Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Klätterparadiset Kalymnos

Doften av timjan och rosmarin är slående när jag närmar mig klippan; det är som att kliva rakt in i en kryddträdgård, skriver reportern och fotografen Per Ola Andersson. Egentligen är det ett klätter­paradis i världsklass – mitt i den grekiska övärlden.

Getter hoppar omkring i brant terräng och betar sedan helt lugnt. De tittar på oss när vi flåsande kommer uppför slänten med våra ryggsäckar. I många fall tar vi två snabba steg uppåt och glider genast tillbaka ett steg i den ofta mycket lösa, grusiga terrängen. Getterna sneglar på oss igen och undrar så klart vad vi håller på med, medan de skuttar vidare med total kontroll.

Vi är på väg upp till de stora, mäktiga väggarna på sluttningen rakt ovanför byn Massouri, på den grekiska ön Kalymnos i ögruppen Dodekaneserna. Längst till vänster i det flera hundra meter långa klippbandet ligger den imponerande grottan Grande Grotta. När vi passerar grottan på väg till dagens klättring på sektorn (klättringsområdet) Panorama stannar vi upp en stund och hämtar andan. Vi småpratar lite med ett gäng unga, talangfulla klättrare från Stockholmstrakten som på löpande band bränner av Punto Caramelo, en mäktig och brant 8a+ (avancerad klättring) som går genom det stora taket i grottan. Jag och min vän Hampus Ivert utbyter en lättläst blick av avund på de starka ynglingarna. Vi mumlar något till varandra om att gå vidare. En kort stund senare har vi båda pumpat ur ordentligt på en 7b+. Livet är inte rättvist ibland.

De flesta klättrare väljer att bo i närheten av Massouri, på öns västra sida. Massouri är en gemytlig liten by med en huvudgata som kantas av restauranger, kaféer, studios och små enkla butiker. Mitt i byn finns även en fin strand.

På sluttningen ovanför byn sträcker sig ett långt band med nordväst- och västvända klippor med många bra sektorer, däribland Grande Grotta. Från Massouri tar man sig enkelt till många stora klippor på under 30 minuter och vill man se sig om på ön eller snabbare komma till klättringen är det rekommenderat att hyra moped. Med ett par starka ben och en moped kommer man åt de flesta sektorer relativt lätt, men vill man klättra riktigt brant i den stora grottan Sikati Cave ska man hyra en båt.

På Kalymnos går det att hitta leder som passar alla, allt ifrån nybörjaren till den starkaste av starka. Klättringen är typisk för kalksten med gott om små ”pockets” – små hål man greppar, ibland så små att endast spetsen på ett finger passar. I de stora grottorna Grande Grotta och Sikati Cave finns det branta leder som går genom ett mindre hav av stalaktiter och ”tufor” – kalkstensformationer som bildas genom utfällning av mineraler. Klättringen liknar då avancerad gymnastik där man hänger upp och ner, låser fast benen mellan formationer och ibland måste man ”catcha” (hoppa) vilt mellan de stora greppen.

När mjölksyran behöver rensas ur kroppen är det inga problem att hitta annat att göra på ön. I viken strax norr om Massouri ligger Arginonta, en samling hus och en taverna med fantastisk utsikt över Egeiska havet. Vidare norrut ligger den gamla fiskebyn Emporios, som också är ett populärt stopp för seglare. Många dyker och snorklar. Är man matintresserad kan man hänga med på en kryddexkursion för att lära sig mer om de lokala kryddorna och hur de bäst utnyttjas i det grekiska köket.

Rakt över sundet ligger den lilla vulkanön Telendos. Tycker man att det börjar bli stressigt i Massouri kan man ta båten dit för att uppleva det riktiga lugnet. Där händer det inte mycket men det är pittoreskt så det förslår. I den enda byn på ön hittar man endast några få tavernor och en bit sandstrand, men inga bilar eller mopeder.

Telendos satt en gång i tiden ihop med Kalymnos men separerades vid ett kraftigt jordskalv år 554. Den dåvarande huvudbyn på Kalymnos låg precis där sundet nu delar de båda öarna och man kan se spår av jordskalvet på Pothia Beach där en gammal kyrka ligger med ena halvan i havet och den andra på land. Klättrare kan tacka jordskalvet för mycket av den fina klättringen på Kalymnos, då skalvet skapade raviner där stora klättersektorer som Odyssey, Spartacus och Spartan Wall ligger. Även Telendos har fin klättring men det mesta ligger en bra bit bort från där man anländer med båten från Kalymnos. Har man gott om tid kan man gå till fots, annars brukar det vara lätt att hitta en båttaxi som kan släppa av nära klättringen.

På Kalymnos finns både skönt strandhäng och bra bad, god mat – och gott kaffe. Dimitri Kokkindidis, servitören på en restaurang vi ofta besöker berättar för oss att ön är känt för sin fina tonfisk. Vi ser hur den grillas på den stora öppna kolgrillen mitt i restaurangen. Medan doften från grillen sprider sig berättar Dimitri vidare att fiskhandlare på Kalymnos ofta får välja ut den finaste tonfisken först av alla efter fisketurerna på Medelhavet, eftersom en av de få licensierade fiskarna av just tonfisk härstammar från ön. När handlarna på Kalymnos fått sin del av fångsten går båtarna vidare med tonfisken till andra delar av Grekland. Rykande färsk serveras vår tonfisk direkt från grillen, och lever verkligen upp till de höga förväntningarna.

Under mina dagar på Kalymnos lär jag känna Ristos Konstantinos, kallad Kostas, en anspråkslös man i 30-årsåldern som har valt bort en karriär i Aten till förmån för atmosfären och klättringen på ön. Han driver kaféet Sofrano precis i utkanten av byn Massouri. Kostas berättar för mig att han växte upp i Massouri men flyttade till Aten för att studera och inleda yrkeslivet som ingenjör.

– Jag jobbade i Aten ett tag men kände ganska snabbt att jag saknade atmosfären här på Kalymnos. Storstad var inte min grej alls, berättar han. Nu jobbar jag här på kaféet varje dag mellan april och oktober, sedan blir det klättring och semester resten av året.

Jag undrar för mig själv hur han orkar; går vi upp riktigt tidigt för att hinna klättra på morgonen innan det blir för varmt så står han bakom disken på sitt kafé, och går vi förbi sent en kväll på väg hem från en sen middag – ja då står han också där.

– Under högsäsong arbetar jag mycket, visst är det jobbigt ibland men det är helt klart värt det. Se bara på det här, säger han och sveper med handen ut mot havet.

Från min plats på Kostas uteplats ser man rakt upp i Grande Grotta. Jag vet sedan tidigare att leden Aegilis i vänsterkanten på grottan är flitigt fotograferad och publicerad. Jag lyckas övertala Hampus och Henrik Antonsson, en reggaespelande biologdoktorand som vi bor granne med, att göra anmarschen upp till Grande Grotta en sen eftermiddag. Anmarschen måste göras i stekande sol eftersom vi vill hinna upp i god tid för att pricka in det rätta kvällsljuset. Badandes i svett är vi alltså tillbaka uppe vid grottan. Hampus Ivert gör sig redo för att klättra denna 40 meter långa, branta led på fina tufor och stalaktiter. Solen är på väg ner bakom Telendos och ger klippväggarna en djupt orange färg.

Har man som jag lagt repet på hyllan för att gå all-in på den fysiskt krävande klättergrenen bouldering så är Kalymnos gamla rykte om enkla grader förbryllande. Innan resan berättade jag gärna med ett brett leende att där tänkte jag minsann klättra hårdare än någonsin. Att persa som det kallas. Men icke. Hem kom jag med en stukad fot, några halvhårda leder i bagaget och inte minst spår av mjölksyra som kändes i veckor. Att persa - sätta personligt rekord - innebar för mig möjligtvis antalet chokladcrépes med tre skopor glass man kan klämma in på en vecka. Men hem kom jag också nyförälskad i en ö.

Resfakta.

Resa

Flyg till Kos, sedan vidare med båt eller flyg till Kalymnos. Från Stockholm och Köpenhamn kan man åka med de stora charterbolagen för cirka 4 000 kronor för en vecka. Aegan Airlines flyger t/r från runt 5 000 kronor från Stockholm och Köpenhamn.

Boende

Många väljer att bo i studios eller lägenheter men det finns även en hel del hotell. Det finns gott om studios att välja bland och kostar från ca 25 euro/natt för två personer. De flesta har balkong ut mot havet och Telendos. Flera av hotellen har pool, en del även barnpool.

Säsong

Det beror helt på vad man är ute efter; vill man optimera för klättring så är april—maj samt september—oktober att rekommendera. Men vill man ha hela paketet med sol och bad så är juni bästa tid, då det är mitt emellan klätter- och chartersäsongen som infaller juli—augusti.

Om klättring

På Kalymnos finns över 2 000 etablerade leder. Trots det sätts det fortfarande upp nya leder regelbundet. Det är lätt att hyra guide och få tag på bra guideböcker.

Graderingen inom klättring går från 5a upp till 9b enligt en stegrande skala: 6a, 6a+, 6b, 6b+, 6c, 6c+, 7a... Leder i 5-registret är i regel flacka med stora bra grepp överallt. Klättrar man 7:or så är man en duktig klättrare som oftast har klättrat regelbundet under flera år. De som klättrar 8:or tillhör regional eller nationell elit, medan den absoluta världseliten klättrar 9a eller hårdare.

Man kan gå kurser på Climb in Kalymnos (www.climbinkalymnos.com) eller Kalymnos adventure center (kalymnos-adventure.com). En halvdagskurs för nybörjare kostar från ca 400 kr, en hel vecka med instruktör cirka 2 000–3 000 kronor beroende på antal deltagare. Man kan även få guidning av lokal klätterguide för 500–1 000 kronor/halvdag.