Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Karpathos – en förvånansvärt oupptäckt pärla

Med tanke på läget – mitt emellan Kreta och Rhodos – är grekiska Karpathos förvånansvärt oupptäckt. DN Resors Anna Wahlgren fann en lugn ö med dramatisk natur värd att återvända till.

Sandalerna åker av och solglasögonen på. Ett par fiskebåtar syns vid horisonten. Katter stryker runt bordet och väntar förhoppningsfullt på rester. In på bordet kommer färsk, grillad bläckfisk, grekisk sallad, zucchinikroketter, och iskall Mythos-öl. Det känns nästan som att jag är bjuden till någons hem, inte bara för att maten är god, utan för att fetaosten är tillverkad av ägarens farmor, och grönsakerna odlade i den egna trädgården.

Jag sitter på en taverna på stranden Kyra Panagia, och äter lunch. Snart ska jag återvända till sanden. I min strandväska ligger två pocketböcker, en tunika och ett cyklop. Ta det lugnt, snorkla och skydda sig mot solen är det som gäller här.

Karpathos är en långsmal ö i ögruppen Tolvöarna, öster om Kreta, och sydväst om Rhodos.

– Chartern har för länge sedan kommit till Karpathos. Men utan större väsen. Ön är fortfarande lite av en doldis, en lillasyster till Rhodos om du så vill, sammanfattar George Philippidis, som är född och uppvuxen på ön, och som numera arbetar med turism – i alla fall under sommarhalvåret.

Många greklandsfrälsta räknar Karpathos till Greklands fem bästa öar. Ön gillas särskilt av de som har tröttnat på turistorterna och som vill uppleva det gamla, genuina Grekland. Dessutom är stamgästerna många.

Familjen Johnson är dock här för första gången:

– Jag måste säga att Karpathos är själva sinnebilden av Grekland. Det är så här man föreställer sig Grekland. Turkosfärgat vatten och badvikar, säger Annica Johnson.

– Den familj som vi reser med har varit här säkert 15 år i rad. Karpathos är deras substitut för ett sommarställe. I år följde vi med för första gången, och det är nog inte den sista, säger Karolina Johnson.

Det är inte sevärdheterna som är grejen med Karpathos. Här finns inte mycket i den vägen, förutom den isolerade bergsbyn Olympos. Till Karpathos söker sig i stället naturälskare och livsnjutare, som tycker att vacker natur, bra stränder och ett pålitligt kök är vad som gör en semester här.

Foto: Anna Wahlgren

Karpathos absolut starkaste kort är stränderna. Resereportage som påminner om turistbroschyrer är det tråkigaste som finns, men det måste sägas: vattnet är turkost och kristallklart. För att nå de riktigt fina stränderna får man dock bege sig en bit från turistorterna – med bil eller fyrhjuling eller med badbåt. Norr om huvudorten Pigadia, längs den dramatiska östkusten, ligger fyra pärlor på rad: Achata, Kato Lakkos, Kyra Panagia och Apella.

Kyra Panagia är min favoritstrand. Här är snorklingen bra, tavernorna pålitliga och omgivningen vackrast tänkbara. Apella är dock officiellt öns vackraste strand.

I Lefkos, mitt på Karpathos västra kust, är tempot lågt och avkoppling det enda som finns på agendan.

Apella har utsetts till en av Medelhavets finaste stränder, och i brist på museer har den avancerat till öns främsta sevärdhet. Den påminner om Kyra Panagia, men är mindre och ännu mer vild.

En fråga att ta ställning till innan avfärd till Karpathos är var man ska ha sin bas. Amopi, på sydostkusten, har långrunda, barnvänliga sten- och sandstränder och badvikar. Många charterresenärer, inte minst barnfamiljer, föredrar Amopi framför Pigadia.

Lefkos, mitt på Karpathos västra kust, är en gammal fiskeby med stränder och tavernor. Här är tempot lågt, och avkoppling det enda som finns på agendan. Man är ganska långt från huvudorten Pigadia, på gott och ont.

Karpathos stad kallas också Pigadia och är öns största ort. Här finns inte mycket till uteliv att tala om, däremot en populär hamnpromenad med många tavernor.

Alla orter har sina fördelar, den här gången väljer jag dock att bo i Pigadia. Jag är utflyktssugen och planerar för olika biläventyr varje dag, och därmed är Pigadia en bra bas.

Min kvällsrutin går ut på att jag vecklar ut kartan över Karpathos, och tittar ut ett par stränder som ligger lagom ödsligt och som har skrivits upp i guideböcker och på sociala medier. Dagen därpå reser jag dit. Vägarna är slingriga, de branta klipporna störtar rakt ner i havet, och det gäller att ha koll på bilen och var hjulen befinner sig. Dessutom blir en av mina medpassagerare ständigt åksjuk, så den som har anlag för åksjuka rekommenderas att ta med tabletter. Belöningen i att ha gett sig ut på äventyrliga vägar kommer i form av utsikten: olivklädda sluttningar, täta pinjeskogar, cypresser och blått.

Om man bara ska göra en enda utflykt på Karpathos så är det till den unika bergsbyn Olympos, som många greker betraktar som den mest sevärda byn i hela landet. Olympos började byggas redan på 700-talet. Läget valdes med omsorg – isolerat, men på en höjd – för att skydda mot sjörövare. Den geografiska positionen med all sin isolering har gjort byn till ett levande folklivsmuseum. Ett mecka för såväl utländska som inhemska antropologer och etnologer som vill studera konsthantverk, språk och musikkultur. På huvudgatan säljs dock en hel del krimskrams i souvenirbutikerna. För att komma bort från det rekommenderas att lämna huvudgatan och ge sig in i gränderna.

Foto: Anna Wahlgren

Kvinnorna ser ut som de alltid har gjort här i Olympos: de bär färggranna, vackra folkdräkter, stora smycken och handbroderade sjalar på huvudet. En av kvinnorna sveper en sjal runt mitt huvud, handbroderad och färggrann.

– Den är ett bra skydd mot värmen, säger hon.

Jag tackar nej till sjalen, men köper handgjorda olivtvålar och nyslungad honung för nästan ingenting. Jag dricker lemonad på kaféet Kriti, och äter veckans godaste måltid på Milos taverna. Här lagas rätterna direkt i den stora utomhusugnen, och här blir man förförd av den strålande utsikten över berg och hav.

Mitt i allt det traditionella sticker den mörka stämman ut:

– Good afternoon madam!

Jag hajar till över den amerikanska accenten, långt från det traditionella ”Kalimera”. Alekos berättar att han numera bor i Chicago, och att han återvänder till Karpathos på somrarna. Han äger en fastighet här, och vill nu köpa mer mark.

I dag har Karpathos cirka 6.000 åretruntboende, men antalet ökar under sommarhalvåret då många utflyttade Karpathosbor återvänder till ön. Efter andra världskriget utvandrade ett stort antal öbor till USA, Kanada och Australien. Senare har många öbor flyttat tillbaka, och talar därmed bra engelska.

Dagarna har en skön lunk. Baden varvas med solstolen, och långa, lata luncher och middagar.

Sista kvällen slår jag mig än en gång ned på Under the trees, en traditionell taverna söder om Lefkos. Här lyser happy hour-drinkar och turistanpassade menyer med sin frånvaro, men gästerna hittar hit ändå. Ägaren och kocken är en sann gourmet, fylld av kärlek till det grekiska köket, och han delar gärna med sig av recept. Allt är hemlagat och hemgjort, mycket är dessutom odlat i den egna trädgården.

På bordet trängs snart väl tilltagna portioner av krabbsallad, bläckfisk, oliver i rosmarin, spenatrullar, och en karaff vitt vin från trakten.

Att se och göra på Karpathos

Olympos

Kvinnornas folkloristiska dräkter, doften från kryddorna som växer i bergen, ät lunch på tavernan Milos, och upplev utsikten över hav och berg. Otillgängliga bergsbyn Olympos var nästintill helt isolerad fram till 1980-talet, och än i dag håller befolkningen hårt på traditionerna. Betraktas av många greker som en av landets mest sevärda byar.

Var: Olympos, bergsby på norra delen av Karpathos.

Naturskön båtutflykt

Havet och stränderna är Karpathos. En båtutflykt är ett bra sätt att ta sig till mer otillgängliga stränder. De flesta båtar lägger till vid omtalade Apellastanden. Men var medveten om att vädret styr – kaptenen bestämmer rutten dag för dag.

Var: De flesta båtarna avgår från Pigadia.

Äta & dricka

Under the trees, utanför Lefkos. Populär taverna mitt i ingenstans. Men maten är värd besväret att ta sig hit. Här serveras stora portioner av grekiska specialiteter. Tavernan har flyttat, men kockarna är desamma, och maten lika god som tidigare. Däremot ligger tavernan inte längre ”under the trees”.

Var: Finiki, Lefkos.

Orea, i Pigadia. Brukar lyftas fram som en av de bästa restaurangerna i Pigadia. Jag har fått tipset från en av öns bofasta, och jag har återvänt hit många kvällar. Här är trångt, stressigt och full rulle. Opretentiöst, men med kvalitet. Plockrätterna rekommenderas.

Var: Pigadia.

Milos, i Olympos. Jag får tavernan rekommenderad av en tant i byn, som ber mig hålla tyst om tipset – hon vill inte komma på kant med andra krogägare i byn. Utsikten är en upplevelse – ”Milos” klamrar sig fast på en brant sluttning. Traditionella recept och tillagningsmetoder.

Var: Olympos.

Kriti Kafé, i Olympos. Litet, bohemiskt, traditionellt. Den som åker till Olympos får inte missa det här kaféet.

Var: Olympos.

Shopping & nöjen

Lokalt hantverk. Den shoppingsugne bör satsa på lokalt tillverkade produkter som handbroderade sjalar, rustika olivtvålar, olivolja, honung, och oliver som finns till försäljning i till exempel Pigadia eller Olympos.

Begränsat nöjesliv. I Pigadia finns några barer, i byarna är däremot nöjeslivet tämligen begränsat. Kvällslivet består i restaurangbesök med mat, lokal ouzo eller raki.

Bo bra

Alimounda Mare. Familjehotell mitt på stranden med gångavstånd till Pigadia. Stort poolområde. Flera restauranger, även om rådet är att undvika all inclusive just i Grekland där man nog helst vill testa nya tavernor varje kväll.

Pris: Dubbelrum från 1.100 kronor per natt.

Var: Pigadia.

Gialos Chorafi. Lägenhetshotell, med några få rum, mindre än 100 meter från stranden i Lefkos. Enkelt, bekvämt, familjärt. Ägarna driver också strandrestaurangen Blue Sea.

Pris: Dubbelrum från 500 kronor per natt.

Var: Lefkos.

5 bästa på Karpathos

1. STRÄNDERNA

Karpathos absolut starkaste kort är – stränderna. Runt ön finns ett fyrtiotal ständer, från badvikar till sandstränder. Längs Karpathos östkust ligger de mest spektakulära badvikarna – ofta belägna nedanför branta bergväggar, så resan dit brukar vara ett äventyr på slingriga vägar. Apellastranden är en favorit, och har funnits med på topplistor över världens vackraste stränder.

2. SURFINGEN

Karpathos kallas ibland ”vindarnas ö”, för här blåser nästan jämt. Den som gillar att vindsurfa ska bege sig till Makris Gialos som lockar både vana och ovana.

3. VÄGARNA

Hårnålskurva efter hårnålskurva, flera hundra meter höga stup, och inga staket – att köra bil på Karpathos är en utmaning, och inget för den höjdrädda. Trots det är rådet att hyra bil, åtminstone i några dagar. Dessutom vore det synd att missa alla stränder som man bara kan ta sig till med bil eller båt.

4. BYARNA

De genuina byarna bidrar till Karpathos atmosfär. Här finns många att välja mellan, men några favoriter är: Mesochori, Olympos och Stes.

5. MATEN

Besök en lokal taverna, där recepten är hämtade från mormorsmor, och råvarorna från öns natur och trädgårdar. Frossa i nyttigheter som olivolja, oliver, vitlök, citron och örter, och i godsaker som friterad bläckfisk, grillat kött och mastiga bakverk.