Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Italiensk stil vid schweizarnas tropiska riviera

Från Ascona tar vi båten till Isla Brissago, en liten hemlig pärla i Lago Maggioresjön, som rymmer en romantisk botanisk trädgård. På tjugotalet var det magnifika huset på ön en samlingspunkt för den intellektuella europeiska eliten.
Från Ascona tar vi båten till Isla Brissago, en liten hemlig pärla i Lago Maggioresjön, som rymmer en romantisk botanisk trädgård. På tjugotalet var det magnifika huset på ön en samlingspunkt för den intellektuella europeiska eliten. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Ticino är schweizarnas tropiska riviera utan hav, men med stora sjöar som Lago Maggiore och Luganosjön. Denna sydliga kanton är ett naturskönt område i italiensk stil, men med ordning och reda efter germanskt snitt.

Vi är på väg söderut med Wilhelm Tell Express från den tysktalande delen i Götschenen till den italienskspråkiga kantonen Ticino. Hit drar storstadsfolket för att möta våren i den solsäkraste delen av landet. Ticino är Schweiz tredje viktigaste finanscentrum efter Zürich och Genève och såväl folk med gott om pengar som kultureliten har sökt sig hit. Kända musiker, författare och konstnärer har under alla tider dragits till det behagliga medelhavsklimatet i denna sydligaste kanton. Författaren och Nobelpristagaren Herman Hesse är bara en i raden. Sankt Gotthardstunnelns mörker är långt.

Foto: Jörgen UlvsgärdTågresan söderut mot kantonen Ticino startar i Zürich och den hippa stadsdelen Westend med alla sina barer och restauranger.

När det ljusnar på andra sidan bergskedjan har vi gått från en region där man äter sauerkraut och schwyzerdütsch regerar till söderns skönhet där den italienska matkulturen råder. Trots att vi fortfarande befinner oss i Schweiz har vi kulturellt sett förflyttat oss från Tyskland till Italien. Stationsnamnen har nu fått italienska namn som Airolo, Piotta, Quinto och Primadengo. Landskapet har förvandlats från högalpint till ett grönskande medelhavslandskap med den skimrande Luganosjön framför ögonen kantade av berg som likt de norska fjordarna stupar rakt ner i det stora blå.

Förr isolerades kantonen Ticino om vintrarna när passen blev oframkomliga, men när Sankt Gotthardtunneln öppndes 1882 förvandlade regionens ekonomi. I år togs en ny tunnel i drift, hela 56 kilometer lång, vilket år en minst lika stor teknisk framgång som när den första byggdes. Bygget har pågått i 20 år. Den schweiziska varianten av demokrati råder också i Ticino, med folkomröstningar och visst självstyre. Schweiz är ett decentraliserat land. I över hälften av Ticinos 245 kommuner finns färre än fem hundra invånare, men de har ändå ett betydande självbestämmande. Makten är med andra ord lokal.

Självbilden säger att vi är hederliga, hårt arbetande och välorganiserade. Vi tycker oss ha förtjänat vår rikedom.

Schweizaren eftersträvar stabilitet i varje situation och är för det mesta mot förändringar. ”Självbilden säger att vi är hederliga, hårt arbetande och välorganiserade. Vi tycker oss ha förtjänat vår rikedom. Stabiliteten lockar”, kommenterade schweiziska författaren och journalisten Irena Brezna i en intervju i Dagens Nyheter.

Foto: Jörgen UlvsgärdTåget är ett sätt att resa som ligger djupt förankrat i schweizarnas själsliv och som de är mycket stolta över. ”Schweiz historia är järnvägens historia, och järnvägens historia är Schweiz historia”

Ticino blev självständigt 1803 och inlemmat i förbundet först efter Wienkongressen 1814–15. Då hade Schweiz århundraden av krig och femton år som fransk lydstat bakom sig. Där dalgången Valle Leventina smalnar av stannar tåget i Bellinzona, kantonens huvudstad. Staden må vara regionens huvudstad, men det är Lugano som är Ticinos metropol. Bellinzona är med andra ord inte regionens största stad, men däremot den med det bästa strategiska läget mellan Alperna och Lombardiet, där vägarna mellan de olika bergspassen löper samman. Ur säkerhetssynpunkt var det den viktigaste staden under århundranden. Här byggdes redan på 1100-talet gigantiska borgar och bastioner, som än i dag är sevärdheter, inte minst världsarvet, medeltidsborgen Castelgrande i Bellinzona.

Vi väljer det enkla alternativet att nå borgen och tar hissen upp från torget nedanför. Ett än mer spännande sätt att närma sig den är att välja att ta stigen mellan bergskullarna genom vinfälten. Häruppifrån är utsikten magnifik med de två andra systerborgarna Castello di Montebello och Castello di Sasso Corbaro som ligger inom synhåll. Under sommarhalvåret hålls här regelbundet konserter av olika slag på borggården. Scenen är magnifik och akustiken likaså.

Foto: Jörgen Ulvsgärd
Båtresan på Luganosjön går till medeltidsbyn Morcote, en liten slumrande by med trånga gränder som klamrar sig fast på bergssluttningen San Salvatore.

Innanför Bellinzonas gamla stadsmurar är det lätt att i fantasin återkalla medeltiden. Piazza Nosetto är omgärdad av fasader med inmurade byster av Petrarca, Dante och Galileo. Vi vandrar längs gator kantade av patricierhus med smidda balkonger till torget Piazza Collegiata, ett typiskt italienskt torg, mysigt och fullt av kaféer och restauranger. Annars är Bellinzona inte lika insmickrande och glamorös som grannstäderna Lugano, Locarno och Ascona som alla ligger nära varandra.

Lite senare på via Pessina i Lugano slår vi oss ner på det klassiska Grand Café Al Porto bland alla andra som vill sola sig i glansen. Det har man gjort i över två sekel. Så är också kaféet det enda i Schweiz som fått vara med i den klassiska italienska krog- och kaféguiden ”Locali storici D Italia”. Luganos vardagsrum är annars Piazza della Riforma, delvis öppet mot sjön och bergen, och med de stora kaféerna Vanini och Olimpia mittemot varandra.

En båttur på Luganosjön är närmast ett måste för de som besöker Ticino. Vi hinner med en tur till Capolago och tar den branta kuggstångsbanan upp till Monte Generosos topp på 1 704 meter som anses vara den bästa utsikten i Ticino. I klart väder ser vi såväl Apenninerna som Alperna med bergstopparna Eiger, Jungfrau, Monte Rosa och Matterhorn. Nedanför oss i dalen ligger byn Melide vars främsta sevärdhet är ett modellandskap av Schweiz i miniatyr.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

På Luganosjön kan man också ta turen till Morcote en liten slumrande medeltidsby som klamrar sig fast på bergssluttningen utmed sjön. Sedan 900-talet har den varit centrum för fiskare och annan handel på sjön. För den som vill nå byn med större ansträngning går det att gå till fots efter att först också där tagit bergbanan upp för berget San Salvatore och sedan vandrat i en cirkel runt berget genom konstnärsbyn Carona till Morcote.  På kvällen blir det ett klassiskt besök i en grotto. Det finns hundratals grottos i Ticino, enkla restauranger ute i naturen där mat och förnödenheter förvarades förr i världen för att hålla varorna kylda, som än i dag serverar rustik och enkel mat.

En klassiker är Grotto Circolo Sociale utanför Lugano, ett ställe som författaren och Nobelpristagaren Hermann Hesse ofta besökte på sina vandringar utmed Luganosjön och som han beskrev så här:

”Det nakna stenbordet och stenbänken under körsbärsträdet, lagerblad eller buxbom, en lerkanna full av rött vin i kastanjens skugga, lite bröd och getost – det är allt man behöver”, skriver Hesse.

Läs mer: I Schweiz hyllas tågen

Hans stamställe var annars Grotto Cavicc vid berget Collina d’Oros fot. Hit kom han nästan dagligen för att samtala med vänner, dricka vin och spela boccia. Han älskade sitt Ticino dit han flydde efter första världskriget och där han stannade till sin död 1966. I år firas 70 år sedan han fick Nobelpriset och 50 år sedan han dog.

Här levde Hesse ett anspråkslöst liv och ingen schweizare förstod vem han var förrän han till lokalbefolknings stora förvåning fick Nobelpriset. Böcker som ”Stäppvargen”, ”Glaspärlespelet” och ”Siddharta” har bland annat blivit till här.

På Lago Maggiores norra strand ligger de soliga systerstäderna Locarno och Ascona, inbäddade i palmer och magnolia. I Locarno är alla skyltar på italienska. Gränden Via Panigari var bagarnas gata och finns omnämnd redan på 1300-talet. Den vackra strandpromenaden, de slingrande gränderna och de romantiska små restaurangerna är Asconas kännemärke tillsammans med kyrkan Santa Maria della Misericordia med de berömda freskerna. Konstnärer och författare har dragits till Ascona, och naturisterna kom hit redan vid förra sekelskiftet.

Som slutpunkt för resan genom Ticino tar vi båten till Isla Brissago, en liten hemlig pärla i Lago Maggioresjön, som rymmer en romantisk botanisk trädgård. På tjugotalet var det magnifika huset på ön en samlingspunkt för den intellektuella europeiska eliten. I dag är kändisfaktorn inte stor, men en liten glimt hur det en gång i tiden begav sig vittnar de gamla svartvita bilderna som hänger på väggarna i det som i dag rymmer en restaurang. Ticino som en Italiensk tropisk ”medelhavskanton” visar här upp sitt rätta ansikte, frodigt, sinnligt och vackert.

Bilder i text: Jörgen Ulvsgärd

Resa dit: En rad flygbolag flyger

Resa dit: En rad flygbolag flyger till Zürich. SWISS och SAS flyger regelbundet direkt för varierande priser mellan 1 500-2 500 kronor beroende på säsong och veckodagar från både Stockholm och Köpenhamn. Därifrån tar man tåget till Ticino via Luzern genom Sankt Gotthardtunneln till Bellinzona och Lugano. Sträckan tar cirka tre timmar.

Valuta: Schweizer Franc, CHF, 1 CHF är cirka 9 SEK.

Att ta sig runt med tåg: Tågnätet är imponerande vidsträckt i Schweiz. Det finns nästan inte en dalgång som inte täcks av någon tåglinje. Det bästa och billigaste sättet att resa med tåg i Schweiz är att köpa något av alla tågpass som finns att välja mellan beroende på hur länge man är borta och hur många platser man vill besöka.

The Grand Train Tour
The Grand Train Tour i Schweiz omfattar åtta olika järnvägslinjer genom olika delar av landet, totalt 130 mil. Du kan börja resan var som helst och resa vilket håll som passar bäst. Zürich är den mest populära utgångspunkten och/eller slutstationen.

www.swisstravelsystem.com

www.grandtraintour.swisstravelsystem.com

Bo
Villa Sassa Hotel & Spa Hotellet ligger på en kulle med utsikt över Lugano och Luganosjönoch är i grunden en pampig villa från början av 1900-talet. Hotellet har restaurang, Al Giardini di Sassa, inomhus och utomhuspool. Pris cirka 2 000 kronor. Via Tesserete 10 Lugano. www.villasassa.ch/en

Äta och dricka Ristorante sensi muralto locarno En modern och trevlig restaurang centralt i stan med god italiensk mat och suverän utsikt.  Viale Verbano 9, Muralto Locarno www.ristoranti-ff.ch/sensi.htm

Sevärt
Castel Grande Medeltidsborgen Castelgrande ligger på en kulle ovanför staden Bellinzona och grundades på 1100- talet. Där uppifrån ser man också det ståtliga Castello di Montebello och Castello di Sasso Corbaro på bergssluttningarna. Alla tre borgarna är Unescoskyddade. Hitta hit: Borgen nås med hiss från stora torget i Bellinzona.