Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Konstrunda under ytan

Foto: the-stills.com

Konstmuseum, miljöprojekt och turistattraktion. I Cancún på Mexikos populära Mayariviera finns ett undervattensmuseum med säregna skulpturer som lockar snorklare och dykare från hela världen.

Vi är ett 20-tal förväntansfulla snorklare som sitter i en motorbåt på väg ut från hamnen i Cancún. Skepparen styr vant över det turkosblå havet, kryssar bland hotellgäster på jetskis och ankrade sjörövarskepp som dubblar som familjeattraktioner och en och annan pelikan.

Vi är på väg mot Salon Manchones, ett konstgalleri på åtta meters djup nära den idylliska ön Isla de Mujeres. Här har konstnären Jason deCaires Taylor, initiativtagare till projektet, sänkt ner mängder av skulpturer som ett sätt att bidra till att skapa en bättre marin miljö.

Foto: Gino Caballero

Genom att erbjuda så kallade artificiella rev som alger och koraller kan växa på och som fiskar kan söka skydd och leta föda vid har han på ett helt unikt sätt sammanfört konst och aktivt miljöarbete.

Skulpturparken ligger i en marin nationalpark, och finns sedan 2006 två olika platser med fler än 500 nedsänkta konstverk.

Vi närmar oss platsen för dagens konstrunda, utmärkt med några röda bojar, och båtens besättning ger instruktioner.

Vi krånglar på oss fenor, flytväst och cyklop och hoppar i en efter en från båtens akterdäck. Vattnet är ljust och klart, och det dröjer inte länge förrän såväl färgglada fiskar som dykare simmar in i bilden under oss.

Den första skulptur jag får syn på är ett litet hus, passande nog med titeln Urban Reef.

Foto: Gino Caballero

Men huvudattraktionen på den här delen av skulpturparken är en grupp tätt stående människor i olika åldrar och med varierande utseenden, The Silent Evolution. Jason deCairnes Taylor har gjort avgjutningar i naturlig storlek av riktiga människor från bland annat Mayarivieran. Spöklikt och vackert på samma gång.

När vi simmat förbi den stora folkmassan skymtar en annan bekant form en bit bort. På botten står en avgjutning av en bubbla, den gamla klassiska bilmodellen från Volkswagen. Efter snorklingsturen ringer jag upp konstnären, som håller på med ett nytt skulpturprojekt på Lanzarote.

– Jag har alltid dykt mycket, så jag vet ju vad som händer med reven runt om i världen. När jag gick på konstskola kände jag att jag ville göra projekt som gör skillnad och som bidrar till att förbättra miljön i haven, säger Jason DeCairnes Taylor.

Han berättar att mycket arbete ligger bakom skulpturerna, framför allt att ta fram ett material som är både hållbart och dessutom bra växtplats för koraller och alger.

Foto: Cecilia Billström

Resultatet då, har dina skulpturer bidragit till att förbättra havsmiljön?

– För ett par år sedan gjordes grundliga studier i Cancún, där man såg att mängden fiskar ökat i området och att både mjuka och hårda koraller börjat växa på skulpturerna. Ungefär i samma veva stängdes ett av de mest skadade reven och turisterna började besöka mina skulpturer i stället. Och nu har det naturliga revet börjat återhämta sig!


Fakta. Gå på djupet i Cancún

Projektet startade 2009 då Jason deCairnes Taylor påbörjade det som i dag är MUSA, Museo Subacuático de Arte. Skulpturerna finns på två platser, den ena grundare och bäst för snorkling och den andra på ett större djup som även passar för dykning.

Dyk- och snorklingsturer organiseras av arrangören Aquaworld i samarbete med MUSA, en snorklingstur kostar cirka 45 US-dollar + skatt. musacancun.org, aquaworld.com.mx

Resa till Mayarivieran
Direktcharter med Apollo, Fritidsresor och Ving. Reguljärflyg med bland andra Air France, Lufthansa och British Airways med en mellanlandning från cirka 8 000 kr t/r.

Boende
The Yak. Enkelt och populärt vandrarhem. Cirka 150 kr/natt i sovsal, lägenhet med plats för 4 pers från 750 kr/natt inkl frukost.
Adress: Calle 10 Norte Bis, mellan Avenida 10 och 15, Playa del Carmen. www.yakhostel.com
La Rana Cansada. Svenskägda La Rana Cansada är ett charmigt boutiquehotell. Cirka 1 260 kr/natt.
Adress: Calle 10 132, Playa del Carmen. www.ranacansada.com
Sandos Caracol Eco Experience Resort. Stor, familjevänlig all inclusiveresort . Pris: Dubbelrum från cirka 2 500 kr/natt, all inclusive.
Adress: Carretera Cancun-Chetumal KM 295, Playa del Carmen. www.sandos.com

Äta och dricka
Don Sirloin. Här serveras tacos på traditionellt vis från 6 kr/styck.
Adress: Kedja som bland annat finns på 10 Avenida Norte, mellan Calle 12 och 14.
100% Natural. Kedja som finns över hela Mexiko, med fokus på naturlig och vegetarisk mat. Adress: Avenida 5, 209 Mza 28, Playa del Carmen.
La Famiglia. Populär italiensk restaurang Adress: Avenida 10 nära Calle 10, Playa del Carmen