Playa la Caleta som Halle Berry i Bondfilmen ”Die another day” eller vid den längre stadsstranden Playa Victoría.

Gatuunderhållning i Cádiz – en flamencoartist samlar publik. Foto: Shutterstock Foto

6. Lyssna på genuin flamenco

Flamencon föddes i Andalusien och här lever traditionen fortfarande som starkast. Under sommarhalvåret kan man höra flamenco på gatan i de flesta andalusiska städer.

Exempel på scener för genuin flamenco är Le Chien Andalou i Granada, Damajuana i Jerez, Casa de la Memoria i Sevilla, La Perla de Cádiz i Cádiz, Mesón la Bulería i Córdoba och Peña El Taranto i Almería.

Le Chien Andalou

Carrerra del Darro 7, Granada

www.lechienandalou.com

Damajuana

Calle Francos 18, Jerez

Casa de la memoria

Calle Cuna 6

www.casadelamemoria.es

La Perla de Cádiz

Carlos Ollero

www.laperladecadiz.es

Mesón La Bulería

Calle de Pedro López 3

Peña El Taranto

Calle Tenor Iribarne 20

www.eltaranto.com

Olvera är en av Andalusiens vita byar. Foto: Shutterstock

7. Upptäck Andalusiens vita byar

Pueblos blancos, Andalusiens berömda vita byar, kan hittas överallt i regionen. De kanske allra mest sevärda hittar man i Cádizprovinsen i bergen norr om Spaniens sydspets.

Här finns bland annat underbara Zahara de la Sierra och Olvera, men också nästan lika fina är Grazalema, Jimena eller Arcos de la Frontera.

8. Provsmaka sherry i Jerez

Staden Jerez är full med barer som har skinkor i taket och flamencoscener i hörnet. Stadens flytande guld heter förstås sherry, vinsorten som delar namn med staden själv (jerez).

De största producenterna Bodegas Gonzalez Byass och Bodegas Pedro Domecq ligger centralt och erbjuder guidade besök med provsmakning.

Bodegas Gonzalez Byass

Calle de Manuel María González 12

www.gonzalezbyass.com

Bodegas Pedro Domecq

Calle San Ildefonso 3

9. Besök Ronda med berömd bro

Staden Ronda ligger på en platå med branta sidor som vetter ut mot ett svindlande skönt bergslandskap. Platån klyvs på mitten av en lodrätt stupande kanjon, El Tajo. Bron Puente Nuevo binder samman stadens båda hälfter och utgör ett av Andalusiens mest fotograferade motiv.

Staden har dessutom en fascinerande morisk historia och här finns också en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor, där den moderna tjurfäktningen uppfanns.

10. Våga vandra Caminito del Rey

Caminito del Rey (”Kungens lilla stig”) i ravinen El Chorro var känd som världens farligaste vandringsled då den stängde 2011. En totalrenovering har gjort den säker och leden omnämns numera som ”den bästa nya attraktionen” i södra Spanien. Den gamla leden utan skydd mot avgrunderna finns till beskådan ett par meter under den nya.

www.caminitodelrey.info/en/

11. Luta dig tillbaka på Costa del Sol

Costa del Sol är semesterklassikern älskad av många och förbisedd av andra. Längs solkusten löper badstränder nästan oavbrutet i 20 mil, åtföljt av ett enormt utbud av restauranger och nattliv. Kallas ibland också Costa del Golf på grund av det stora antalet golfbanor strax bakom kusten. Samtidigt är bebyggelsen relativt tät hela vägen i vad som alltmer blivit en enda sammanhängande semesterort.

Kvällspromenad i Marbella, Costa del Sol. Foto: Anders Pihl

12. Smörj kråset i gourmetstaden Marbella

Inte mindre än tre av Andalusiens nio restauranger med stjärnor i Michelinguiden ligger i Marbella. Inte undra på eftersom Marbella är Costa del Sols mest glamourösa ort. Marbellas stjärnrestauranger är:

Dani García (två stjärnor)

Hotel Puente Romano

www.grupodanigarcia.com

Skina (en stjärna)

Calle de Aduar 12

www.restauranteskina.com

El Lago (en stjärna)

Elviria Hills

Avenida Las Cumbres

www.restauranteellago.com

13. Njut av naturen i Almería

Naturreservatet Cabo de Gata-Níjar i provinsen Almería lockar med säregna landskap och suveränt orörda stränder. Det var här tv-programmet ”Mästarnas mästare 2016” till stora delar spelades in. Naturreservatet passar för dagsvandringar, kajakpaddling och snorkling.

Almería är också berömt för Europas enda öken, Tabernas, där du kan besöka vilda västern-temaparker byggda kring filmkulisserna från de så kallade ”spagetti-västernfilmerna” som spelades in här med bland annat Clint Eastwood från 60-talet och framåt.

14. Vila ut på sköna Costa de la Luz

Sett till hur många som besöker södra Spanien varje år är det få som hittar till de nästan folktomma och evighetslånga stränder som löper längs Costa de la Luz – Ljusets kust i provinsen Huelva. Platser som Isla Cristina och El Rompido har en avslappnad charm. Stränderna fortsätter även i Cádiz-provinsen och brukar kallas Costa de la Luz också där. Här finns orter som Conil och Barbate för de som söker mindre och nästan okända ställen.

På Gibraltarklippan har man chansen att möta Europas enda vilda apor. Foto: Shutterstock

15. Ta linbanan till aporna på Gibraltar

Gibraltarklippan är den mest imponerande geologiska formationen i hela södra Spanien och här lever Europas enda vilda apor. Med linbanan når man enkelt Gibraltar nature reserve med apor, utsikt mot Marocko och historia från andra världskriget. Att Gibraltar också är en liten brittisk enklav med pubar, röda brevlådor och fish and chips under palmerna bidrar till den unika upplevelsen.

16. Grotta in dig i Guadix

Staden Guadix nordost om Granada är känd för stadsdelen Barrio Santiago, som består av omkring 2.000 grottbostäder. Deras vita höga skorstenar sticker upp lite varstans i grannskapet och lockar en att tro att ett sagofolk har emigrerat hit. Guadix har även en mäktig katedral och ett ståtligt arabiskt fort som för tankarna till en påkostad Hollywoodproduktion.

17. Se arkitektur i Úbeda och Baeza

Utanför staden Jaén i provinsen med samma namn ligger småstäderna Baeza och Úbeda. Båda är världsarvslistade för den finaste renässansarkitektur som finns utanför Italien. Baeza och Úbeda är säregna platser som tycks ha rymt från tidens gång och utgör beviset för att all historisk arkitektur i världsklass i Andalusien inte har moriskt ursprung.

Lufttorkad skinka tillhör väsentligheterna i Andalusien. Foto: Anders Pihl

18. Känn tropisk värme på Costa Tropical

Granada-provinsens kust Costa Tropical tar skydd mellan de branta utlöparna från Sierra Nevadas bergsmassiv och får så mycket värme och regn att mango, banan, guava och andra liknande växter trivs här. Därav namnet på den kust som åtnjuter Andalusiens mest tropiska klimat. Costa Tropicals mest kända badorter är Almuñecar och Salobreña.

19. Vallfärda till El Rocío

Pilgrimsorten El Rocío är Spaniens största pilgrimsort. På pingstdagen varje år vallfärdar närmare en miljon människor hit för att besöka madonnan i kyrkan Ermita del Rocío.

Många gör det i hästdragna och täckta vagnar som får de sandiga vägarna kring El Rocío att likna mastodontscener ur en vilda västern-film. Andra tider på året är det rika djurlivet i södra Europas största vildmark Doñana något som lockar besökare till El Rocio.

20. Hitta friden i Mojácar

För att vara en modern spansk badort känns Mojácar i provinsen Almería uppfriskande lågmäld. Man kan fortfarande ana att det inte var så länge sedan Mojácar var en favorit bland bohemer och konstnärer.

De flesta nybyggda hotell håller rimliga storlekar och de branta bergen som ramar in den långa och breda stranden gör att orten inte kan växa ohejdat.

Alhambra i Granada är en av Europas stora sevärdheter. Foto: Anders Pihl
Med häst och vagn blir det bekvämt att utforska Sevilla. Foto: Anders Pihl

Läs fler resereportage här