Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

I Wroclaw frodas kulturen

Polens nya regering har mött internationell kritik. Den inhemska oppositionen är extra stark i kulturtäta Wroclaw, europeisk kulturhuvudstad 2016.

Rynek, det stora torget mitt i den gamla stadskärnan är ett av Europas största och kantas av vackra byggnader som ser ut att ha åtskilliga hundra år på nacken. Men det mesta är återskapat eller räddat efter den brutala förödelsen under andra världskrigets sista månader, då Hitler utsåg Breslau till en fästning som skulle hållas till siste man.

Läs om Europas andra kulturhuvudstad här

Den 6 maj kapitulerade tyskarna för de ryska trupper som kvarter för kvarter intog staden. Bara tre dagar senare tog en polsk administration över – Breslau blev Wroclaw och de byggnader som fortfarande var beboliga togs i första hand över av polacker som tvingats bort från östra Polen som nu blev en del av Sovjetunionen. Den stad som i århundraden haft en kulturmix av tyskar, polacker, österrikare, tjecker, judar och andra folk i Centraleuropa blev nu homogent polskt. De flesta judarna hade nazisterna mördat.

Men nu möts de olika kulturerna här igen. Tyskarna är den största turistgruppen, många Wroclawbor föredrar att klunka tjeckisk öl i stället för polsk trots att en våg av polska mikrobryggerier höjt standarden, allt fler kosherrestauranger öppnar i de forna judiska kvarteren som i dag också hyser de hetaste ungdomliga natthaken inne på en rad innergårdar på båda sidor om Antoniegogatan. I nöjeskvarteren ligger också en stor multisalong-bio som enbart visar smalare film som andra biografer ratar.

Något annat som man snart lägger märke till – trots att de är väldigt små – är de över 300 dvärgar gjutna i metall som finns över hela staden. De tillhör inte någon gammal tradition utan refererar snarast till den humoristiska opposition mot kommunismen som föddes i Wroclaw på 80-talet. Systemkritiska slagord målades snabbt över av polisen. Men då ersattes dessa av det orangea alternativet med bilder av till synes oskyldiga dvärgar.

Kanske är de forna slagorden, i kombination med Polens högklassiga traditioner av affischkonst ett av skälen till att Wroclaw har så väldigt mycket läcker gatukonst, ofta i form av stora muralmålningar på flervåningshöga brandväggar.

Gatukonsten har ju alltid varit snabb att fånga upp samhällskritiska strömningar. Och i dag är det kampen mot den nya konservativa regeringens politik som är i fokus. Regeringen har i rask takt tagit kontroll över författningsdomstolen, börjat sparka tv- och radiojournalister och uttalat kritik mot fri konst.

Att det finns mycket att se i Wroclaw är uppenbart då jag cyklar runt till arkitektoniska berömdheter som den vackra kyrkoön Ostrów Tumski, världsarvet Centennial hall med fina exempel på tysk 20-talsarkitektur i närheten och det moderna konstmuseet i sin tyska bunker med ett makalöst lok till himlen utanför.

Många Wroclawbor har ställt sig tveksamma till det nya vackra konserthuset NFM, som invigdes i september 2015. Men med sin läckra arkitektur, i snitt två publika arrangemang per kväll och kanske världens bästa akustik är chansen stor att folk snart tar det till sina hjärtan.

På Bar Barbara träffar jag Kulturhuvudstadsårets presschef Magda Babiszewska och går igenom Wroclaw 2016:s program där man inkorporerat många av de festivaler och arrangemang som redan är etablerade i staden, som sedan länge har ett rikt kulturutbud.

– Den amerikanska filmfestivalen och den omtyckta litteraturnatten är exempel på sådant. Men väldigt mycket sker bara under 2016. Vi är exempelvis Unescos världsboksstad detta år och delar ut mikrostipendier till Wroclawbor med idéer till kulturprojekt.

– Ett litet udda exempel är Thanks Jimi-festivalen, där så många gitarrister som möjligt ska lira Hey Joe tillsammans den 1 maj.

Det sistnämnda kan nog bli en succé att döma av de många skickliga gatumusikanter som spelar på Rynek varje kväll när folk drar mellan ölhak och matställen.

Resa hitSas flyger direkt från

Resa hit

Sas flyger direkt från Köpenhamn till Wroclaw. Wizzair direkt från Skavsta och Oslo. Från Skavsta går det att flyga för under tusenlappen t/r.

Ta sig runt

Det mesta finns på promenadavstånd, annars finns spårvagnar. Taxi kostar hälften mot i Sverige och staden har ett lättanvänt lånecykelsystem. Avgiften är 10 zloty (23 kr) och sen är det gratis om man parkerar cykeln igen inom 20 minuter, annars kostar det 2 zloty för en hel timme.

Äta

Bar Barbara

Superbilliga 2-rättersluncher á 20.16 zloty – ett pris som så klart hör ihop med att ledningen för kulturhuvudstadsåret sitter här. wroclaw2016.pl/tag/bar-barbara/

Pod fredra

Har alla polska klassiker på menyn podfredra.pl

Le bistrot parisien

Härlig fransk bistro med priser man bara kan drömma om i Frankrike. Lebistroparisien.pl

Jadka

Modern polsk mat – bättre här någon annanstans i stan. Rekommenderas! Jadka.pl

Bo

Art hotel

Elegant 4-stjärnigt hotell nära Rynek med dubbelrum från strax över tusenlappen. arthotel.pl

Hotel Patio

3-stjärnigt hotell i lugnt läge nära Rynek. Dubbelrum från 700 kr. hotelpatio.pl

Apartament central

Rymliga lägenheter precis vid Rynek, där 2 kan bo för under 500 kr.

Finns på bland annat booking.com

Mer info om kulturhuvudstadsåret: wroclaw2016.pl/en/