Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Införsel av mat hårt reglera

Att ta med sig livsmedel hem från utlandsresan kan vara ett stort glädjeämne för den matglade. Men se upp - hårda EU-bestämmelser gäller för länder utanför unionen. En liten korvsnutt från fel land kan ge böter i tullen.

Kommer man från Kroatien med en dalmatisk skinka i bagaget och passerar tullens gröna gång så gör man sig skyldig till varusmuggling.

Kommer man från Grekland eller Italien med samma skinka går man fri.

Kommer man från Rumänien med två kilo fisk blir det böter om man stoppas av tullen.

Men kommer man från Ryssland, kånkande på en fisk på hundra kilo som man fångat själv och tänker äta själv, då stiger tullen åt sidan.

Skillnaden är stor när det gäller vilken mat man får ha med sig till Sverige från olika länder. Särskilt vad avser EU- och icke EU-länder. Från de senare - så kallade tredje land - får man som privatperson och för privat bruk i princip inte föra med sig kött, köttprodukter, mjölk eller mjölkprodukter, inte ens köttkonserver. För fisk är bestämmelserna något mindre stränga. Liksom för grönsaker och frukt.

Införselreglerna för kött och mjölk är dock varierande, beroende på eventuella utbrott av mul- och klövsjuka, svinpest, galna ko-sjukan och fågelinfluensan, för att nämna några av de epidemier som grasserat under det senaste decenniet.

Under oktober kommer Jordbruksverkets avdelning för foderkvalitet att lägga ut ny information på sin hemsida (www.sjv.se) där man preciserar de gällande reglerna för privatbruksrelaterad införsel av kött- och mjölkprodukter och uppdaterar dem med jämna mellanrum. Då kan man kolla upp det land man ska resa ifrån och se vad som gäller.

Står man hos charkuteristen i saluhallen i ett främmande land utanför EU och tvekar så är grundregeln att man bör avstå, hur lockande korvarna, syltorna och ostarna än är och hur väl de än är förpackade i vakuum eller plast. Bestämmelserna är entydiga om inte undantag ges.

- Kött från land utanför EU för privatbruk får bara föras in under samma villkor som gäller för kommersiell import, förklarar Anna Nilsson vid Jordbruksverkets avdelning för foderkvalitet.

Det innebär att resenären måste ha med sig och visa upp ett hälsointyg från veterinärmyndigheten i det land där varan är införskaffad. Annars måste införseln ske vid en av de tullstationer som bedriver livsmedelskontroll. Det är Arlanda, Landvetter och hamnarna i Helsingborg och Göteborg. Då får man också betala en avgift som kan uppgå till 1.200 - 1.400 kronor, enligt Anna Nilsson. Onekligen dyrt för en burk konserverad korv från Chicago.

Generellt undantagna från bestämmelserna är Schweiz, Liechtenstein, Grönland och Island varifrån resenären får föra med sig högst fem kilo kött- och mjölkprodukter för eget bruk. Norge samt San Marino och Andorra räknas i dessa sammanhang som EU-land.

Fisk, kräftdjur och blötdjur (bläckfiskar, musslor och snäckor) får föras in från land utanför EU om varan är rensad och urtagen, om den ska förbrukas i enskilt hushåll och om den sammanlagda vikten inte överstiger ett kilo. Enligt en särbestämmelse får man ta in femton kilo fisk - eller en enda fisk, oavsett vikt - som fångats i Ryssland vid fritidsfiske och som ingår i resenärens personliga bagage och är avsedd för direkt privat konsumtion.

För frukt och grönsaker finns övergripande regler på Jordbruksverkets hemsida (se under växtavdelningen/ växtinspektionen). Handläggaren Maria Gråberg förklarar att begränsningarna vid införsel är koncentrerade på själva växterna i sig. För växternas frukter och bär finns inga inskränkningar om man ska äta upp dem själv. Däremot gäller andra regler för försäljning.

Från länder utanför EU får man tullfritt föra in varor till ett sammanlagt värde av högst 1 700 kronor. Är man tveksam bör man passera den röda gången. Om man försöker smita förbi på grönt kan det bli fråga om böter och beslag. Det gäller både om man har med sig varor till ett för högt värde eller har med sig otillåtna varor - som dalmatiska skinkor, turkiska ostar och thailändska mangoträd. Däremot går det alltså bra med en jättefirre från Volga.