Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/konsten-i-centrum-efter-sparbyte-i-berlin/

Resor

Konsten i centrum efter spårbyte i Berlin

I de rymliga lokalerna hålls ofta konferenser med olika konstteman, som “Global Museum” i september 2019. Foto: Staatliche Museen Zu Berlin

En före detta järnvägsstation i Berlin är nu ett av världens mest välrenommerade och största museer när det gäller modern konst från 1960-talet och framåt. Och byggnaden i sig är som ett konstverk.

Stationsbyggnaden är tjusig både ut- och invändigt. Den byggdes 1846 i nyrenässansstil och järnvägslinjen knöt ihop Hamburg med Berlin. Men redan 1884 stängde stationen som en följd av det alltmer intensiva tågåkandet. En större, mer lämpad järnvägsstation fick helt enkelt ta över.

Under en tid användes lokalerna först som ett kungligt trafikmuseum, sedan som konst­museum. Under andra världskriget bombades byggnaden och blev stående oanvänd i många år i ingenmansland mellan Öst- och Västberlin.

Andy Warhols ”Do It Yourself (Sea­scape)” från 1962. Foto: Staatliche Museen Zu Berlin

Efter en renovering öppnades 1996 så Hamburger Bahnhof och i samlingarna finns bland annat verk av Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Rebecca Horn och Pipilotti Rist. Den permanenta utställningen består av över 2. 000 verk av cirka 150 konstnärer. Den som älskar Andy Warhol kan beundra 60 av hans alster.

En blandning av målad konst, skulptur, fotografi och rörlig bild presenteras. Och lokalerna gör att många av de utrymmeskrävande installationerna verkligen kommer till sin rätt här.

Joseph Beuys verk ”Das ende des 20 Jahrhunderts”. Foto: Staatliche Museen Zu Berlin

 

Läs fler resereportage här