Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Ljubljana – den lilla staden med mycket att upptäcka

Panorama över Ljubljana med floden och slottet.
Panorama över Ljubljana med floden och slottet. Foto: Shutterstock

Ljubljana – grönt, lugnt och pittoreskt. DN tar sig runt på cykel i Sloveniens huvudstad – ett bra sätt att upptäcka denna miniatyrstad.

Vi är en grupp som hyrt cyklar och vi samlas på det parkprydda torget Congress square. I stadskärnan är biltrafik förbjuden sedan tio år tillbaka.

– Det byggdes ett underjordiskt garage för att bli av med bilarna så nu arrangeras utomhusbio, Ljubljana maraton, middagar och beachvolleyboll här, säger vår guide Tevz Çernigoj.

Nästa torg vi cyklar till är Preseren square och här står poeten France Preseren staty. Detta monument är vår cykelguide mycket stolt över.

– Vi har inga krigsherrar eller generaler som pryder gator och torg utan fredliga poeter, säger Tevz Çernigoj leende.

Från torget leder sex gator mot de tre broarna som ingår i gruppen Triple bridge över floden Ljubljanica, som flyter genom staden, och leder till den medeltida Gamla stan. Här kan man cykla omkring bland de vindlande gränderna och kullerstensgatorna kantade med små butiker, vinbarer och kaféer.

Vi cyklar över Shoemaker’s bridge som tar oss till torget New square från 1100-talet, känt för sin vackra barockfontän. Där har man den bästa utsikten över Ljubljanas medeltida slott. Vi fortsätter utmed floden och kommer sedan till Krakovo, en by i den lilla småstaden, med låga, färgglada hus med egna små trädgårdar. Detta kallades tidigare Ljubljanas Montmartre eftersom det var här konstnärerna bodde.

Höjdpunkten på turen är Metelkova – ett slovenskt Christiania. Här har gamla militärbaracker från den jugoslaviska armén tagits över av konstnärer som förvandlat området till en bohemisk fristad. Husen är smyckade med graffiti och du kan köpa kaffe av övervintrade hippies. På nätterna hittar du bland annat stadens nattliv här med coola klubbar som Gala Hala.

Ljubljana är ett säkert weekendtips – en huvudstad med en blandning av cykellivet i Amsterdam, arkitekturen från Prag, det hippt punkiga Berlin och det miljövänliga Köpenhamn.

Fem bästa från Ljubljana

1. Parken Spica

Romantiskt, grönt och vackert - en perfekt plats för att sola och hänga vid flodstranden. I närheten finns också den botaniska trädgården.

2. Tivoliparken

Ljubljanas största park, cirka fem kvadratkilometer stor. Här kan man koppla av, springa och promenera bland hästkastanjer, blomsterrabatter, statyer och fontäner. Här arrangeras också utställningar.

3. Bondemarknaden

Stadens utomhusmarknad där man också träffas och roar sig. Platsen är designad av Ljubljanas berömda arkitekt Joze Pleçnik.

4. Skyskrapan Neboticnik

Från takterrassens kafé har man häftig utsikt över hela staden och slottet – i 360 grader. Den cirka 70 meter höga skyskrapan byggdes för att likna amerikanska skyskrapor.

5. Slottet

Här finns en gourmetkrog och på sommarkvällarna kan man se utomhusbio eller besöka en ståuppkomedi-festival. Gå eller ta linbanan upp.

Bo

Hotel Cubo

Designhotell med bra rum och goda frukostar. Några av de 26 rummen har utsikt över slottet. Från 1.500 kronor för ett dubbelrum per natt.

www.hotelcubo.com

Grand hotel Union

Ett art noveau-hotell som för tankarna till filmen ”Grand Budapest hotel”. Mer centralt än så här kan du inte bo. Från 1.200 kronor för ett dubbelrum per natt.

www.union-hotels.eu

Resfakta

Direktflyg från Köpenhamn med slovenska Adria Airways. Det går inga direktflyg från Stockholm, men LOT, Lufthansa, SAS, Austrian Airlines och Adria med flera flyger för cirka 2.500 kr. Bästa tiden: April-september eller vår och höst. Restid: Cirka 4,5 timmar från Stockholm.