Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Reykjavik är staden mitt i naturen

Välmatat i Reykjavik . DN:s Lars Boström testar valsafari, besöker världsberömd korvkiosk,och tar en pubrunda, allt till överkomliga priser.

Fredag. Efter frukost på hotellet börjar vi dagen på Turistbyrån, där vi bokar en tre timmars valsafari på eftermiddagen. Det känns som ett måste när man är på Island. Det finns fyra företag att välja mellan, alla med priser kring 400 kronor. Vi går efter fartyg och bestämmer oss för ”Andrea” som är störst och modernast.

Med biljetterna säkert i hand är det dags att bekanta sig med Reykjavik. Efter en kort promenad längs små pittoreska gator är vi framme vid Hallgrimskyrkan, stadens mest kända landmärke, designad som en vulkan med lava rinnande nedför sidorna. Från kyrktornet har man en milsvid utsikt över staden, havet och bergen i fjärran.

Till lunch köper vi färdigbredda mackor, skyr (isländsk yoghurt, missa inte den) och torkad fisk för att ha med på valsafarin.

Havet är lugnt efter en blåsig natt och guiden säger att vi har tur. Efter ett kort stopp för att titta på häckande lunnefåglar är vi framme i ”valområdet”och guiden tar plats i sitt utsiktstorn. Plötsligt står vi alla och spanar efter fenor och sprutande vattenkaskader.

– Om ni hoppas på blåval blir ni besvikna, hörs det från guidens högtalare. Den här viken är alldeles för grund för så stora valar. Men delfiner, vikvalar och knölvalar brukar vi få se.

Och mycket riktigt. Efter en stund får vi besök av en flock lekfulla delfiner som nyfiket cirklar kring båten. Ett par minuter senare ansluter två vikvalar som underhåller med några mäktiga vattensprut innan de drar vidare.

Alla är nöjda – även guiden som slipper bjuda på en gratissafari, vilket är garantin om inga valar siktas.

Inför middagen varvar vi ned med ett bad i en av Reykjaviks geotermiskt uppvärmda pooler. Vi väljer enkla Vesturbaejarlaug, som ligger ganska nära centrum. Efter några timmar till sjöss är det en skön känsla att sjunka ned i en ångande varm ”heitur pottur”- nästan som en stor jacuzzi - där temperaturen ligger över 40 grader.

Badet blir en perfekt uppladdning inför kvällen. Vi längtar efter färsk fisk och en bekant har rekommenderat restaurangen Icelandic Fish and Chips nere i hamnkvarteren. För 125 kronor per person får vi ugnsbakad kolja serverad med rosmarinkryddad, stekt potatis och en lokal öl. Billigare och bättre än så kan det knappast bli.

Lördag. Island har en spännande historia. Ön koloniserades på 800-talet av bosättare från Norge. Ny forskning visar dock att över hälften av den tidiga kvinnliga befolkningen hade keltiskt ursprung – kvinnor som vikingarna tagit som krigsbyte under räder på Irland.

Detta och mycket annat kan man lära mera om vid ett besök på Islands fina Nationalmuseum. Den historiskt intresserade ska inte heller missa museet med det märkliga namnet Reykjavik 871 +/- 2 , uppbyggt kring den arkeologiska utgrävningen av en tidig bosättning i Reykjavik.

Inte riktigt lika gammal är en annan av stadens klenoder. Lite avsides vid en parkeringsplats nere i hamnen ligger vad flygbolaget Icelandair i en reklamsnutt kallar landets mest berömda krog – en korvkiosk med anor från 30-talet.

Här beställer vi en ”hot dog with everything” (engelska går bra) och resultatet är en dröm för korvälskaren. Ställets status sköt ytterligare i höjden när USA:s förre president Bill Clinton var på besök för några år sedan. Clinton ville ha korv med senap och ryktet säger att han verkade ”väldigt nöjd”.

Efter korvkiosken tar vi bussen till Perlan, en kupolförsedd byggnad som mest liknar ett rymdobservatorium. Utsikten är magnifik, men det som lockar mest är Sagomuséet, ett vaxkabinett där Snorre Sturlasson, Leif Eriksson, Egil Skallagrimsson och andra figurer ur den isländska historien spelar huvudrollen. Spännande, underhållande och lärorikt för alla åldrar.

Pubar och barer ligger tätt i Reykjavik. Bara på Irland har vi sett något liknande och kanske har det med Islands keltiska arv att göra. Eller också är det bara nyhetens behag som fortfarande gör sig gällande: starköl var förbjudet på Island fram till 1989.

Hur som helst, sommarnätterna är bländande ljusa och en helg i Reykjavik utan en ”runtur” på stadens pubar är att betrakta som ett misslyckande. När man börjar och när man slutar beror på ålder och uthållighet. De riktiga entusiasterna håller på till fem på morgonen. Vi tar det lite lugnare och efter ett par öl på Celtic Cross fastnar vi på Café Rosenberg, ett av stans många ställen med levande musik.

Söndag. Vädret är ombytligt på Island och kan skifta flera gånger per dag. Vi har haft lätt regn, hård vind (nästan orkanstyrka) men också kortare stunder av solsken de senaste dagarna. På lördagen lyser solen från en klarblå himmel och det avgör saken: på väg till flygplatsen gör vi ett stopp på ett par timmar vid Blå lagunen, en av Islands största turistattraktioner.

Blå lagunen är en gigantisk badanläggning mitt i ett lavafält. Det salta, blågröna vattnet är geotermiskt uppvärmt och anses bra för hälsan. Det stämmer säkert. Hursomhelst är det en perfekt avkoppling inför flygresan hem.

Resefakta Reykjavik

Att resa dit:
Icelandair flyger hela året Stockholm-Reykjavik. Konkurrenten Iceland Express flyger från Stockholm och Göteborg till Reykjavik under sommaren. Tyvärr är det inte särskilt billigt. Priset påverkas av när man bokar och när man vill åka – på sommaren får man vara nöjd om man kommer under 3 000 kronor per person för en returbiljett i ekonomiklass.

Att ta sig runt:
Reykjavik är en liten stad och i centrum är det bästa alternativet att promenera. Ska man till ytterområdena är det buss eller taxi som gäller. Bussarna fungerar bra, men turerna kan särskilt på helgerna vara lite glesa och man får bereda sig på att vänta en stund. Enkelresa kostar motsvarande 17 kronor.

Att bo:
För ett komfortabelt dubbelrum i centrum får man sommartid räkna med att betala från 800 kronor och uppåt per natt. Resten av året faller priserna. Att boka via en bokningssajt ger ofta bästa priset. Vi bodde på CenterHotel Skjaldbreid på trendiga Laugarveg för cirka en tusenlapp per natt. Då ingick en rejäl frukost.
Ett billigare alternativ är vandrarhem eller ”guesthouses”, som det finns gott om i Reykjavik.
Reykjavikpasset (Reykjavik Welcome Card) köps på turistbyrån och ger fria resor med stadsbussarna och fritt inträde på de flesta museer (dock inte Sagomuseet). Kortet gäller också på stadens badanläggningar. Om det lönar sig är en annan fråga – man får helt enkelt räkna utifrån vad man planerar att göra. Priser: 24-timmar: 1 900 ISK (cirka 110 svenska kr)
48 timmar: 2 400 ISK (cirka 140 svenska kr)
72 timmar: 2 900 ISK (cirka 170 svenska kr)

Resa med barn:
Barn under 16 eller 18 år går in gratis på de flesta museer – dock inte på det populära Sagomuseet.
I Laugardalur, cirka 35-40 minuters promenad från centrum, ligger Reykjavik Zoo med både tama och vilda djur hemmahörande på Island. Här finns också ett akvarium med fiskar från Nordatlanten. Familjeparken, som ligger i anslutning till Zoo, är en nöjespark för hela familjen. Parken är öppen varje dag. Gratis inträde för barn under fyra år.

Big Mac-index:
Funkar inte på Island. I samband med finanskrisen stängde landets tre McDonaldsrestauranger. Valutans fall gjorde att de inte längre ansågs lönsamma. Men det finns andra hamburgare. Räkna med 45–50 svenska kronor för en ostburgare med pommes frites.