Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/indien/andlig-semester-vid-himalayas-fot/

RESOR

Andlig semester vid Himalayas fot

Bild 1 av 10 Snart går solen ner och pilgrimerna på Ganges strand gör i ordning små blomster- och ljusbåtar att skicka nedför floden.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 2 av 10 Rishikesh ligger vid foten av Himalaya och Ganges vatten är kallt, men pilgrimerna låter sig inte hindras från att ta ett rituellt dopp.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 3 av 10 Mahatma Sushil har kommit från Kathmandu till Rishikesh för att träffa ashramets ledare swami Chidanand Saraswatiji. I väntan på mötet passar han på att meditera ett slag.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 4 av 10 Snart går solen ner och pilgrimerna på Ganges strand gör i ordning små blomster- och ljusbåtar att skicka nedför floden.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 5 av 10 Power-meditation eller pancjkarma-terapi? Det är bara att välja.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 6 av 10 Daniel Gorlick från USA är ute på backpackerresa, ett halvår i Asien. Han har slappat på Thailands stränder och vandrat i Malaysias djungel, men hela tiden hägrade veckorna i Rishikesh, eftersom Daniel ägnat sig åt yoga under flera år.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 7 av 10 Anna-Lena Stålnacke och yogaläraren Gyanendra gör andningsövningar.
Foto: Claes Nero
Bild 8 av 10 Maharishis berömda ashram står tomt och förfaller. Djungeln tar över.
Foto: Anna Lena Stålnacke
Bild 9 av 10 SD Sharma, som var Maharishis vaktmästare, minns John Lennon som en trevlig och anpassningsbar kille.
Foto: Claes Nero
Bild 10 av 10 Sadhvi Bhagawati tog examen från Standord-universitetet och reste till Indien med sina kompisar. De blev förfärade när hon på resans femte dag bestämde sig för att stanna i Rishikesh, och för att bli nunna. Sedan 15 år bor Sadhvi i ashramet, där hon undervisar i yoga och meditation.
Foto: Anna Lena Stålnacke

Många som kommer till Rishikesh för att lära sig yoga och meditation väljer att bo på något av stadens många ashrams. De som först satte Rishikesh på backpackerkartan var Beatles, som kom hit 1968, lockade av gurun Maharishi.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in