Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/kenya/boka-billig-safari-pa-egen-hand/

RESOR

Boka billig safari på egen hand

Bild 1 av 2
Foto: Alamy
Bild 2 av 2
Foto: Kristoffer Örstadius

Safariresan till Afrika behöver inte kosta en förmögenhet. Genom att boka äventyret på egen hand kan du spara tusenlappar – och samtidigt få större frihet.

Solen står i zenit. Vi har cyklat i en halvtimme och befinner oss nu mitt i den kenyanska savannen. Turen hit har varit rejält skumpig. När vi nu tillfälligt lägger cyklarna åt sidan kan vi blicka ut över ett klippigt landskap med dussintals betande zebror.

Här råder total stillhet. Några meter framför oss möter vi ett giraffpar som fridfullt korsar vägen.

De vilda djuren är vana vid oss besökare. Vi befinner oss i Hell’s gate, en annorlunda nationalpark i Kenya där besökarna tar cykeln i stället för de traditionella safaribilarna. Nationalparken ligger i Nakuru distrikt i Rift Valley, nordväst om Nairobi, och inrättades år 1984. Den är närmast unik i sitt slag eftersom människor tillåts vandra och cykla fritt. När Disney skapade ”Lejonkungen” på 90-talet åkte filmteamet till Hell’s gate för att hämta inspiration - något som också märks i den tecknade storfilmen. Flera miljöer är nämligen direkt tagna från vyer i parken.

Till Hell’s gate åker inte de stora charterföretagen vars paketpriser till safariäventyr ofta är dyra. Men ett besök bland vilda zebror och lejon i savannen behöver inte gräva djupa hål i plånboken. Flygresor från Stockholm till Nairobi för två vuxna går att komma över för cirka 12 000 kronor, tur och retur. Och att boka turer till nationalparkerna går att fixa själv – på telefon eller internet. Utflykter till de mindre kända parkerna, till exempel Hell’s gate, är förhållandevis billiga.

Vår övernattning i en egen stuga vid Hell’s gate kostade 350 kronor per natt. Cykelhyran gick på 35 kronor per dygn och entrén till nationalparken kostade en hundralapp.

De mer kända parkerna i landet går också att få till bra priser. Genom att ta kontakt med lokala safariföretag går det att spara tusentals kronor för turer till exempelvis den välbesökta parken Masai Mara. En fyra dagar lång tur med ett kenyanskt safariföretag med engelsk guide kostar mellan 3 000 och 5 000 kronor. Då ingår resor, erfaren guide, mat och logi.

De vanligaste logiformerna för safariresenärer är lodger (hotellrum eller bungalow) och tält. Det senare alternativet är vanligast och inte så primitivt som det låter. Tälten är oftast permanenta och har både dusch och toalett.

Det är viktigt att undersöka lokalarrangören innan du bokar och överför pengar. Ett sätt är att kontrollera om safaribolaget är medlemmar i KATO, den kenyanska branschorganisationen för safariarrangörer.