Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Kultur för fred i San Sebastián

Kan kultur skapa fred? Kan konst få ett folk som splittrats av terrorism att leva i samförstånd? Baskiska San Sebastián har blivit en av Europas två kulturhuvudstäder 2016 genom att säga att det kan gå.

San Sebiastián är rent objektivt sett ett av världens bästa resmål. Den fantastiska stadsstranden, ”la Concha”, har flera gånger utsetts till en av jordens vackraste. Dessutom är Donostiarra, som staden heter på baskiska, ett gastronomiskt paradis, med fler Michelinstjärnor per invånare än någon annan plats i världen.

Fast är det verkligen en kulturhuvudstad? Tanken är inte självklar. Visst finns det en filmfestival som är känd, en jazzfestival och en festival för klassisk musik. Men sedan… är det inte så mycket mer.

Läs om Europas andra kulturhuvudstad 2016 här

När så tanken på att försöka konkurrera om att utses till EU:s kulturhuvudstad väcktes behövde man därför tänka ett varv till. Och svaret blev ett försök att använda kultur som ett verktyg för att skapa fred.

– Det kanske låter ansträngt. Men det är på riktigt, jag lovar. För min del började allt det här för fyra år sedan, när jag besökte några som arbetade med stadens ansökan. Jag skulle hälsa på, men jag blev förälskad i projektet, berättar Xabier Paya Ruiz, som då undervisade i baskisk och engelsk litteratur i Leicester i Storbritannien.

– Det här var 2011, det underbara året då ETA äntligen lade ner sina vapen och vi fick fred. Terroristerna lovade att aldrig mer försöka skapa en baskisk stat med hjälp av våld. Det var början på en ny era. Men hur skulle man kunna gå vidare, med minnena ännu så levande? Man får inte glömma att San Sebastián är den stad som genom åren har lidit mest av våldet. 120 personer har dödats här. Offrens anhöriga och gärningsmännens anhöriga, de finns fortfarande kvar, sida vid sida. Hur ska de kunna mötas? Kanske kan konsten hjälpa till?

Vad innebär detta rent konkret? I ett av projekten, ”Emusik”, kommer tio tusen unga musikstudenter från hela Europa att resa till Baskien under våren 2016, för att spela och sjunga tillsammans och visa hur människor kan mötas genom musiken. Ett annat projekt uppmärksammar att det i regionen Baskien, som traditionellt setts som kulturellt homogent, talas inte mindre än 101 olika språk. I ett annat ska sammanlagt 4 000 av stadens invånare bjudas på teater som gestaltar olika moraliska dilemman, med koppling till regionens våldsamma historia. Innan föreställningen är slut är tanken att publiken ska kunna enas om en kompromisslösning på de problem som visats upp på scenen.

I ytterligare en programpunkt ska en jättelik utställning genomföras, inte bara i San Sebastián, utan runt om i Baskien, som granskar hur fred har slutits genom tiderna. Vad innebär egentligen ett fredsfördrag? Vad krävs för att en fred ska bli permanent? Vad gör man till exempel med de vapen som använts för att döda?

– Konflikter är en del av människans natur, säger Pablo Berástegui, vd för kulturhuvudstadsprojekt, en vältalig man med bakgrund i Madrids kulturliv, och en av få i projektet som inte talar baskiska.

– Men det är också en del av vår natur att lösa dem, fortsätter han. Hur gör man för att lägga hat och strid bakom sig och mötas på riktigt? Hur gör man för att människor med olika övertygelser och världsbilder ska kunna leva tillsammans, inte bara befinna sig sida vid sida?

Ett annat tema i programmet är folklig medverkan. San Sebastián har annars varit en stad där kulturutbudet är traditionellt – besökare ser på när andra utövar konst, på en teaterscen eller i ett konserthus. Kulturhuvudstadsprojektet vill i stället aktivera människor, genom gatufestivaler, nattmarknader och andra satsningar på det lokala kulturlivet.

Ett exempel kan ses en bit utanför staden, där en grupp entusiaster håller på att bygga upp en kopia av fartyget San Juan, som en gång var ett av sin tids största. Skeppet sjönk år 1565 utanför Newfoundland, dit baskiska sjömän seglat för att jaga val. Att återskapa fartyget är ett sätt att visa upp baskisk kultur och historia, säger man – men samtidigt ett sätt att visa hur öppen världen kan vara om man ser bortom dagens gränser.

För att ta sig till skeppsbygget, där vem som helst kan hjälpa till i sommar, behöver man ta sig ut, med buss eller båt, från själva San Sebastián. Och när besöket är färdigt kan man passa på att äta nyfångad fisk i den pittoreska byn Pasaia San Juan alldeles intill.

Men i denna by kan man också se en annan sak – att den försoning som huvudstadsprojektet vill uppnå inte lär komma utan ansträngning. Där hänger flaggor och banderoller från husens balkonger som kräver frihet för de ETA-fångar som dömts för sina terrordåd. Och över gatorna hänger skyltar som uppmanar den spanska polisen att hålla sig borta.

Försoning, att leva sida vid sida. Hur uppnår man egentligen det? Kan kultur verkligen skapa fred?

Över en öl och en pintxo i en av stadens barer säger kulturhuvudstadsårets chef, Pablo Berástegui, att han förstås inte kan garantera resultat.

– Hur vet man att det här kommer att fungera? Det är svårt att utvärdera, men vi ska försöka. Kanske kommer man år 2020 kunna säga att människor i San Sebastián har lämnat sin blodiga historia bakom sig?

Han rycker på axlarna, tar en klunk öl och slukar en pintxo till.

– Kanske fungerar det inte? Men det är väl i varje fall bättre att försöka än att inte göra något alls?

I den lilla byn Pasaia San Juan, utanför San Sebastián, äts underbara fiskmåltider. Skylten som hänger över gatan uppmanar polisen att hålla sig borta – detta är ett samhälle som ännu stödjer ETA.

Resa hit:Flyg till Bilbao. Inga

Resa hit:

Flyg till Bilbao. Inga direktflyg från Stockholm, ett byte med exempelvis SAS (www.sas.se), Iberia (www.iberia.com) eller Norwegian (www.norwegian.com). Sedan buss från flygplatsen till San Sebastian, resan tar en dryg timme, www.pesa.net

Bo:

San Sebastian har relativt dyra hotell, som blir fullbokade fort. För familjer är lägenhetshyra ett bra alternativ (www.airbnb.com eller www.booking.com).

Hotel San Sebastián, ett fyrstjärnigt hotell en bit ifrån den riktiga stadskärnan, men nära stranden.Från 1 400 kronor per natt (www.hotelsansebastian.net).

Pensión Ur-Alde, prisvärt tvåstjärnigt pensionat mitt i Gamla stan, från 1 000 kronor per natt (www.ur-alde.com).

Hotel de Londres y de Inglaterra, storslaget fyrstjärnigt hotell precis vid stranden, från 2 500 kronor per natt (www.hlondres.com)

Äta:

Staden är ett gastronomiskt paradis. I lilla San Sebastian (cirka 190 000 invånare) finns tre restauranger med tre Michelinstjärnor var. Mest berömd är Arzak (avsmakningsmeny kostar cirka 1 800 kronor per person, (www.arzak.es).

Annars är det stadens pintxosbarer som är det klassiska sättet att prova det baskiska köket.

Tre bra pintxosbarer:

La Cuchara de San Telmo, calle de 31 Agosto 28. Borda Berri på Fermin Calbeton Kalea 12. A fuego negro, calle de 31 Agosto 31.

På Bodegón Alejandro började kocken Martín Berasategui (som nu driver en av restaurangerna med tre Michelinstjärnor). Från 150 kronor och uppåt, calle Fermín Calbetón 4 (www.bodegonalejandro.com).

Kultur i San Sebastián

Filmfestivalen, slutet av september (www.sansebastianfestival.com)

Jazzfestivalen, i slutet av juli (www.heinekenjazzaldia.com)

Den klassiska musikfestivalen, Quincena Musical, i augusti (www.quincenamusical.eus)

Museet San Telmo (www.santelmomuseoa.com).

Museet tillägnat kläddesigern Christobal Balenciaga i Getaria, en bit utanför staden (cristobalbalenciagamuseoa.com).

För mer information om kulturhuvudstadsåret: www.dss2016.eu/eu/