Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Ikaria – Greklands ovanligaste ö

Seychelles beach är svår att ta sig till, men väl värd vandringen.
Seychelles beach är svår att ta sig till, men väl värd vandringen. Foto: Shutterstock

Om det är all inclusive och barnklubbar man vill ha på semestern är Ikaria helt fel ö. Det som finns är bergsgetter, vattenfall, höga berg, djupa, gröna dalar – och en öronbedövande tystnad. Ikaria liknar ingen annan grekisk ö.

Ikaria är en av Greklands mest säregna öar. Här vilar en alldeles särskild stämning. Doften av timjan, salvia och lavendel ligger tung och cikadorna skriker sig hesa. Tempot är lugnt, för att inte säga makligt. Invånarna i flera byar, främst Christos Raches, gör som de själva vill och vänder på dygnet. På dagarna finns inte en katt ute, alla sover. Men efter klockan 18 öppnas dörrarna, stolar bärs ut, tanter och farbröder, kvinnor, män och barn strömmar ut på gatorna och musik hörs från tavernorna. Till långt efter midnatt håller butiker, restauranger, ja till och med biblioteket öppet.

Hamnstaden Agios Kirikos. Mycket kretsar kring hamnen och hamn­promenaden med tavernor och kaféer.
Hamnstaden Agios Kirikos. Mycket kretsar kring hamnen och hamn­promenaden med tavernor och kaféer. Foto: Shutterstock

Det mesta man äter och dricker produceras på ön. Grönsaker, frukt och fisk och en och annan vildget, ”rasko”, ingår i den dagliga dieten, liksom olivolja och vin. Inte konstigt att människor lever i snitt tio år längre här än i Västeuropa och USA. En av tre Ikariabor blir 90 år eller äldre. Det finns gott om pigga 100-åringar som spelar backgammon på kaféerna. Ön är, tillsammans med några bergsbyar på Sardinien, japanska Okinawa, centralamerikanska Nicoyahalvön och kaliforniska Loma Lind en så kallad ”blå zon”, ett område där människor lever mätbart längre.

Den blå zonen till trots är ön sedan gammalt ett rött fäste. Längs landsvägarnas klippor ser man överallt hammaren och skäran målade. Det grekiska kommunistpartiet KKE brukar få runt 40 procent av rösterna här. Det fanns en tid då Ikaria var känt som ”the red rock”. På 1960- och 1970-talen skeppade militärjuntan fackföreningsfolk och vänstermänniskor i exil till Ikaria för att dessa ”orosmoment” skulle glömmas bort av omvärlden. Effekten blev dock inte vad man tänkt sig. De frisinnade och rebelliska öborna tog emot nykomlingarna med öppna armar. Bland skaran fanns läkare, advokater, lärare och musikern Mikis Theodorakis. Många av dem gifte sig med folk från ön och stannade kvar. Deras barn och barnbarn bor fortfarande här. Den något anarkistiska andan finns därmed också kvar.

Taverna vid stranden i Armenistis. De flesta som reser till ön väljer att bo i Armenistis. Här finns hotell och pensionat och stranden är fin, dock med en del höga vågor.
Taverna vid stranden i Armenistis. De flesta som reser till ön väljer att bo i Armenistis. Här finns hotell och pensionat och stranden är fin, dock med en del höga vågor. Foto: Shutterstock

Ikaria har fått sitt namn efter den tragiske mytologiske hjälten Ikaros som fängslades efter att ha fallit i onåd hos Kung Minos på Kreta. Ikaros far, uppfinnaren Daidalos, tillverkade då vingar av vax och fjädrar till sin son så att han skulle kunna rymma. Men han fick inte flyga för nära solen för då skulle vaxet smälta. Ikaros lyssnade inte på sin far, flög för nära solen och vingarna smälte. På sin flykt bort från ett liv i fängelse, störtade han mot sin död och landade på ön Ikaria. Kanske är det inte så konstigt att ön än i dag präglas av sin frihetslängtan och upproriskhet.

De starka åsikterna till trots är öborna avslappnade och tar glatt emot turisterna som ökar i antal för varje år. Fler och fler har börjat upptäcka denna hittills ganska okända ö inte långt från Turkiets kust.

De flesta som reser till Ikaria väljer att bo i Armenistis på den norra sidan. Här finns gott om hotell och pensionat att välja mellan och stranden är fin, men som överallt på Ikaria, har den höga vågor och ibland är det strömt. Andra väljer hamnstaden Evdilos och åker på dagsutflykter med moppe eller bil därifrån. Båda erbjuder ett rikt utbud av restauranger och barer. Nattklubbar och flotta shoppingbutiker finns det dock inte mycket av.

Nyfångad, nygrillad fisk med citron.
Nyfångad, nygrillad fisk med citron. Foto: Shutterstock

En ”måste-uppleva-strand” hittar man i byn Nas på öns nordvästra sida, några kilometer från Armenistis. Byn befolkas av ett 50-tal invånare och är byggd längs terrasser ovanför havet. En brant, slingrande trappa tar dig ner till stranden där vågorna slår höga, i bland kan det även vara strömt och det går inte att simma ut alla dagar, då får man hålla sig på land och nöja sig med att blöta fötterna.

Som överallt på Ikaria krävs det starka ben och någorlunda god kondition för att ta sig upp och ner till en annan gömd pärla – River Beach. Följer man skylten som pekar inåt land från Artemistemplet och tar stigen uppströms genom Halariskanjonen kommer man efter en stund till ett litet vattenfall som bildar en naturlig pool. Bada naken här och vinka till bergsgetterna som vigt skuttar omkring.

En annan än mer enslig strand hittar man vid Lefkada på den sydöstra sidan. Bäst är att ta moped dit på de smala serpentinvägarna. Ta med en picknick för det finns inga restauranger i närheten. Efter en stunds klättring på en stenig stig som löper över berget kommer man ner till en oftast öde strand med runda vita stenar och några träd som skänker skugga. Eftersom stenarna ute i vattnet också är vita lyser de upp havet som nästan blir fluorescerande turkost. Det är lätt att använda för många superlativer när man beskriver Ikaria, men den här stranden är faktiskt alldeles, alldeles underbar.

Vill man uppleva annat än stränder kan man bege sig till klostret Theoskepasti i närheten av bergsbyn Pigi, mitt på ön. Man kan enbart ta sig hit från öns norra sida. Klostret, med anor från 1300-talet, och den lilla märkliga kyrkan ligger rofyllt högt uppe på berget med lummiga träd runt omkring. Tystnaden är nästan total och märkligt nog därmed öronbedövande.

Ett annat bra utflyktsmål är hamnstaden Evdilos på nordkusten. I byn bor det cirka 450 invånare och till skillnad från huvudorten Agios Kirikos är Evdilos lite mer polerad i kanterna och därmed mer turistig. Evdilos är ett fint samhälle med bebyggelse från den hästskoformade bukten upp på sluttningarna mot vattnet. Runt hamnen ligger tavernorna på rad och borden står dukade ända ner till vattenbrynet.

När man är på Ikaria måste man också snöra på sig kängorna och vandra. De flesta vandrare håller sig i Rahesområdet på Ikarias västra del. Det är en platå med frodiga skogar och några vandringsleder och stigar mellan kusten och bergsbyarna. En förening på ön har tagit fram en vandringskarta. Köp den, den säljs nästan överallt, i och med det stödjer man också föreningens arbete med att hålla lederna i gott skick.

Ikaria är berömt för sina byfester, varje vecka äger de rum i olika byar över ön. Man firar sina helgon, dansar armkrok, äter helstekt get och dricker lokalt vin.
Ikaria är berömt för sina byfester, varje vecka äger de rum i olika byar över ön. Man firar sina helgon, dansar armkrok, äter helstekt get och dricker lokalt vin. Foto: Shutterstock

Ett annat måste på Ikaria är ett besök på någon av de många byfesterna, ”panygiria”, som hålls mellan maj och oktober. Varje vecka är det en eller flera byar som arrangerar fest. Dessa by­fester hålls dels för att det är ett sätt att träffas och trivas, men också för att fira varje bys skyddshelgon och andra religiösa karaktärer. På byfesterna dansas det armkrok nätterna igenom och dricks stora mängder av det starka lokala röda vinet (16 procent) och äts helstekt örtmarinerad get.

Som nämnts förut är Ikaria inte en ö man åker till om man vill ha breda asfalterade vägar, gropfria trottoarer, lyxiga hotell, bekvämligheter och en massa shopping. Ikaria är en ö som drar till sig människor som söker det enkla livet, som älskar den otämjda naturen, den robusta och ekologiska maten, de svåråtkomliga stränderna och som vill ha hjärtliga samtal med människor om allt ifrån väder och vind till politik och det eventuella livet efter detta. Eller helt enkelt bara vara ifred och filosofera under ett gigantiskt platan­träd. Här finns inga krattade sandstränder och inga bamseklubbar för de små ... Men det finns något annat, något som ger själen och anden ro.

Guide.Ikaria, Grekland

Numren visar vart på kartan platsen ligger.

Se och göra: 

1: Strandskönhet, Seychelles beach

Snör på kängorna, sätt en keps på huvudet och klättra ner till Ikarias vackraste strand med små runda vita stenar. Tar cirka 15 minuter, sista biten är brant!

Ca 2 km öster om byn Manganitis.

2: Ett trekkingmåste, Raches

”The Round of Raches on foot” heter en karta med vandringsleder. Kartan säljs överallt och är framtagen av en lokal ­trekkingförening. Vandra genom tall­skogar, raviner och över berg.

Ca 4 km söder om Armenistis.

3: Varma källor, Therma Village

Berömd för varma källor. Det finns ett organiserat bad till höger om stranden om man står med ryggen mot land. Besökare kommer för att kurera sig här.

2 km nordost om Agios Kirykos.

4: Nakenbad, Stranden i Nas

Man måste ha starka ben för att ta sig ner till stranden, men det är värt besväret, trots att det är många trappor. Stranden är bedårande och nakenbad tillåtet.

Nas, ca 3 km väster om Armenistis.

Äta och dricka

5: Skön stämning, Restaurang Artemis

Kostas och Afrodite serverar aubergine­gryta, ”tirokafteri” (ugnsbakad peperoni, tomat och fetaost) och ”gastra” (ugns­bakad get i keramikgryta) medan solen går ner.

Nas, ca 3 km väster om Armenistis.

6: Romantisk utsikt, Restaurang Sto Gialo Kanei ­Fourtouna

Superromantisk restaurang med utsikt över den pittoreska hamnen med små fiskebåtar. När det är fullmåne arrangeras fullmoon-parties som pågår natten lång.

Manganitis, ca 2 km väster om Seychelles beach.

7: Hemlig restaurang, ”Bonden Antonis ställe”

Det finns bara ett sätt att hitta hit – fråga efter Antonis restaurang. Allt som serveras kommer från bondens gård. Det hem­gjorda vinet finns i tre olika alkoholstyrkor.

Gialiskari, ca 3 km öster om Armenistis.

8: 50-talscharm, Taverna i Trapalo

I byn finns sex hus, varav ett är en taverna i gammaldags stil som drivs av ett äldre par som inte kan engelska. Enkelt, robust och lokalt producerat.

Trapalo, på öns sydvästa sida.

Shopping och nöjen

9: Upp och nervänt, Christos Raches

Invånarna har vänt på dygnet, ingenting öppnar före klockan 18.00. Köp dillpesto, likör med sju örter och pumpa chutney av kvinnokooperativet på torget. Melia Homemade Products säljer ekologiska skönhetsprodukter.

10: Besök huvudorten, Agios Kirikos

En typisk grekisk hamnstad full av liv. Mycket kretsar kring hamnen och längs hamnpromenaden med tavernor och kaféer. På bakgatorna finns tavernor, småaffärer, resebyråer och bankomat.

Bo

11: Rooms with a view, Artemis Studio i Nas

När ägaren Kostas slår upp dörrarna till balkongen på rummet säger han ”the most beautiful view in the world”. Mellan 400 och 600 kr för ett dubbelrum beroende på säsong.

www.artemis-studio-ikaria.blogspot.se

12: Gaudí-inspirerad arkitektur, Villa Dimitris utanför Armenistis

Strax utanför Armenistis ligger charmiga Villa Dimitris med sex lägenheter med en del inspiration från arkitekten Antoni Gaudí.

Pris mellan 500 och 700 kr för ett dubbel­rum beroende på säsong.

www.villa-dimitri.eu

Resfakta

Resa hit: Reguljärflyg Stockholm/Aten, Köpenhamn/Aten, dagligen med SAS, Air Baltic, Turkish Airlines, KLM, Lufthansa. Malmö och Aten, 1–3 dagar/vecka mellan april och oktober med Norwegian. Färja från Atens hamnstad Pireus till Ikaria.

Info: www.hellenicseaways.gr Färja från Samos, Fourni, Lesbos och Kavala. Info: www.openseas.gr

Bästa tiden: Maj till september.

Tidsskillnad: +1

Språk: De flesta yngre pratar engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Prisnivån på Ikaria är lägre jämfört med andra grekiska öar. Grekland har index 80 mot Sveriges 100 i Forex semester­index.

Ta dig runt: Hyrbil eller moped.

Bra att veta: Inget för familjer med små barn, höjdrädda eller de med stora krav på komfort.

Läs mer: www.island-ikaria.com och www.ikaria.gr