Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Vilsam logi hos nunnor

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Att bo på kloster är en lisa för själen. Till praktvillan Agape i Florens kommer turister från hela världen för att njuta av den vackra barockträdgården hos de barska nunnorna.

Utifrån syns bara en hög mur. Den löper genom exklusiva stadsdelen Viale dei Colli, nära Piazzale Michelangelo, och avbryts av kamera­övervakade portar. Väl inne i Villa Agapes jättelika trädgård känns turistgyttret mycket avlägset.

Alla Florens fåglar verkar ha hittat hit, vilket inte är konstigt, för här råder en obeskrivlig stillhet. Möjligtvis understryks den av ett svagt muller från bilarna på vägen långt nedanför.

De strikta rabatterna blommar, liksom resten av växtligheten. Vi lyckas identifiera nästan hela beståndet, utom de vita blommorna. De mörkröda får vi hjälp med av en italiensk dam på semester, och resten är enkelt. Penséer, violer, magnolia, mimosa, forsythia och jasmin. Näckrosor i de två stenlagda dammarna. Citronplantornas stammar har en intressant mörkblå färg, antagligen av någon insektsbehandling. De står i enorma krukor på grusplanen närmast huset.

Nunnorna som öppnade grinden är småbarska och distanserat vänliga, som man förväntar sig av nunnor. De håller sig i bakgrunden men har uppsikt över gästerna, och kommunicerar uteslutande på italienska. Sedan slutet av 1960-talet står praktvillan Agape öppen för alla i behov av ro och kontemplation. Gästerna denna dag är ganska få. Några italienska barnfamiljer verkar ha varit här förr, och damen från Padua hittade adressen av en slump.

- Folk kommer hit från alla håll, hela världen. Suor Terciza är en av fem nunnor som driver gästhemmet året om, men bara tre av dem är i farten åt gången. Anläggningen med en enorm olivlund nedanför den terrasserade barockträdgården tas om hand av en trädgårdsmästare.

Villa Agapes tidiga historia är förlorad i det förgångna, men den lär börja på medeltiden i en betydligt anspråkslösare byggnad. Villans nuvarande skepnad är enligt nunnorna så gott som oförändrad sedan 1600-talet, om man bortser från nutida bekvämligheter som badrum och kök. Den följer reglerna för renässansvillans uppbyggnad, sammanfattade av 1400-talets arkitekturteoretiker Leon Battista Alberti. Under högrenässansen var villan föremål för stora konstnärliga satsningar, och Florens stilmässigt och kronologiskt villabyggandets föregångsstad. Och Gud ansågs också vara närvarande, genom arkitekten med uppgiften att inrätta den gudomliga ordningen på jorden.

Alla smårum, som rymmer sammanlagt 50 sängplatser, grupperar sig kring de stora centrala hallarna och salongerna. I dag är de möblerade med lite nedsuttna soffor och tv-apparater. Det är högt i tak, smådunkelt, och svalt på sommaren, hävdar Suor Terciza. Utsikten från loggian över landskapet och staden i solnedgången kan ta andan ur den mest luttrade. Helt enligt reglerna för idealvillan, ligger Agape högt uppe i landskapet mot det gynnsammaste vädersträcket.

När hertiginnan Anna dOrléans donerade den till nunneorden Le suore della Carita ingick uppdraget att ta emot människor i behov av en plats för tillbakadragen reflektion. Sedan dess har kulturintresserade turister dominerat klientelet.

Villa Agape ingår i svenska Klosterresors utbud, med stillheten som lockelse.

Fokus ligger på Italien med drygt 60 kloster att välja mellan, även om några franska och spanska orter också finns med. Nunnekloster överväger, de få munkklostren är inte lika turistinriktade, och en mer eller mindre storslagen trädgård är en självklar del. Kontakterna med den katolska världen är rotade 20 år tillbaka i tiden genom det egna bokförlaget med utgivning i teologi och idéhistoria.

- Att bo på kloster har hög hippfaktor. Religionsfrågor ligger i tiden, och det bidrar till att vi har massor av bokningar nu. Men mest är det en fråga om att ha upptäckt en dörr som varit stängd. Kloster är en främmande företeelse för oss svenskar, säger Inger Åkerlund på Klosterresor.

För folk i övriga Europa, och även i USA, är det helt normalt. Traditionen att bo på kloster är tusenårig.

- Det är inte främst religiöst aktiva personer som känner sig lockade. Gästerna är av alla schatteringar, och alla åldrar. Särskilt författare kan ibland stanna veckovis. Klost­ret är en inramning där det råder stor integritet.

Kapellet i Villa Agape ligger i ena kanten av trädgården. Få trädgårdar överlever modets växlingar, men här kan barockens ideala beståndsdelar prickas av. Den förra ägaren Anna dOrléans förstärkte trädgårdens kultiverade egenskaper mot de mer lantliga. Vattenkonsten och statyerna är hennes tillägg. Allén av högtidliga jättecypresser klyver olivlunden och leder till nedre vägen och ännu en låst port. Den strikta delen med formklippta häckar, rabatter, grusgångar och små gräsplättar fördelar sig över symmetriska terrasseringar med trappor och ramper.

På den låga muren som omsluter landskapsvyn kan man sitta och fundera över trädgårdens symbolvärden. Långt borta skymtar trädgårdarnas trädgård Boboli, intill familjen Medicis Palazzo Pitti.

I matsalens ljusdunkel serverar nunnorna middag, med generösa mängder lantligt vin. Gästbeståndet har utökats med ett engelskt par. På övervåningen visar tv:n ett högljutt inslag om Berlusconis senaste kris. Det hjälper oss att ha en fot kvar i verkligheten, och inte förlora oss i drömmen.

Klosteresor ordnar boende på uppemot

Klosteresor ordnar boende på
uppemot sextio kloster och gästhem i hela Italien och delar av Spanien och Frankrike. Priser för logi är 280-550 kr per person och natt beroende på standard och läge. Bokningsavgiften 190 kr per person. På Villa Agape i Florens kostar det 55 euro (cirka 520 kr) per person inklusive frukost. Resan till klostren får man ordna själv, men Klosterresor kan hjälpa till med råd och tips.

Information på tel: 070-3167036, e-post: info@klosterresor.se, hemsida: www.klosterresor.se