Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Kreta – en doft av hav och timjan

Många svenskar besöker kusten väster om Chania, men många missar också regionens mer okända delar. Följ med till en frodig botanisk trädgård, den lilla byn Loutro och stränder i ”Zorbaland” på västra Kreta.

När Chanias saluhall stod färdigbyggd 1913 betade kor utanför den. I dag stannar busslaster med shoppingsugna turister för att handla olivtvålar, fårost och nyslungad honung för 5 euro burken. Hur den smakar återkommer vi till. Med sina 50-tal butiker under tak är torget vid hallen en idealisk utgångspunkt för bussutflykter till västra Kretas natur, hisnande historia och gastronomiska guldkorn.

Vad får årligen hundratusentals svenskar att ständigt drömma sig tillbaka hit, till en av deras favoritdestinationer i Medelhavet, sommar efter sommar?

– Min far är 98 år. Han är kärnfrisk och dricker sin lilla dos olivolja varje dag till frukost. Vi kretensare konsumerar 25 liter olivolja per person och år. Jag bråkade alltid med min mor när hon hällde olivolja i mitt hår och masserade in det i flera timmar... utbrister guiden Alkisti Tsotou på vandringen genom i saluhallen.

– Olivolja funkar till allt. Mormor brukar smörja in gamla möbler med det, fortsätter hon.

Hälsosamma råvaror och mat att bli sekelgammal av – ytterligare några skäl där till områdets attraktionskraft.

Kretensarna har blivit levnadskonstnärer. Det var kanske ingen slump att den klassiska filmen ”Zorba the Greek” spelades in i detta område. Det är på Stavros-stranden strax norr om Chania som Anthony Quinn tar sina berömda danssteg.

Ett brant bergskam ramar in bukten. Denna milda förmiddag då eftermiddagssolen bränner träffar vi Matthew Astropalitis, ägare till strandrestaurangen Sea View. Han poserar som Quinn i sanden, ler och säger:

– Ingen tråkig plats han visade sin heta livslust på, eller hur! Romantiska kultplatser som den här gör att människor blir mjuka i hjärtat, börjar dansa och le.

Foto: Shutterstock Det är här på Stavrosstranden strax norr om Chania som Anthony Quinn tar sina berömda danssteg i filmen ”Zorba – the greek”. Foto: Shutterstock

Efter en stunds fotograferande på stranden lackar det i pannan och en iskall kaffe frappé får livsandarna att åter kvickna till. Efter det flyter vi som korkar i det grunda vattenbrynet, uppvärmt som i en badbalja under bergets beskyddande stillhet.

Mer livat är det på de turistdominerade stränderna som ett pärlband av sand väster om Chania: Agio Apostoli, Agia Marina och Platanias.

I en strandbar står danskan Hanne Bessmann. Hon blev förälskad, både i Agia Marina och också i sin blivande make Georgios. Sedan 1987 driver hon familjens strandrestaurang Poseidon:

– Jag har alltid blivit glad av att leva här nära havet, med en avslappnat livsstil och jag får ju även träffa många trevliga skandinaver. Det är ett bra liv, säger hon med ett smittande skratt och vinkar mot sin avvaktande man för att han ska komma och posera för kameran.

Platanias är sinnebilden av en utvecklad turistort: låga hotell på rad, fullt av restauranger längs huvudgatan och klubbar med nattliv som lockar horder under några intensiva sommarmånader.

Bakom oss tornar 2.000-meterstopparna i bergskedjan Lefka Ori ”Vita bergen” uppkallade efter sin kalksten. De är fortfarande snöklädda, långt in på försommaren. Därför råder sällan sötvattensbrist på Kreta. En viktig naturresurs i tider av vattenbrist och ökade turistströmmar.

En halvtimmes resa upp i bergen ruvar sedan några år en prunkande sevärdhet: Kretas Botaniska trädgård. Dimitris Batsakis var forskare i immunologi i Berlin.

Han längtade hem till en lugnare rytm och organiskt odlade livsmedel och blev en stolt botanikguide som gestikulerande utbildar oss om kryddor och buskar från alla världsdelar. De har planterats in i dalens mikroklimat, som får alltifrån tropiska växter som avokado till alpina tallar att frodas:

Foto: Andreas Strömberg

– Kom och se världen på en dag! Allt startade med en brand på sluttningen där nere då många av våra olivträd brändes ned. Men vi vände katastrofen till något gott och skapade denna plats. Smaka på myntan eller malotira där, som vi dricker som te mot allsköns krämpor!

Efter rundvandringen svalkar den iskalla grekiska ölen Mythos, då Emilio Aslanis visar hur man lagar kretensisk husmanskost.

Simpetherio är en grönsaksgryta på aubergine, ockra och tomater, ekologiskt odlade i den egna botaniska trädgården:

– Vi skär allt i stora bitar, även citroner. Då stannar aromerna kvar och skapar bättre smakvariation och balans, förklarar han, strör på havssalt och ringlar en tjock stråle med klargrön nypressad olivolja.

Smakerna är verkligen rika och vitaminhalten hög i denna mat – som jämte frånvaro av stress sägs vara orsaker till kretensarnas hälsosamma och ofta långa liv. Ön har en av Europas högsta medellivslängder.

Tillbaka i Chania, Kretas kanske mest spännande stad, vandrar vi bland venetianska palats renoverade till boutiquehotell, ottomanska moskéer omgjorda till butiker och längs den hästskoformade hamnpromenaden kantad av stimmiga tavernor och leende kvällsflanörer. Ringmuren är från epoken då Kreta tillhörde republiken Venedig och Chania var huvudort på ön, på 1200- till 1600-talet. 

Foto: Andreas StrömbergMysig kvallspromenad i hamnen i Chania. Foto: Andreas Strömbäck

Glöm inte kameran i denna måleriska stad full med gränder där historiens vingslag tycks tala till oss i gryningen innan kommersen vaknat till liv. Men de flesta bor som sagt vid stränderna utanför Chania. De breda i Agia Marina och Platanias har fin sand och är mycket populära. Men Chania ligger lockande nära baden, för flanörer som vill shoppa eller sippa på en drink i folklivet vid hamnen.

Vill man se en annan sida av västra Kreta med traditionella byar, ska man bege sig söderut över bergskedjan mot till Chora Sfakion på sydkusten. Det var här filmen ”Tsatsiki, farsan och olivkriget” spelades in i maj 2015, med sin sedelärande historia: en norsk mäklare ska köpa Tsatsikis grekiska pappas lilla hotell och bygga en golfbana på sluttningen bredvid. Tsatsiki kastar oliver på mäklaren i en olivlund bakom familjehotellet, för att visa att han inte gillar hans ”stora planer för framtiden”. Hur det slutar kan ni säkert begripa; på denna idylliska plats får kapitalets investerare svårt att övertyga lokalborna att sälja bort sin kärlek till sin jord med sin välbevarade fridfulla ande.

Resan in i Kretas hjärta fortsätter med en kort båtresa till byn Loutro, där andra scener i filmen spelades in. Byn är en av öns verkliga skatter för alla som söker sig till stilla, själfulla miljöer. Hit kommer man bara till havs eller längs branta bergssluttningar, med apostlahästarna. I en rundad bukt ruvar sockervita hus som i en amfiteater. Tystnaden kan man nästa ta på.

Vid en taverna kluckar vattnet intill det rangliga bordet. Här går vi helst i shorts och flipflop – all annan beklädnad känns överflödig i Loutro. Utflyktsbåten puttrar mot de undangömda stränderna Timios Stavros och Marmara som även lockat några nakenbadande naturister.

Bergen stupar brant mot det glittrande havet. Här på södra Kreta är känslan en annan än på den norra kusten. Innan bussen återvänder mot Chania köper vi en burk honung av en svartklädd dam vid vägkanten.

Den burken timjanhonung har en starkare kryddörtig smak, än den med mer neutral smak, som vi köpte i Chanias saluhall. Timjanhonungen njuter vi av i små doser, under lång tid efter att vi kommit hem. Smaken påminner oss om de koncentrerade upplevelser vi fick bland några av västra Kretas bäst bevarade skatter.

Fakta. Kreta

Resa hit. 

Flera av de stora charterbolagen arrangerar resor. Prisexempel: en vecka i mellanklasshotell i juni 6.848 kr. Lågprisflyg finns med till exempel Norwegian och Ryanair. Direktflyg tar ca fyra timmar. Chania är Kretas näst största stad med cirka 65.000 invånare.

Bra tid att resa är juni och september. Juli och augusti är det hett och packat med folk och nöjesliv. Ta dig runt med lokalbussar som går ofta, till exempel mellan Chania och turistbyarna väster om staden. Från Chanias flygplats till centrum tar det ca 30 minuter med buss. Taxi inom staden kostar ca 60–80 kronor. Vägskyltar är tydliga och det är lätt hitta om man hyr bil. www.kreta-grekland.se

Bo

Casa dell AmorePrisvärt familjehotell i en gränd i Chania. Stora rum med bra läge nära den hästskoformade hamnpromenaden. Det finns även minilägenheter med kökspentry och balkong. Här kan man få en minilägenhet med fyra bäddar för cirka 800 kr/natt under högsäsong. www.casa-veneta.gr

Creta Princess. Passar barnfamiljen som vill bo i Platanias. Om man söker ett all-inclusivehotell med vattenrutschbanor och barnklubb nära stranden fyller detta alla behov. Här finns den mesta service och nöjen man behöver. www.luishotels.com/en/luis-creta-princess.html Priserna på boenden kan skilja markant mellan låg- och högsäsong.

Äta

The well of the turk. Restaurangen serverar prisvärd mat i en mysig gränd. Hit kan man gå på romantisk middag, några kvarter från intensiva turiststråk i Chania. Haniotiko boureki, paj på potatis, zucchini och ost är en god förrätt. Tvårättersmiddag med vin cirka 200 kr. www.welloftheturk.com

Poseidon. Är ni i Agia Marina och vill äta på en strandrestaurang är det ett bra val. Här samlas skandinaver, unga och lokalbor för familjemiddag, före kvällens nöjen startar längs strandbarerna. www.poseidonagiamarina.gr

The three brothers. På utflykt eller på väg hem från Loutro? Missa inte en middag på denna taverna i Chora Sfakion, med fin utsikt längs Kretas sydkust. Prova lokala specialiteten sfakianes pites, tunt pitabröd fyllt med ost, toppad med honung. Tvårättersmiddag med färsk fisk och vin cirka 250 kr. www.three-brothers-chora -sfakion-crete.com

Att göra

Foto: Andreas Strömberg

Imbrosravinen. Åk med en arrangerad utflykt eller ta hyrbilen till denna åtta kilometer långa ravin som sträcker sig mot södra kusten i Chora Sfakia. En minnesvärd naturupplevelse väntar. Vid änden av vandringen bör man fylla på energidepåerna i en av restaurangererna med milsvida havsutsikter.

Falassarna. En av Kretas strandsträckor, fem separerade stränder på öns västra kust. Sanden är mjuk, det är långgrunt. Känslan är vild, det är gott om plats, sanden är vit och vattnet turkost.