Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/lotta-olsson-i-de-engelska-deckarnas-spar/

Resor

Lotta Olsson i de engelska deckarnas spår

Bild 1 av 4 Peak District är så vackert att man nästan trillar omkull. Så var det inte i våra deckare! Ingen har förberett oss på det nästan överjordiska ljuset.
Bild 2 av 4 Var är Jane Eyre? Vi åker runt, runt, upp och ned på varenda liten väg vi hittar. Någonstans ska North Lees Hall ligga, som ska vara förebilden för Thornfield Hall i Charlotte Brontës ”Jane Eyre”.
Foto: Hans Orstadius
Bild 3 av 4 Rättsarkeologen Ruth Galloway i Elly Griffiths deckare ”En orolig grav” kallar irriterat och orättvist fåren vid Pendle Hill ”glosögda”, men det finns inget glosögt över de pigga lammen som skuttar av och an.
Foto: Hans Orstadius
Bild 4 av 4 Vädret växlar våldsamt i Peak District, och när vi letar efter förebilden till Thornfield Hall i ”Jane Eyre” är det iskallt och blött. Fast man kan torka fötterna vid kolelden på puben efteråt.
Foto: Hans Orstadius

Vem ska åka på deckarspaning i norra England om inte DN:s kritiker Lotta Olsson? Hon reste till pubarna, byarna och landskapen som alla spelar en viktig roll i böckerna av Elly Griffiths, Sharon J Bolton, Peter Robinson och många, många fler.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in