Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/kultur-i-skenet-av-levande-ljus/

Resor

Kultur i skenet av levande ljus

Bild 1 av 2 Hundratals hus­modeller och tusentals skisser finns på museet.
Foto: Gareth Gardner
Bild 2 av 2 Sir John Soane ville att allmänheten skulle kunna njuta av hans hem.
Foto: Gareth Gardner

Sir John Soane må vara ett tämligen okänt namn i Sverige, men i England var han en berömd ­1700-tals­arkitekt. Dessutom en hängiven samlare som stuvade in antikviteter, ­kuriosa och konstverk i sitt egen­ritade hus på Lincoln’s Inn Fields i centrala London.

Sir John Soane ville att samlingarna skulle komma eftervärlden till glädje, så han såg till att öppna ett kulturhistoriskt museum i sitt hem innan han dog – och det skulle vara gratis inträde. Det var viktigt att alla skulle få möjlighet att uppleva konst, ansåg han.

Nu har det gått cirka 180 år sedan han dog och museet har varsamt renoverats och vissa moderniseringar gjorts, som att arrangera guidade kvällsturer efter ordinarie öppettider vilket gör att besökarna får möjlighet att uppleva konstrikedomen till skenet av levande ljus.

På museet finns konst av Hogarth, Turner och Canaletto. Foto: Gareth Gardner

Då kan man se faraonen Seti I:s sarkofag i alabaster, grekiska och romerska bronser från Pompeji, en ­liten kopia av skulpturen Artemis från Efesos och gipsavgjutningar av Afrodite från Knidos och Apollo di Belvedere. Här kan man också få njuta av målningar av Hogarth, Turner och ­Canaletto, samt hundratals husmodeller för att nämna några objekt i den rika samlingen.

Dagtid är det fortfarande gratis att gå in. Är besökarna nöjda tar dock ­museet gärna emot donationer för att även i fortsättningen kunna visa upp Soanes kulturskatter för omvärlden.

Rum efter rum i sir John Soane’s Museum bjuder på magi. Som i den stora salen försedd med en kupol. Foto: Gareth Gardner

 

Läs mer om resor här