Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Klassisk vintersport i norska Geilo

Ta tåget till norska Geilo för en vintervecka. En färd längs anrika Bergensbanan leder rakt in i två alpina skidområden, på gränsen till Hardangervidda. Här väntar utmanande pister och avkopplande turåkning.

Det bästa sättet att närma sig skidorten Geilo i norska Hallingdal är med tåg. Efter drygt tre timmar längs Bergensbanan från Oslo är det dags att kliva av, för att hamna mitt i två alpina skidområden som gränsar till varsin nationalpark.

Den anrika tågsträckan har i mer än hundra års tid transporterat turister till den populära skiddestinationen.

Geilo passar perfekt för barnfamiljen som vill göra lite av varje under en intensiv skidvecka eller långweekend. Här finns mer än 35 km pist och mängder av väl preparerade längdskidspår högt upp i fjällterrängen.

Orkar du ta morgontåget från Oslo kan du stå på skidorna redan vid lunchtid. Ta Geiloheisen upp på Geilohovdas topp, och glid sedan vidare till de soldränkta pisterna allra längst i väster, med vida vyer över Hardangerviddas oändliga fjällplatå.

Marie Pay från Laholm åker snowboard i en av branterna. Hon är på väg att flytta hit just för skidåkningens skull.

– Förra året arbetade jag som skidlärare här och blev så pass förtjust att jag nu bestämt mig för att bli kvar.

Det är naturen och den varierade skidåkningen som drar. Och så förstås närheten till nationalparkerna Hardangervidda och Hallingskarvet.

– Dessutom är tempot lugnt i Geilo. Inte samma partyröj som i Hemsedal. Här går friluftslivet i första hand.

Men det är inte bara skidåkning i fokus för henne. Marie nämner även aktiviteter som snowkiting, fjällcykling och hundspann.

Fränz Siebenaller och Loic Schweicher från Luxemburg testar att köra hundspann. De ägnar en förlängd weekend åt att nosa på Hardangervidda med både skidor och snöskor.

– Men hundspann har vi aldrig tidigare provat på. Kul att få köra själv dessutom, hojtar Fränz där han står beredd bakom sitt koppel av skällande Alaskan huskys och med Loic i släden.

Foto: Cenneth Sparby

Hundskallen tystnar när vi väl är i rörelse och nu gäller det som förare att hålla koll på både spår och spann. Med sex hundar vardera går det undan.

– Rena muskelpaketen, konstaterar killarna från Luxemburg när vi några timmar senare är tillbaka.

Nästa morgon beger jag mig till Hallingskarvets nationalpark för längdskidåkning. När liftarna väl öppnat är vi flera entusiastiska turglidare som tar Fjellheisen upp på närmare 1.200 meter höga Havsdalshovda. Från toppen utgår mer än 20 mil skidspår kring mäktiga Hallingskarvet, som mäter 1 933 meter över havet.

(Med hundspann i vilda Skurdalen. Foto: Cenneth Sparby)

Det går att göra både längre och kortare skidutflykter, med egen matsäck i ryggsäcken. Men det går också att äta lunch eller fika vid någon av de bemannade raststugorna längs spåren. Tydliga informationstavlor anger både riktning och längd. Varje dag pistas dessutom spåren både för skejt och klassisk åkning.

– Vi gillar att kombinera alpint och längd, säger Anna och Ann-Kristin Josefsson från Göteborg som ska ta en förmiddagstur i Havsdalen för att efter lunch ägna sig åt pisterna.

Det bästa med Geilo är just variationen, menar de båda. Att kunna åka slalom på bägge sidor av dalgången och även nyttja liftarna för att snabbt nå längdskidspåren.

– Dessutom liknar ju Geilo mer en genuin alpby, med flera mysiga krogar och kaféer.

Det är en hel del hurtfriska norrmän på glid denna soliga morgon, med klassisk anorak, hemstickade toppluvor och knickers.

Jannike och Karl-Erik Foss, som haft stuga i Geilo i mer än 50 år, tar oftast tåget hit från Bergen. Även om de åker en hel del alpint fortfarande är det uteslutande turåkning som gäller under vårvintern.

– I dag blir det en kortare sväng på ett par mil, för vi tänker gräva en solgrop och bara njuta ett par timmar efter lunchen.

Det självklara afterskistället för många är Havsdalskroa. Här möts både alpinåkare och längdfantaster efter skiddagen. En lagom stillsam tillställning under vardagarna, med eftermiddagssol och ibland livemusik från utomhusscenen.

Den mer stilfulla varianten svarar Dr Holms för nere i byn, där man lockar med champagnebar och jakttroféer på väggarna.

Geilo utmärker sig också som kulinarisk by med en handfull riktigt bra och prisvärda restauranger. Två som sticker ut lite extra är Hallingstuene och EKTE. Den förstnämnda finns dessutom med i 2016 års upplaga av White Guide Nordic.

På Hallingstuene är det förfinad ”kortrest” mat som gäller. De tre rummen är inredda med allmogemöbler från Hallingdal, som mer ger en känsla av ombonad fjällstuga. Maten har klart vildmarksprägel där den örtbakade öringen och det grillade ripbröstet sticker ut lite extra.

Men börja gärna i vinbaren en trappa ner. Här är chansen stor att du träffar krögaren Frode Aga som mer än gärna bjuder in dig på en titt och ett smakprov i den omfångsrika vinkällaren.

Läs merSchladming – en skidortsklassiker som blir bättre med åren

Fakta. Geilo

Geilo, på gränsen till nationalparkerna Hardangervidda och Hallingskarvet, är en av Norges äldsta skidorter. Byn har två alpina skidcenter, med totalt 39 pister, 17 liftar samt flera barnområden och terrängparker. Höjdskillnaden ligger på närmare 400 meter.

Ett liftkort för 6–8 dagar kostar 1 830 kr för vuxna. Barn 7–15 år samt senior 62–79 år 1 435 kr.

I regionen finns 50 mil av preparerade spår, för både klassiskt och skejt. För att åka längd i spårsystemet behövs inget spårkort. Det är gratis.

Resa hit

Res med tåg från Stockholm och Göteborg till Oslo, för vidare färd med Bergensbanen till Geilo. Reser du från Malmö är det smidigast att flyga från Köpenhamn. Norwegian och SAS har t/r-biljetter från dryga tusenlappen. Fortsätt sedan med tåg från flygplatsen (byte på Oslo Central) eller hyrbil. Resan från Oslo tar drygt fyra timmar. Tågresan mellan Stockholm-Geilo, alternativt Göteborg-Geilo kostar från drygt 800 kr t/r.

Bo

Det finns ett stort urval av olika boenden, från enklare bed-and-breakfast och campingstugor via lägenheter och fjällhus till större, resortliknande hotell.

Lyx Dr Holms Hotel

Anrikt boende med bästa läge. Gångavstånd från tåg och liftar. Stilfull after-ski, bowling och stor spaavdelning med asiatisk touch. Dubbelrum med frukost från 900 kr per person. www.drholms.no

Mellan Vestlia Resort vid Geilo skisenter är mer av en resort, med både stor familjebadanläggning och spacenter. Här finns både hotellrum och lägenheter. Helgerbjudanden från 2 500 kr per person, med boende i dubbelrum fre–sön och halvpension för två personer. Åldrarna 5–15 år från 1 100 kr per person. Fri entré till äventyrsbad och lekland. www.vestlia.no

Budget Ustedalen hotel och resort, med ski in-ski out, ligger nära både pister och spår. 800 meter till centrum. Här finns även kafé, restaurang, simbassäng och bastu. Nyrenoverade dubbelrum och även nybyggda lägenheter med eget kök från 950 kr för två pers, 1 200 kr för fyra personer. www.ustedalen.no

Äta

Lyx Hallingstuene Finns med i White Guide Nordic, och satsar på ”kortrest” mat i stilfull tappning. Ren, röding och strandkrabba är några av delikatesserna. www.hallingstuene.no

Mellan EKTE Restaurant och Smakeri Ligger mitt i centrum och lockar med vilda rätter som älgcarpaccio och renhamburgare på menyn. Omfattande ölsortiment från norska mikrobryggerier. www.ekterestaurant.no

Budget

Havsdalskroa Här serveras Geilos bästa pizza. Vedugnsgräddad, och med både älg, ren och lokal ost som ”pålägg”. Perfekt för lunch. Ligger mitt i pistriket. www.geiloholiday.no/skisenter/spisesteder/havdalskroa

Mer att göra

I Geilo finns tre spahotell – på Vestlia, Dr Holms och Highland Hotel. Dessutom kan du ägna dig åt hundspannskörning, vintercykling, snowkiting, kälkåkning och slädturer med häst. www.geilo.no

Fakta. Direktbuss från Gardemoen
Många söker sig till Harahorn för längdskidåkningens skull – med klar vildmarkskänsla.

Passa på att kombinera Geilo-äventyret med ett par dagar i Hemsedal. Det tar drygt en timme med bil till den alpina skidorten, som vid flera tillfällen blivit utsedd till Norges mest kompletta vinterdestination.

Du åker skidor från tre branta fjälltoppar med en handfull mjölksyrestinna svarta pister, liksom en drös familjevänliga glidarbackar. 20 liftar, närmare 50 pister och en fallhöjd på hela 810 meter borgar för intensiva skiddagar i högalpin miljö. Anläggningen har också Norges största barnskidområde.

För längdskidåkaren finns goda turmöjligheter, med mer än 20 mil spår i området.

Familjen Ekehage har rest hit från Trollhättan för en kortsemester.

– Vi föredrar Hemsedal framför våra Sälenfjäll, främst för den högalpina känslan. Det är ju dessutom klart närmare för oss, konstaterar Sverker Ekehage.

– Dessutom är pisterna långa och varierade, säger hustrun Marie och får nickande medhåll av döttrarna Alice och Tindra.

De tipsar också om Gröndalen, och Solheisen Skisenter, en mil väster om Hemsedal. Den familjevänliga anläggningen har tre liftar och fyra långa cruisingpister med eftermiddagssol. Liftkortet för Hemsedal gäller även här.

Cenneth Sparby

Ett liftkort 6–8 dagar kostar 2 026 kr för vuxna 16–64 år, ungdom 7–15 samt 65 år och uppåt 1 613 kr. Vill du veta mer om vad som finns att göra i Hemsedal med omnejd kika in på www.hemsedal.com www.skistar.com

Stilfullt boende finner du på www.harahorn.no samt www.skarsnutenhotel.no

Resa dit: Direktbuss från Gardemoens flygplats tar drygt tre timmar. För priser se www.nettbus.no