Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Kvarner – semester med historia

Kvarner var ett av Kroatiens allra första turistmål. Redan på 1800-talet samlades kungligheter och adel här på somrarna. I dag dröjer en doft av den fina världen kvar, men här hittar vi också vild natur och orörda stränder.

Hotellen ligger på rad, läckra som gräddtårtor med sina ornamenteringar och balkonger. Opatija är verkligen något annat än de medeltida städerna på andra sidan Istrien i Kroatien. För medan Rovinj och Porec grundades som romerska hamnstäder var Opatija redan från start ett ystert semesterparadis.

Hit reste adeln och kungahusen i Europa, anförda av den österrikiska kejsarinnan Maria Anna vars besök 1860 blev startskottet för Opatija som dubbelmonarkin Österrike-Ungerns främsta badort. Under 50 år, fram till första världskriget, reste medlemmar av Europas kungahus och adel hit. Svenske Oscar II var en av dem.

I början hängde de hos adelsmannen Iginio Scarpa som tog emot de första turisterna i sin Villa Angiolina. Senare bodde de på Hotel Kvarner som i dag är ett modernt spahotell. De promenerade i Park Angiolina där Scarpa låtit plantera växter från hela världen och de lyssnade på orkestern i musikpaviljongen där vi nu hör förinspelade wienervalser.

I dag är dubbelmonarkin sedan länge borta. Opatija har tillhört både Italien och Jugoslavien innan staden blev kroatisk på 1990-talet. Mycket av Opatijas elegans finns kvar, men den är ofta lite skavd i kanten. På vissa hotell skvallrar detaljer i entréer och trapphus om tidigare lyx, degraderad av heltäckningsmattor och solkiga gardiner. Andra hotell är renoverade till skinande lyxhotell, med priser därefter.

När vi går den tolv kilometer långa strandpromenaden Lungomare, även kallad Franz Josefs promenad, kan vi ana hur damerna runt förra sekelskiftet promenerade i sina vita klänningar med ryschiga parasoller som skydd mot solen.

Promenaden slingrar längs havet, förbi badterrasser och en konstgjord stenstrand. För stränder är det brist på här. Det var inget 1800-talsturisterna efterfrågade men nu har man fyllt på med grus längs vattenlinjen vid stranden Tomasevac. Rutschbana finns också. Barnen ska ha sitt, men Opatija är främst ett resmål för vuxna.

Redan de första turisterna åkte gärna på utflykt. Turen gick ofta ut på havet, kanske till ön Losinj längst söderut i Kvarnerbukten. När botanikern Ambroz Haracic deklarerade att luften där var extra syrerik fick ön status som hälsoresmål och skeppsbyggarstaden Mali Losinj fick ett uppsving som turistort. Vid stranden Cikat i stadens utkant planterade man träd, anlade promenadvägar – och byggde hotell.

Än i dag reser många hit för att kurera sig. Luften påstås vara bra för folk med astma. Här finns gott om hotell av både äldre och nyare datum, ofta med spaanläggningar. Promenadvägar och vandringsleder går runt hela den södra delen av Losinj.

Vi cyklar från Mali Losinj till den mindre staden Veli Losinj på en vandrings- och cykelväg som följer vattnet in i vikar och ut på uddar. I den vackra viken Valdarke kan man inte ana att det bara är någon kilometer till staden. Här finns privatrum att hyra, men inga hotell. På stranden ligger folk och solar på medhavda badlakan och luftmadrasser.

Efter nästa vik väntar ett nytt skådespel. Två delfiner hoppar ute i vattnet. Runt Losinj lever runt 200 flasknosdelfiner. Det säkraste sättet att se dem är att åka ut med båt, men med lite tur och en kikare kan man se dem från land. Vi ser hur utflyktsbåtarna bevakar dem på lagom avstånd. I Veli Losinj upplyser Losinj marine education centre om hur man bäst umgås med de populära djuren.

Trots sina namn (veli betyder stor och mali liten på kroatiska) är Veli Losinj den mindre av Losinjs städer. Men den är också den charmigare med sina pastellfärgade hus nere i hamnen. Här ligger flera restauranger men vi fortsätter runt nästa udde till Bora Bar i viken Rovenska. Här kombinerar den italienske kocken Marco Sasso fisk från Losinj med tryffel från Istrien till läckra men ändå enkla rätter. Ett utmärkt ställe för lunch innan bad vid stenstranden får bli cykelturens höjdpunkt.

En kort bro förbinder öarna Losinj och Cres. Cres är större, men har inte alls lika många besökare. Invånarna är inte så många heller, betydligt färre än fåren som betar i markerna. Särskilt på norra delen av Cres ser man ofta får längs vägarna. Över dem svävar gåsgamarna, enorma rovfåglar som lever på kadaver. Gamarna med närmare tre meter mellan vingspetsarna är en mäktig syn. Men de är hotade. I takt med att fårskötseln minskar hittar de färre döda djur att livnära sig på.

Vi gör vårt bästa för att gynna de stora fåglarna genom att äta en bastant lunch på får och lamm på Konoba Bukaleta i byn Loznati, en restaurang som serverar just öns specialitet – lamm tillagat på alla tänkbara sätt, även som ingrediens i dessertkakan.

Staden Cres är en härlig kontrast till både Opatija och Mali Losinj. Rester av ringmuren avslöjar att det här är en äldre stad. Innanför loggian och klocktornet från 1500-talet ringlar ett virrvarr av gränder mellan de putsade husen som ofta har blå skyltar. ”Apartman” eller ”sobe” betyder lägenhet eller rum att hyra. Här råder ingen brist på sängar, men det finns bara ett hotell.

De flesta som kommer hit campar. Längs promenaden norr om staden ligger campingplatsen som avslutas med en naturistavdelning längst bort. På väg dit finns gott om plats att sola på stenstranden eller bland tallarna på andra sidan promenaden. Barn stojar på luftmadrasser och vuxna läser böcker i solstolar.

Staden Cres är som gjord för en stilla semester. ”No stress in Cres” läser jag på en båt i hamnen.

Krk är den kroatiska ö som har flest turister. Flygplatsen och bron till fastlandet gör ön lätt att ta sig till. Skillnaden mot avstressade Cres är påtaglig när vi besöker Baska längst ner i söder. Här trängs vi mellan stånden där man säljer solglasögon och badskor nära den två kilometer långa stranden. Bakom ligger stora hotell och små pensionat. I vattenbrynet plaskar småbarnen medan de större studsar i en flytande hoppborg längre ut.

Det är här de flesta besökare tillbringar sin tid på Krk men vi slår oss ner i staden Vrbnik på öns östra sida.

I dalen utanför stan odlas vindruvor i långa rader. Druvan heter zlahtina och finns bara här. Ivan Juranic visar stolt familjens vintillverkning i en källare i utkanten av stan. Produktionen är inte stor, men 30 000 flaskor räcker till den egna krogen och några butiker på ön.

– Vi är specialiserade på zlahtina, gör inga andra viner. Andra odlare har också chardonnay men de som kommer hit vill ha zlahtina, förklarar Ivan och håller upp en flaska mot ljuset.

Vinet ska bli mousserande och innehåller fortfarande sediment från jäst.

Familjen Juranics restaurang Nada är ett givet mål på kvällen. Här serveras idel lokala rätter på fisk eller lamm – med det egna vinet Nada till. Vill man inte sitta inne serveras maten på terrassen med utsikt mot havet. Ett jazzband har ställt upp trummor och ståbas vid muren bredvid. När de kör i gång slår folk sig ner varhelst det finns en plats på trappor och murar för att lyssna.

Vrbnik är bästa valet på Krk om man vill äta och dricka gott, men stans stränder är inte mycket att skriva hem om. Inte förrän vi ger oss ut på vandring hittar vi en riktigt fin strand. Turen går längs vandringsled nummer 65 till Uvala Srscica. Stranden ligger i ett fågelreservat där vi precis som på Krk får se de enorma gåsgamarna. Den steniga stigen kantas av olivlundar och stengärdsgårdar som övergår i ett allt torrare landskap med vild dill och salvia mellan stenarna.

Vi är alldeles ensamma på stigen, men när vi kommer fram till stranden ligger tre små motorbåtar där ute. På landbacken får vi sällskap av ett gäng får som betar bakom en stengärdsgård med en skraltig grind.

Men på stenstranden är det bara vi. Havet är absolut kristallklart när jag försiktigt trippar i på de runda stenarna. Badskor är bra att ha i Kroatien, men inget man bär med sig på vandring. Väl i vattnet saknar jag dem inte. Jag tittar ner på stenarna som syns knivskarpt långt under mina fötter.

Fakta.Kvarner

Se och göra:

Apoxyomenosmuseet

Bronsstatyn Apoxyomenos hittades i havet utanför Losinj 1996. I dag har den ett eget museum.

Riva Losinjskih Kapetana 13, Mali Losinj

www.muzejapoksiomena.hr

Losinj marine education centre

Själva delfincentrumet är inte så spännande, men de ordnar bra och hållbara delfinturer på havet.

Kastel 24, Veli Losinj

www.blue-world.org

Vandra på Krk

Krk har 68 vandringsleder på sammanlagt runt 300 kilometer. På öns turistbyråer finns en karta över alla leder.

www.krk.hr/en/offer/Outdoor/walking_trails

Äta och dricka:

Tramerka

Anspråkslös krog med nyfångad fisk på menyn i gastrobyn Volosko strax norr om Opatija.

Andrije Mohorovicica 15, Opatija

Facebook: Konoba Tramerka

Bora Bar Trattoria & Tartuferia

Fisk och tryffel serverat på en enkel krog på kajen på Veli Losinjs baksida.

Rovenska 3, Veli Losinj

www.borabar.net

Nada

Ambitiös krog med tonvikt på fisk och skaldjur i vinbyn Vrbnik på Krk. Zlahtinavin från egen odling.

Glavaca 22, Vrbnik

www.nada-vrbnik.hr

Shopping & nöjen:

Ruta

Den lokala frivilligorganisationen Ruta tillverkar tofflor, mössor och blommor av tovad ull.

Ribarska 2, Cres stad

www.ruta-cres.hr

Manufaktura

I denna lilla butik hittar du vin, olivolja, tryffel och andra specialiteter från Kvarner och Istrien. Dessutom ekologisk kosmetika.

Marsala Tita 112, Opatija

www.manufaktura-souvenirs.com

Volsonis

Osannolik blandning av bar och museum där man kan beundra ett antikt Venusaltare till drinken.

Vela Placa 8, Krk stad

www.volsonis.hr

Bo bra:

Vinotel Gospoja

Detta designhotell som öppnade 2016 och drivs av vinodlaren Gospoja är Vrbniks första hotell. Dubbelrum med frukost i juni från cirka 1 500 kronor.

Frankopanska 1, Vrbnik

www.gospoja.hr

Privata rum och lägenheter

Mest prisvärt är att bo i privata rum eller lägenheter. De kan hittas på Airbnb eller vanliga bokningssajter som www.booking.com. Utbudet är enormt och priset ofta några hundralappar per natt.

Resfakta:

Resa hit: Tåg från Stockholm till Rijeka, Kroatiens tredje största stad och huvudort i Kvarnerregionen, fem byten, bland annat i Malmö och Hamburg. Flyg från Stockholm till Rijekas flygplats på ön Krk med Ryanair.

Bästa tiden: Juni till september men undvik gärna augusti då det kan bli riktigt trångt. Mycket populärt bland italienare, österrikare och tyskar som har semester då.

Språk: Kroatiska, men många talar även tyska, italienska och engelska,

Valuta: Kuna.

Prisnivå: 64 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex.

Bra att veta: Det går utmärkt att resa med buss och färja mellan öarna. Busstidtabell finns på www.buscroatia.com, färjetidtabell på www.jadrolinija.hr.

Ta dig runt: Hyrbil från cirka 250 kronor/dygn. Buss mellan städer cirka 100 kronor beroende på sträcka. Färja korta sträckor cirka 25 kronor/passagerare, 165 kronor/bil.