Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Kuba på egen hand

Att bo på ett Casa Particular är bästa sättet att lära känna det riktiga Kuba.

– Jag vill bli basebollspelare!

– Jag vill bli ingenjör, som pappa!

Syskonen Juan och Elena försöker överrösta varandra – och tävlar om att posera snyggast framför kameran. Från någons bergsprängare dånar Michael Jacksons hit ”Beat it” ut över den lilla staden Bayamos hjärta. Tillsammans med sina kusiner ser de prydligt söndagsklädda syskonen folklivet vakna.

Äldre män i hattar med slokande brätten vilar på marmorbänkar i palmernas skugga. Några ungdomar spelar gitarr. Småbarn jagar varandra i den svalkande brisen, och det känns som om vi är någonstans i södra Spanien, eller Italien.

Men Bayamo, mitt bland böljande sockerrörsfält, är huvudstaden i Kubas minsta provins, Granma. Vi är på väg mot landets allra östligaste del, med buss. Precis utom synhåll reser sig bergskedjan Sierra Maestra, där Che Guevara tog sina första stapplande steg mot att bli världsrevolutionär.

Några timmars resa mot sydöst ligger Kubas näst största stad, Santiago de Cuba. När bussen rullar in möts vi av skylten; ”Bienvenidos à Santiago – Rebelde ayer, hospitalaria hoy, heroica siempre” – ungefär ”Välkommen till Santiago – rebell i går, gästfri i dag, hjältemodig för evigt”. Fidel Castros silhuett sträcker sitt maskingevär mot himlen. Som för att påminna besökare om att det var här i östra Kuba – och i Santiago – som revolutionen föddes.

Vi stapplar ut, frusna av luftkonditioneringen på den 14 timmar långa nattbussresan från Havanna. Kisar mot det starka morgonljuset. Men vi byter bara linje, fortsätter och korsar bergen till Atlantkusten. Ytterligare sex timmar på buss, men betydligt bekvämare och varmare den här gången.

Den klippiga karibiska kusten blir vår följeslagare. Någonstans bortom horisonten; Jamaica. Men så stiger vi och kör inåt landet där täta dimmor och mäktiga, grönskande berg tar vid. Rovfåglar glider i vinden ovanför dalgångarna.

På andra sidan ligger staden Baracoa, där Columbus landsteg på Kuba för första gången. Bland bananplantor, röd jord och floder som rinner fort ut i havet. Och med det ständigt vakande platåberget El Yunque i ensam majestät.

– Bienvenidos, säger Ana som möter oss vid busstationen.

Hon och hennes man är pensionärer, hon var förut tandläkare, han kemilärare. Nu driver de ett litet Casa Particular. I början av 90-talet fick de och tusentals andra kubaner rätt att driva egna Casa Particulares, en sorts Rum & frukost, för turister i sina egna hem. Efter Sovjetunionens kollaps var Kuba bankrutt, och behovet av utländsk valuta skriande.

Ekonomin är fortfarande i gungning, och Kuba har drabbats hårt av finanskrisen. I ett försök att vända utvecklingen beslutade president Raúl Castro nyligen att sparka en halv miljon anställda på statliga bolag. Och samtidigt ge hundratusentals möjligheten att starta eget småföretag.

Fast någon övergång till marknadsekonomi är det inte fråga om. Precis som mot oliktänkande är statens kontroll fortsatt hård. Men klart är att fler kubaner ska få öppna sina hem och ta emot utländska gäster som betalar för login.

– En del som kommer hit blir våra vänner, de återkommer år efter år. Det är verkligen en förmån, berättar Ana när hon serverar oss sin svärdfisk i kokos- och limesås.

Både hon och hennes man Ricardo är uppvuxna i Baracoa, som först på 70-talet fick vägförbindelse med resten av Kuba. Här är lugnt, vänligt, grönskande och varmt. Pastellfärgade koloniala hus sticker fram mellan de sönderfallande trähusen i Westernstil.

Många av de upprustade husen har de små blå-vita krumelurer som visar att de hyr ut rum till turister. Det är tydligt att de som driver dessa Casa Particulares kan ha en betydligt högre materiell standard än sina grannar.

Någon kilometer bort ligger kristallklara Rio Duaba. En sen eftermiddag hyr jag en cykel. Flodvattnet är underbart svalkande – perfekt efter en dag av hetta och sälta vid Boca de Miel, stadens långsträckta, svarta, nästan öde strand.

Några mil åt andra hållet ligger Parque Nacional Alejandro de Humboldt, en nationalpark på Unescos världsarvlista sedan 2001. Den vidsträckta parken omfattar både hav, kust och bergigt inland. Vår guide ”Indio” tar oss med på en tre timmar lång vandring genom regnskogen. Vi föser en förskräckt grisfamilj framför oss. Bergssluttningarna genljuder av fågelkvitter.

– Vänta här, säger Indio plötsligt och signalerar med en handrörelse att vi ska stanna.

Han försvinner in bakom några buskar, återvänder och med ett stolt leende vecklar han ut sin knutna näve. Där sitter den blick stilla. Denna gulrandiga pygmégroda, stor som en tumnagel, tillhör en av världens minsta grodarter, och finns bara på Kuba.

Tillbaka i Santiago tar vi en taxi till bussen som ska ta oss en bit på vägen till Guardalavaca, en turistort med kritvita stränder och bekväm tillvaro. Där ligger också Fidel Castros favoritretreat.

Vår chaufför ser ut som hämtad ur en amerikansk polisserie från 70-talet; brun trenchcoat, hatt och boots. Han skrattar mycket, men så med ens mörknar hans blick.

– Du frågar mig om vad turismen betytt? Vi har fått ett klassamhälle, men det vågar ingen säga högt, säger han och pekar sedan på en grupp människor i slitna kläder som plötsligt fångas av strålkastarljusen där de går i rad längs motorvägen i beckmörkret.

– Här på Kuba har vi två sorter, de som har tillgång till turisternas pengar och de som inte har det. De måste leva på ingenting.

Att komma till Guardalavacas turistreservat efter veckor av boende hos gästfria kubaner och i det levande, intensiva kubanska samhället känns plötsligt lite sorgligt.

Längst ut på piren utanför hotellet har Jefferson och hans pappa Ivan lagt ut en rev. Den löper långt ut, ända till korallreven, som turisterna hyr snorklingsutrustning för att se. Solen sjunker ner bortom horisonten. Gatlyktorna längs hotellstranden tänds.

Nyduschade smekmånadspar beger sig ut från rummen för att avnjuta kvällens middag.

– Att leva på Kuba är en ständig kamp. Man måste alltid tänka på hur maten ska räcka. Har vi tur får vi fisk och kan äta oss mätta, säger Jefferson, som är byggnadsarbetare.

Vad är din dröm?

– Min dröm? Det är att få jobba där, i baren. Då kan man leva bra på dricksen, svarar han tyst och pekar mot hotellet.

Resfakta Kuba

Resa dit: Air Canada, Air France, Cubana, Air Europa, Aeroflot och Iberia flyger till Kuba. Eftersom flyg omfattas av USA:s handelsembargo får man resa via Kanada, Spanien eller Frankrike. Pris för en tur och retur-biljett mellan 4.000 och 10.000 kr. Fritidsresor, Apollo och Ving har charter till Havanna, Varadero och Jibacoa från knappt 12.000 kr/två veckor.

Högsäsong: december–juni

Bo: Boendet i Casa Particulares är som Rum & frukost fast i privata hem. Endast de med tillstånd får hyra ut. Pris mellan 200 och 400 kr/pers. För en extra kostnad erbjuds ofta både frukost (mycket frukt – ca 40 kr) och middag (ofta gris eller kyckling med ris, bönor och mycket grönsaker – ca 100 kr).

Boka på casaparticular.org. Populära turistorter är 10–20 procent dyrare än mindre orter.

Resa runt med buss: Bussbolaget Viazul riktar sig till turister och håller internationell standard. Andra mindre bussbolag är billigare men krångligare att boka. Det måste ibland ske på bussterminalen dagar innan avgång. Kolla i god tid om det finns platser för just den dag ni vill resa. Bokningen på plats sker genom ett avancerat lappsystem – och är inte datoriserad. Annars ska det gå via hemsidan viazul.cu. Prisexempel: Havanna till Santiago 550 kr (14 timmar).

Visum: Krävs för EU-medborgare och kostar 500 kr. Ordnas på Kubas ambassad i Stocksund norr om Stockholm eller per brev. Eller gå in på hemsidan emba.cubaminrex.cu och klicka dig fram till Sverige .

Övrigt: Det kommunistiska Kuba har två officiella valutor, konvertibla peso, CUC, och nationella peso, CUP som saknar värde utanför Kuba. Den konvertibla peson används i stället för den amerikanska dollarn, först och främst i turistnäringen men den har också fått större spridning i samhället.

På turistanläggningar fungerar även dollar, euro och en rad andra valutor. Växling av dollar till CUC beläggs med en avgift på 10 procent.

Lästips: Thomas Gustafssons ”Kuba” (Carlssons) ger en bred ingång till historia och kultur.