Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Kryddstarkt möte med Malaysia

Mångmiljonstaden Kuala Lumpur är en kulturell smältdegel. Dessutom ett paradis för matälskare. DN äter sig runt staden – från svala shoppingcentrum till tempelbufféer och heta gatukök.

Hettan i den brännande solen är konstant. I bakgrunden reser sig de över 400 meter höga tvillingtornen av stål, Petronas towers. Ett par kvarter från storstadskommersens hjärta hittar vi vår oas, det lilla buddhisttemplet Kun Yam Thongs, omgivet av en skog av skyskrapor. Templet är klätt i rött och gult, formgivet och utsmyckat in i minsta detalj. Skyskraporna är färglösa i jämförelse. Under bakgårdens tak är det svalt och skyddat mot de häftiga regnskurarna som piskar i gatan – lika plötsligt som de avtar. Så letar sig lukten av kryddor fram till oss, typiskt för matstaden Kuala Lumpur. Dofterna lockar oss att pröva den heta, smakrika, vegetariska buffén och det blir en av alla våra välsmakande upplevelser i staden.

Foto: Daniel Ågren

Kuala Lumpur. Bakom det färggranna templet Kun Yam Thongs reser sig tvillingtornen Petronas towers i grå metallskrud. Foto: Daniel Ågren

På drygt 150 år har Kuala Lumpur växt från en liten gruvstad i ett träsk till en global mångmiljonstad. Vid självständighetstorget Merdeka finns flera hundraåriga byggnader, uppförda av britterna i indisk mogulstil. En bit norrut ligger Lilla Indien, eller Masjid India. Och på andra sidan floden, inom rimligt gångavstånd, finns den spännande inomhusmarknaden Central market samt Chinatown som båda är värda att besöka.

Jag träffar vår vän Hema Surendranathan inne i shoppinggallerian Pavillion på åtta våningar som rymmer egenheter som ett eget ”Lilla Tokyo” komplett med restauranger och affärer. Första stoppet blir en måltid bestående av den malaysiska nudelrätten Char kway teow.

Hema Surendranathan är uppvuxen i Kuala Lumpur. Hennes familj har sina rötter i södra Indien men har bott i Malaysia sedan tre generationer.

– Matkulturen visar att vi är helt galna i mat här i Malaysia. På ett bra sätt, säger hon.

En vanlig hälsningsfras i Malaysia är ”Har du ätit?”.

– Malaysias olika matkulturer är betydelsefulla för mig och min familj. Köken öppnar dörrar för de etniska grupperna att umgås med varandra. När man delar en måltid kan man glömma politik och konflikter för en stund, säger hon.

Foto: Daniel Ågren

Landets befolkning är en blandning av framför allt tre etniska grupper, malajer, kineser och indier. De sätter alla sin prägel på landets kultur. När julkommersen lagt sig, byts glitter och julgranar ut mot röda papperslyktor och det kinesiska nyåret gör entré. Med flera världsreligioner invävda i landets kultur blir det många lediga dagar och offentliga firanden av högtider.

Den kinesiska och indiska invandringen går flera generationer tillbaka och även om både de indisk-malaysiska och kinesisk-malaysiska köken påminner om sina rötter så har de kommit att bli unika för Malaysia. Men influenser utifrån är vanliga, bland annat japansk mat har varit populär länge och koreanskt är på frammarsch.

Nästa anhalt är på gatuplan, på väg ut i gränslandet mellan galleria och stadsrum. Vi sätter oss på tapasbaren La Bodegas uteservering, komplett med vintunnor och bord. Ett blandat flöde av människor från världens alla hörn rör sig förbi. Oliverna smakar som i Spanien.

I den här stadsdelen, Bukit Bintang, blandas stora gallerior och lyxrestauranger med fallfärdiga hus från tiden som brittisk koloni. Längs gatorna ser vi lokal gatumat, restauranger med libanesisk och persisk mat, italienska caféer, och en pågående invasion av internationella kedjor.

Foto: Daniel Ågren

Den hinduiska guden Murugan avbildad som en drygt 42 meter hög staty framför de heliga grottorna Batu Caves. Foto: Daniel Ågren

Det börjar mörkna och nattklubbarna lyser upp, men vår destination är Jalan Alor – en gata med lokal gatumat och uteserveringar. Här i det kaotiska gatulivet, är det som om tiden har rört sig långsammare – hyperkommersen har inte hittat hit än. I gatuköken lagas wokrätter och grillspett över öppen eld, ljuset från mopederna flyter omkring i dimman av matos från stånden.

Som så ofta i Kuala Lumpur hamnar vi i en taxi på hemresan. Eller teksi, som det heter på malaj. De rödvita taxibilarna är pålitliga, så länge de kör med taxameter och det inte är rusningstrafik. När resvägen följer metrolinjerna går det utmärkt att åka kollektivt, annars är det en utmaning att navigera i stadens kurviga gatunät. På väg genom natten flimrar skyskrapor, neonskyltar och väderbitna lägenhetskomplex förbi. Kvällens chaufför berättar entusiastiskt om landmärkena vi passerar.

Någon kvart ifrån stadskärnan börjar djungeln tränga sig in mellan byggnaderna och mjuka kullar omger oss. De moderna bostadstornen vilar på parkeringshus som har fler våningar för sina bilar än vad husen i Stockholm har för bostäder. Husen skjuter upp ur de nattsvarta kullarna, tryggt spridda, likt svampar i en gigantisk mossa.

Lite utanför stadskärnan ligger Publika, ett slags hybridgalleria inväxt mellan några gatukvarter. Själva ”gallerian” är i mitten och till stor del under jorden, gatorna omkring formar en serie sammanlänkade kvarter fyllda med restauranger och caféer. Här finns också små konstnärsateljéer och på det centrala torget anordnas regelbundna kulturevenemang under bar himmel, till exempel en jazzfestival.

Den som trivs kan flytta in i någon av bostäderna ovanpå. Köpcentrat i underjorden har trots allt svenska pepparkakor.

Fakta. En bra plats för att prova ny mat

Resa

Flyg från Arlanda eller Köpenhamn finns från 5 000 kronor tur och retur med bland andra Turkish Airlines.

Boende

Budget

På vandrarhem cirka 100–150 kronor per person.

Mellan

Sekeping Tenggiri. Modernt, lummigt grönt och vackert. Cirka 500 kronor för ett dubbelrum.

Lyx

Majestic Hotel. Runt tusenlappen och uppåt.

Foto: Nasi Lemak. Betraktas som Malaysias nationalrätt. Foto: Daniel Ågren

Mat

Budget

Besök någon av stadens många gaturestauranger eller något av matstånden. Malaysia har generellt en god hygienstandard i köken och är därför en bra plats för att prova ny mat. Det går att komma undan med 20–30 kronor. I templet Kun Yam Thong som vi besökte betalade vi lite drygt 15 kronor.

Mellan

Limablas. Malaysiskt, traditionellt i en välinredd lokal. Cirka 60 kronor.

Lyx

La vie en rose. Franskt i en bungalow med storslagen utsikt nära KL Tower. Cirka 300 kronor.