Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Kinas magiska isfestival

Varje vinter sågas stora isblock ur Songhuaflodens is och baxas till Harbin där de blir byggklossar i de flyktiga mästerverken som byggs upp.
Varje vinter sågas stora isblock ur Songhuaflodens is och baxas till Harbin där de blir byggklossar i de flyktiga mästerverken som byggs upp. Foto: Torbjörn Petersson

En kopia av Kinesiska muren är ett stående inslag på snö- och isfestivalen i Harbin i norra Kina. Andra lättsmälta bidrag är iskyrkor, isdrakar och ett sextio meter högt istorn som hyllar den kinesisk-koreanska vänskapen.

Snö- och isfestivalen i Harbin i norra Kina växte för sju år sedan ur sin gamla kostym i Zhaolinparken inne i staden. Lokala myndigheter insåg att det fanns potential, och sponsorer kom in i bilden. Harbin med stadig vintertemperatur på minus 15 grader eller kallare skaffade sig en av världens främsta isfestivaler.

För att se huvudattraktionen åker man nu till något som skulle kunna styra tankarna åt fel håll, för det är på Solön norr om Songhuafloden som utställningen äger rum. Men särskilt varmt är det inte att vandra runt på området. Inte heller så kallt som man kan tro när det är minus 22 grader en vinterkväll. Luften är torr.

Bestående mästerverk, som Kinesiska muren, Taj Mahal och pyramiderna i Egypten, kan framkalla en känsla hos besökare av overklighet inför historiens storhet. På Solön i Harbin talar besökare om magi, trots att mästerverken brukar smälta bort i mars.

Isblock sågas i början av varje vinter ur Songhuafloden och baxas till utställningsområdet. Där används de som byggklossar i byggnader som för säsongen beslutat uppföras.

En kopia av Kinesiska muren har för länge sedan gjort premiär i Harbin och finns numera att betrakta varje år. När och om dessa issnillen har lust skulle de kunna bygga sin egen kopia av Taj Mahal i is eller av pyramiderna i Giza.

Faktum är att man tappar hakan. Templen är så stora. Tornen så höga. Kyrkorna är magnifika och på kvällen när ljus lyser upp allt inifrån isen blir området något som hade fungerat som kuliss i en Disneyfilm.

Högst i år är ett torn som sägs symbolisera den kinesisk-koreanska vänskapen, och som är 60 meter högt. Längst är två drakar i snö som vardera mäter hundra meter.

- Visst är Kina magiskt som kan bygga sådana här saker. Mycket vackert, säger Yang Zhanmin.

Han är från södra Kina och det är första gången han är i Harbin. Tillsammans med staden Yichuns övriga trafikvakter är han på årlig utflykt med jobbet, och den här gången föll lotten på Harbin.

- Vi hade läst om isfestivalen och ville själva se den, säger Yang.

En kyrka i is liknar Notre-Dame, men det är en kopia av en kyrka i Harbin, som med sitt ryska förflutna fortfarande bär spår av forna tider. Längs paradgatan i stadens riktiga centrum syns rysk byggnadskonst, här finns ryska restauranger och man blir som utlänning tilltalad på ryska.

Det är från Ryssland de flesta utländska turisterna kommer, men av nästan 20 miljoner turister 2005, kom alla utom 1 procent från Kina. Många av de tillresande prövar skidbackarna kring Harbin. I hela provinsen Heilongjiang finns 75 skidorter, och backarna brukar få bra betyg av kineser, men bedöms mer kritiskt av skidvana västerlänningar.

På isfestivalen på Solön kan man även hyra snöskoter i miniatyr och åka kälke. Är man hungrig finns det restaurang i ett av ishusen. I alla fall är det vad menyn på isväggen skvallrar om, men dörren är låst. Är man bara lite sugen och har starka tänder kan man ge sig på de kanderade spetten med sötsaker, som är bottenfrusna.

Annars gäller det mest att hålla sig på benen. Den här festivalen hade troligen varit otänkbar i USA. Folk klättrar oförskräckt i hala istrappor utan räcken. Det är inga små trappor, och det är garanterat inte sandat. En labyrint är byggd i is där besökare rantar omkring och ramlar. Hela festivalen hade kunnat vara en dröm för en amerikansk advokat.

Öppettider: Öppnade 5/1. Någon

Öppettider: Öppnade 5/1. Någon officiell avslutning finns inte. Men den brukar pågå en bit in i mars.

Resa dit: Från Peking tar det 1,5 timmar med flyg till Harbin. Tur och retur-biljett kostar cirka 1.500 kr.
Med tåg tar det 12 timmar och kostar ungefär hälften så mycket.

Klimatpåverkan: Genom att gå in på DN:s utsläppskalkylator på dn.se/kollaresan kan man räkna ut att en tur och retur-flygning från Stockholm till Harbin via Peking orsakar utsläpp av cirka 2,2 ton koldioxid, vilket kostar 270 kronor att kompensera hos Climate Care. Eftersom Torbjörn Petersson är DN:s Pekingkorrespondent har han enbart orsakat utsläpp på cirka 0,3 ton för resan Peking–Harbin, vilket DN kompenserat med 71 kronor.

Bild