Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/kalabrien-varldens-mittpunkt/

Resor

Kalabrien – världens mittpunkt

Scilla brukar omnämnas som en av de vackraste städerna i Kalabrien. Foto: Anders Pihl

Chili och sol. Lakrits och vulkaner. Gröna berg, långa stränder och antik konst. Upptäck en genuin del av Italien full av smaker och traditioner. Världens mittpunkt ligger i Kalabrien. Anders Pihl skildrar regionen i text och bild.

Medan tåget rasslar fram längs kusten i syditalienska Kalabrien ser jag underbara syner genom tågfönstret. Gröna, branta berg faller ner i ljummet turkost hav. Långa och glest befolkade sandstränder drar förbi bakom palmer och persikoträd. Vid horisonten ute i havet ritar vulkanön Stromboli upp en konformad siluett. Hur är det möjligt att en så inbjudande del av Italien lyckats smita under radarn så länge?

Kalabrien brukar beskrivas som tån på den italienska stöveln. Det är en av de minst kända av de italienska regionerna och en genuin del av landet som ännu inte drar mängder av turister, trots alla sina goda egenskaper.

Jag kliver av tåget i Diamante, en liten charmig kuststad med en handfull badstränder och en medeltida stadskärna. Bakom staden reser sig branta kullar och över dem de mäktiga bergen i nationalparken Parco Nazionale del Pollino.

– Välkommen till Diamante, hälsar den lokala guiden Francesca Magurno där hon möter mig på perrongen.

Guiden Francesca Magurno är född och uppvuxen i Diamante. Foto: Anders Pihl

Snart checkar jag in på hotellet Riviera Bleu några meter från stranden. Utanför entrén finns ett gigantiskt fikusträd, ett par bananplantor och en plantering full med röda och lila chilifrukter. Alltsammans mycket typiskt Kalabrien. Innan resan trodde jag att Kalabriens grundfärger skulle vara ockrabrunt och dammvitt. Så fel jag hade. Kalabrien är palmgrönt, gräsgrönt, olivgrönt och bananbladsgrönt. Regionen är som en stor fruktträdgård där man odlar apelsiner, chili, vindruvor, vattenmelon och berömda, söta rödlökar.

Francesca står och väntar på mig när jag lämnat väskan på hotellrummet.

– Färdig? Nu ska vi gå på gallerirunda, säger hon.

Vi går bort till stadens äldsta kvarter. På var och varannan vägg i gränderna finns stora färgstarka muralmålningar. Diamante är vida känt för sin gatukonst. Kring 1980 hade man en första period då en rad väggmålningar gjordes, ofta med motiv från själva staden.

– Många av stadens invånare har fått se sig porträtterade i jätteformat på väggarna, berättar Francesca.

Staden Diamante är känd för sina 300 muralmålningar, en samling som ständigt växer och får en allt högre kvalitet. Foto: Anders Pihl

Numera tillkommer allt fler målningar från unga nutida konstnärer. Konsten uppmuntras av de lokala myndigheterna. Följden är att Diamante och dess husväggar i dag ser ut som ett stort utomhusgalleri med hela 300 muralmålningar, en samling som ständigt växer och får en allt högre kvalitet.

Francesca är född i Diamante och känner var och varannan kotte här. Vi hejar på Anna som har stadens finaste balkong som alla turister stannar nedanför och på Barbato, ”den siste skomakaren i Italien som gör sina skor helt själv”, enligt Francesca.

Vi går också förbi många typiska italienska gummor som sitter på trappen utanför sina hus. Nu för tiden lagar de inte strumpor eller stickar tröjor. I stället sitter de lutade över sina mobiltelefoner och kollar vad deras väninnor skriver på Facebook.

Framåt eftermiddagen syns allt färre männi­skor på gatorna i Diamante. Det är dags för riposo. Under dagens riposo, även kallad pennichella, stänger affärer och många arbetsplatser för några timmars vila.

– Människor här i Kalabrien är mindre stressade än i norr, menar Francesca. Många norditalienare kommer hit för att få uppleva lugnet vi har.

Barbato (egentligen Francesco Greco) i Diamante är sko­makare i bokstavlig mening och gör alla sina skor för hand. Foto: Anders Pihl

I den rådande riposo-stiltjen blir det snart dags för lunch. I Kalabrien gör man det mesta kollektivt, inte minst vad gäller måltider. Därför följer Francescas vänner Claudia och Mauro med oss till lunchen i bergsbyn Orsomarso utanför Diamante.

Intill Orsomarso finns en floddal där krogen Golden Park Ranch ligger. Visst är det ett konstigt namn på en genuin italiensk restaurang. Men stället, som också har fiskodlingar och rumsuthyrning, liknar faktiskt en liten ranch.

Lunchen börjar med en tallrik charkuterier, som salamivarianterna capocollo och soppressata samt grillade chilifrukter. Därefter pasta med en ragu av getkött och till det rökt ricotta som rivs över pastan.

I Kalabrien ska en skjorta vara dammig av riven ost efter en god lunch. Vi brukar säga att bra mat blir man smutsig av.

– Jag gillar inte att du äter pasta med kniv, säger Claudia retsamt. Ät som vi, uppmanar hon mig och snurrar ett varv med gaffeln i sin pasta.

– Och titta på din skjorta! fortsätter hon med spelad ilska. Den är ju helt ren. Så äter vi inte här. I Kalabrien ska en skjorta vara dammig av riven ost efter en god lunch. Vi brukar säga att bra mat blir man smutsig av.

Annan kalabrisk pasta som ställs fram är en helt gudomlig svampfylld ravioli samt fileja, som Francesca påstår rullas för hand, ofta med hjälp av innerdelen av ett paraply. Alltsammans ackompanjeras av utmärkta lokala viner, som framför allt görs på lokala druvor som gaglioppo och magliocco.

Det blir en härligt lat eftermiddag. De gäster som ätit klart sätter sig borta vid fiskdammarna med en digestif eller en espresso. Från stereon sjunger den kände sångaren Massimo Ranieri om att ge sin älskade blommor trots att hon lovat bort sig till en annan man. Två ryska turister reser sig upp och dansar vid sitt bord. Förutom ryssar är det bara italienare här. Självklart avslutas vår lunch med lakritslikören Nero Liquirizia. Kalabrien räknas som världens främsta exportör av lakritsrot, något man givetvis är stolt över.

Pasta Diamantese. Foto: Anders Pihl

Liksom Italien i övrigt är Kalabrien fyllt till brädden med god mat och gott vin. Men smakerna i Kalabrien sticker ut lite mer än på många andra håll. Till exempel älskar kalabreserna sin chili över allt annat. Särskilt i Diamante, där stadens egen Pasta Diamantese visar ren passion för den kryddstarka grödan. Ibland får man denna rätt med en till tre rejäla chilifrukter i pastan medan en läcker men urstark chiliolja hälls över vid serveringen.

Diamante visar sig vara en utmärkt bas för att utforska norra Kalabrien. Nästa dag åker vi upp i bergen och in i nationalparken Parco Nazionale del Pollino, vars högsta bergstoppar når över 2.000 meter. Vi besöker bland annat grottan Romito, som har en förhistorisk gravplats och en berömd grottristning av en uroxe, cirka 17.000 år gammal.

På tillbakavägen stannar vi till i Papasidero, en by man bara vill äta upp för att den är så söt. Byn är känd för sin rafting, forsränning, i floden Lao. Solnedgången avnjuter vi sedan i Cirella, en märklig ruinstad vid kusten som övergavs på 1500-talet. Kvällen avslutas med ett besök i lilla Buonvicino, en annan by som likt Papasidero tycks hänga på en bergsida. Denna kväll har Bounvicino sin månatliga fest och de små torgen är fyllda av stånd som säljer mat och dryck. Från högsta punkten ovanför Buonvicino kan vi se rakt ner till Diamante nere vid havet.

– Titta där nere, utropar Francesca stolt. Diamante, världens mittpunkt!

Om det ens är ett skämt så är allvaret bakom knappt maskerat. Diamante är världens mittpunkt för Francesca, precis som Buonvicino är världens mittpunkt för de som bor där. Det mikropatriotiska perspektivet finns i allt vad människorna säger och gör i Kalabrien. Här har vi alla världens mittpunkt i oss.

Skymning i Tropea. Stadens äldsta delar har terrasser med vyer ut över stränder och havet. Foto: Anders Pihl

Om norra hörnet av Kalabrien är rikt på upplevelser så är inte södra Kalabrien mycket sämre. Man bör inte missa Tropea, den populäraste turistorten i regionen. Staden har en ovanlig attraktionskraft genom sitt storartade läge. Den gamla intakta stadskärnan, grundad av romarna på 200-talet före Kristus, ligger högt på en klippa och nedanför breder flera utmärkta stränder ut sig, alla med glasklart vatten i turkosa toner.

Kalabrien fortsätter att överraska längre söder­ut. Nästan varje stad och by tycks ha något eget, värt att stanna till för. Capo Vaticano kombinerar stupande berg och badstränder på ett sätt som brukar ge en placering på tio-i-topp-listor över Italiens vackraste panoraman. Staden Scilla har ett oemotståndligt utseende med hus som klättrar på en brant udde mellan en härlig strand och ymnigt grönskande berg.

Mysiga gränder i vackra Scilla. Stadens hus klättrar på en brant udde mellan strand och grönskande berg. Foto: Anders Pihl

Kusten och motorvägen A3 fortsätter ända ut till tåspetsen på den italienska stöveln, där man finner regionens största stad Reggio Calabria, med ett fantastiskt historiskt museum (Museo Archeologico) och Sicilien på andra sidan Messina­sundet som ett lockande utflyktsmål.

Längs hela den gröna italienska stöveltån finns en stolt och närmast anarkistisk syn på saker och ting. Man bör komma ihåg att i Kalabrien vill människor sköta sig själva i första hand. En positiv sida av den självständiga andan representeras av glassmakaren Tonino i Tropea, som gör glass av allt. Chili, lakrits och rödlök finns bland smakerna, men också bläckfisk och chilikorven ’Nduja. Som ägaren Antonio La Tore, själv­utnämnt ”Gelato genio” (glassgeni), säger:

– I Kalabrien gör vi som vi vill.

● ● ●

10 tips på resan till Kalabrien

Platserna här nedan ligger vid siffrorna på kartan.

SE & GÖRA

1. Fängslande historia:

Museo Archeologico Nazionale Reggio Calabria

Suveränt historiskt museum med ett komplett grekiskt tempel samt två unika bronsstatyer från 400-talet före Kristus som stora slagnummer.

Piazza Giuseppe De Nava 26, Reggio Calabria

museoarcheologico­reggiocalabria.it 

Unik bronsstaty från 400-talet. Foto: Anders Pihl

2. Häpnadsväckande utflykt:

Taormina på Sicilien

Sicilien utgör en enkel och fenomenal utflykt från södra Kalabrien. Mytomspunna staden Taormina har ett häpnadsväckande läge med vulkanen Etna i bakgrunden och havsutsikt från sin berömda antika teater.

Att hitta hit: Färjan Reggio Calabria-Sicilien tar bara 20 minuter.

3. Båttur längs mäktig kust:

Minikryssning med båten Galatea

Båtturen från San Nicola i norra Kalabrien tar dig till den naturliga stenbron Arco Magno och ön Isola Dino vars grottor går att åka in i med båt. Den mäktiga kusten med höga klippor och historiska fort får man på köpet.

Galatea Minikryssningar

giteinbarcaarcomagno.it 

I Tropea, som är den populäraste turistorten i regionen, hittar man fina stränder och en intakt gammal stadskärna. Foto: Anders Pihl

ÄTA & DRICKA

4. Romantiskt på innergården:

La Lamia

På en innergård i den historiska kärnan finns Tropeas kanske bästa restaurang, både sett till atmosfär och vad som läggs på tallriken. Pröva den grillade svärdfisken.

Largo Vulcano 6, Tropea

facebook.com/La-lamia-­423397931054820/ 

5. Underbar pasta:

Golden Park Ranch

Trots namnet en genuin italiensk upplevelse. Trivsam krog som serverar traktens godaste pasta och kombinerar med bed & breakfast och fiskodling.

Via Argentino, Orsomarso

inrivieradeicedri.it/ golden-park-ranch-orsomarso.html 

Maten är serverad på restaurangen Golden Park Ranch utanför byn Orsomarso. Foto: Anders Pihl

6. Bäst i byn:

Don Ippolito, Hotel Borgo dei Greci

I lilla fina bergsbyn Buonvincini gömmer sig denna krogpärla med många lokala rätter på menyn. Man strävar efter att servera endast råvaror från de närmaste omgivningarna.

Via Principe Umberto 13

borgodeigreci.com, ristorantedonippolito.it 

SHOPPING & NÖJEN

7. Olivgård med kvalitet:

Frantoio Mafrica

En av Kalabriens finaste olivgårdar gör riktigt bra olivolja men även andra produkter av hög kvalitet, exempelvis en gudomlig mandarin-marmelad. Tar emot besök dagtid.

Via D.Muzzupappa, Limbadi (telefon +39 0963 85479)

oliomafrica.com 

Tillverkning av chili-pasta utanför Tropea. Foto: Anders Pihl

8. Kalabresiska delikatesser:

Enogastronomia Lorenzo, Tropea

Delikatessbutik som samlar kalabresiska specialiteter: chili, vin, lakrits, ’Nduja, lokala ostar och korvar. Har även berömda panini (smörgåsar) att ta sig med ner till stranden.

Via Margherita di Savoia 42, Tropea

glorialorenzo.wixsite.com/enoglorenzotropea 

BOENDE

9. Prisvärt hotellfynd:

Hotel Riviera Bleu, Diamante

Med fem meter till egen strand, bekväma rum och måttliga priser september-juni känns detta hotell som ett fynd.

Poseidone 8, Diamante

hotelrivierableu.it 

10. Förvånansvärt bra all-inclusive:

Rocca Nettuno, Tropea

Stort familjevänligt hotell med pool och trädgård, hiss ner till stranden och centrala Tropea på promenadavstånd. All-inclusive, med överraskande bra restauranger och service.

labranda.com/en/hotel/labranda-rocca-nettuno-tropea.html 

Cedro. Foto: Alamy

 

 

Den lilla byn Buonvicino efter att solen gått ned. Foto: Anders Pihl

 

Läs fler resereportage