Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Lugna svingar i golftäta Algarve

Algarve är en av Europas mest populära golfkuster. Med 300 soldagar om året och över 40 banor lockar det frusna spelare från norr. DN:s Jan Eklund reste till södra Portugal och mötte våren i en region där turismen blomstrar.

Jag står på en brant klippa trettio meter över havet i Vale do Lobo på Algarvekusten – och har längtat länge efter att få se just den här utsikten.

Till vänster vågorna som slår in från Atlanten över stranden, några stela hotellkroppar skymtar genom diset borta i Vilamouras marina, och rakt fram det 16:e hålet på Royal course. Många anser att det är Europas vackraste golfhål, ett par 3 som mäter 190 meter från gul tee.

Vinden friskar i, regnet tilltar, nyss var det skinande sol. Typiskt. Jag måste slå över en ravin och missar jag vänster ligger jag nere på stranden och är rökt. Rakt framför green ligger en strategiskt placerad bunker som slukar alla korta slag, till höger ännu en. Luckan för att rulla in bollen på green är minimal.

Jag drar upp träfemman ur bagen, svingar lugnt och får perfekt träff. Bollen trycker sig genom vinden och stannar fem sex meter från flaggan. Det där utslaget gör jag nog inte om på hundra försök i det här busvädret.

Nästa dag strålande solsken, Atlanten ligger blank. Då missar jag vänster, en tokhook, bollen försvinner ner på stranden. Golf prövar onekligen tålamodet.

Nu har våren kommit långt i Algarve. I april är det fint svenskt sommarväder i södra Portugal och golfsäsongen har dragit i gång på allvar. Självklart spelar man året runt härnere men turisterna är klart färre mellan december och mars då vädret är lynnigare. Fina dagar är det ändå kortbyxor på. Här lyser solen 300 dagar om året.

Den portugisiska ekonomin har återhämtat sig hyfsat efter finanskrisen, men arbetslösheten bland de unga är fortfarande skyhög, många tvingas flytta utomlands för att få ett jobb. Turistindustrin går däremot strålande, 2016 var det bästa året för Algarve någonsin. Besöken gick upp med över 10 procent och runt 6,5 miljoner utländska turister landade på den internationella flygplatsen i Faro, som nu byggs om för att klara anstormningen. Det osäkra politiska läget i Mellanöstern och Turkiet har gynnat Portugal.

Det tar bara några timmar att köra ner från Lissabon, men vädret här är betydligt mildare. Och det känns långt till huvudstadens slitna skönhet och ljuva melankoli. I Algarve härskar massturismens nya komplex, man får leta efter stillhet och historiens spår, det brukar gå bäst uppe i bergen.

Alla typer av sport- och träningsresor har medvind. Algarve är vid sidan av spanska Costa del Sol den golftätaste kusten i södra Europa. På den här nästan 25 mil långa sträckan ligger över 40 golfbanor, några i världsklass.

San Lorenzo är en fantastisk golfbana med traditionell charm, och med några riktigt tuffa hål vid vattnet.

Inte för att portugiserna är tokiga i golf, det finns bara 15.000 registrerade spelare i Portugal mot Spaniens 275.000. Jämför med närmare halvmiljonen svenskar som drömmer om gröna greener när vädret härhemma inte tillåter spel, och lägg till de stora golfnationerna Storbritannien och Tyskland i det rika norr. Oddsen är rätt goda för att golfturismen i Algarve kan växa.

Britten Sir Henry Cotton ritade den första banan som öppnade i Algarve 1966. Den ligger västerut i Portimão, en populär klassiker med hotellet Penina precis bredvid.

Det största klustret av banor finns i Vilamoura som har en stor nöjeshamn. Där spelas proffstävlingen Portugal Masters varje höst på Victoria Oceanico, ritad av legendaren Arnold Palmer. Men den högst rankade banan i hela Portugal är Monte Rei i bergen ovanför Tavira i östra Algarve som man för allt i världen inte ska missa.

Foto: John Warburton-Lee Photography/Alamy

Det tar bara 20 minuter i bil från flygplatsen i Faro till Vale do Lobo, som gärna skryter med att de är landets äldsta och största resort. Här kantas de två golfbanorna av privata villor och snofsiga parhus för de välbeställda. Den gamle svenske tourspelaren Jarmo Sandelin äger en av de flashiga kåkarna; den ligger vid 7:e hålet på Ocean course. Självklart med egen pool och putting green. Nere vid stranden är det fullpackat på restaurangerna och barerna under högsäsong.

Hotell Dona Filipa är känt för att ta god hand om vinterns alla golfare som gärna hänger i den livliga baren på kvällarna, inte minst engelsmän som står för den mesta turismen i Algarve. Passande nog är hotellet uppkallat efter Philippa av Lancaster, hon som giftes bort med Portugals kung Joao 1387 för att befästa alliansen mellan nationerna under medeltiden.

Härifrån är det bara en kort promenad upp till klubbhuset och de två banorna som ringlar ned mot havet från en kulle, den äldre Royal och den yngre Ocean. Men det bästa skälet att bo på Dona Filipa eller systerhotellet Formosa Park är att gästerna får kraftigt reducerad greenfee på San Lorenzo som brukar rankas som den bästa banan i det här området av Algarve.

Foto: Jag spelar med Hans Gunnarsson, lämpligt nog författare till två romaner på temat golf respektive turism, ”Albatross” och ”All inclusive”. Det finns få skäl att gnälla när solen skiner och man äntligen får svinga igen, men vi är rätt överens om att Vale do Lobo inte är något drömställe. Känslan av ett pråligt grindsamhälle är lite för övertydlig.

Royal course är trots allt en kul och omväxlande bana att spela, perfekt för den som känner sig lite ringrostig, med flera knepiga hål som kräver eftertanke, likafullt för kort och trång för att kunna tävla med de bästa. Det är glesare med hus längs fairway på Ocean course och där går tre hål ända ner till stranden, utan den branta klippa som gjort det 16:e till Vale do Lobos signaturhål.

Det finns ett annat ruskigt bra par 3-hål, nian, med en liten och svårträffad halvö till green.

Men vem vill i längden spela golf i ett villaområde där man får korsa vägar och övergångsställen för att ta sig mellan hålen och de flesta susar runt i golfbil. Man får den där instängda känslan av för många rutbyxiga gubbar och stelt läppstiftsleende damer, de där hopplösa paren som huvudpersonen i Hasses roman ”Albatross” gycklade med. De som spelar långsamt och skapar frustrerande köer på banan.

Vi laddar om med en drink i baren på Dona Filipa inför kvällens middag på Bovino Steakhouse i Quinta do Lago, en kvart bort i taxi. Verkligen inget att klaga på. Läckra ostron från trakten, blodiga biffar, tungt rödvin från Alentejo och golfsurr till långt in på natten.

Här i närheten ligger San Lorenzo som öppnade 1988 men känns äldre, som om den vilat i sitt landskap under lång tid. En fantastisk golfbana med traditionell charm, och med några riktigt tuffa hål vid vattnet. En bana i europeisk toppklass, avslutningen är grym och inget för nybörjare.

Till det goda med den här delen av Algarve hör Ria Formosas nationalpark som sträcker sig de sex milen från Vale do Lobo i väster till Manta Rota i öster, inte långt från gränsen till Spanien. Det är en lagun som innesluter även regionens huvudort Faro i ett virrvarr av långsmala öar, sandbankar, kanaler, träskområden och våtmarker – ett eldorado för fågelskådare, vandrare och fiskare.

Foto: Ana Abr Alamy

De bästa hålen på San Lorenzo gränsar mot reservatet, vattenkontakten är absolut på hålen 6–8 och 17–18. Hålen är långa, varierade, har knepiga greenområden och vattnet i spel på alla slag. När jag klev upp på hål sex – utsikten över Atlanten var svindlande – hade jag birdie, par, bogey, par, par i scorekortet. Men det var då det… Hasse vann vår match.

Vi går i samma boll som Bruno från Köln och hans fru. De reser gärna hit och spelar även på Quinta do Lagos två banor precis intill. Hon säger att de är lika vassa som den här, ofta i bättre skick, naturkänslan inte riktigt densamma.

Jag skulle gärna gå några rundor till på San Lorenzo och hänga runt i Ria Formosa. Annars är det egentligen trevligast att bo inne i Faro, en gammal stad full av fisk- och skaldjursrestauranger nere i hamnen. Ett annat alternativ är Tavira tre mil österut från Faro. Vilsamt och genuint ställe med flera banor i närheten, som Quinta de Sima och Quinta da Ria.

I bergen ovanför Tavira ligger Algarves verkliga juvel: Monte Rei. Den är svindyr att spela men gör det en gång om ni har råd – en elegant anläggning i dramatisk natur med allt man kan önska sig. Den påminner om spanska Finca Cortesin söder om Estepona på vägen ner mot Gibraltar, men är kanske ännu giftigare, och ritad av den amerikanske golflegendaren Jack Nicklaus.

Jag drömmer om banan ibland, spelade Monte Rei under en tidigare resa, i år hann vi tyvärr inte dit. Häpnadsväckande bygge.

Nu lär den få drömkonkurrens av San Lorenzo.

Golfbanor med charm

Resa dit

Under högsäsong (mars-oktober) flyger SAS och Norwegian direkt till Algarves huvudort Faro från Stockholm och Köpenhamn, flygtid cirka 4,5 timmar. Flera avgångar i veckan. Norwegian har även vissa avgångar från Göteborg och Malmö. Pris från cirka 2.000 kr (Norwegian) och cirka 3.000 kronor (SAS). Kolla även charterflyg.

Spela golf i Algarve

Algarve är den mest golftäta kusten i södra Europa vid sidan av spanska Costa del Sol. Det finns över 40 banor på cirka 25 mil. Tätast med banor runt Vilamoura och Vale do Lobo/Quinta do Lago. I östra Algarve finns flera banor runt staden Tavira.

Att spela är inte billigt, men stirra er inte blinda på den ofta höga greenfeesumma som står på banornas hemsidor, det går att få rabatt. Ett sätt är att bo på hotell i anslutning till banorna. Den som exempelvis bor på Dona Filipa hotell eller Formosa Park i Vale do Lobo/Quinta do Lago kan spela San Lorenzo för cirka 80 euro.

Charterbolagen, exempelvis TUI och Ving, har olika former av greenfeepaket. Kolla även de resebolag som specialiserar sig på golfresor till Algarve (Golfplaisir, Birdie golftours, Out of bounds). www.golfbreaks.com kan skräddarsy resor till flera orter. Kolla även på www.ptgolf.se om du vill vara borta länge. Det finns andra rabbatsajter på nätet.

Golfbanor

1. San Lorenzo

Fantastisk bana med gammal charm, trots att den är byggd 1988, ligger i Quinta do Lago. Vackert landskap i anslutning till naturreservatet Ria Formosa. Några tuffa och sköna hål vid vattnet. Europeisk toppklass.

www.sanlorenzogolfcourse.com

2. Vale do Lobo

Två banor inne i Portugals äldsta resort: Royal och Ocean. Hål 16 på Royal course brukar nämnas som Europas vackraste golfhål. Utslag från en klippa vid havet. Banorna slingrar sig runt i ett lyxigt villaområde. Bättre plats på Ocean.

www.valedelobo.com

3. Monte Rei

Portugals högst rankade bana ligger i bergen ovanför Tavira i östra Algarve. Svår och svindyr att spela på men världsklass rakt igenom. Ritad av den amerikanske golflegendaren Jack Nicklaus.

www. monte-rei.com

4. Quinta do Lago

Två fina banor (nord och syd) inneslutna i en resort som ofta får fina utmärkelser. Lite nyare känsla än Vale do Lobo. Gott om hotell och restauranger i närheten. Nära till naturreservatet Ria Formosa.

www.quintadolago.com

5. Quinta da Ria

Ligger nära havet utanför Tavira i östra Algarve, tvillingbanan heter Quinta de Cima. Hotell vid banan: Robinson Club.

www.quintadaria.com

6. Det största klustret av banor ligger runt Vilamoura. Här spelas proffstävlingen Portugal Masters varje höst på Oceanico golf.

www.oceanicogolf.com

Bo

Lyx: Hotel Quinta do Lago

Stort hotell vid vattnet intill det vackra naturskyddsområdet Ria Formosa. Två prisade restauranger och allt man kan önska sig. Bästa läget.

Dubbelrum från cirka 3.200 kr.

www.hotelquintadolago.com

Medel: Dona Filipa Hotel

Påstår sig vara ett ”5 star hotel” men håller inte den klassen. Bra läge nära golf och strand i Vale do Lobo. Trevlig bar för golfare och rejäl rabatt på San Lorenzo för hotellgäster.

Dubbelrum från cirka 2.200 kr. Ofta kraftig rabatt under lågsäsong.

www.donafilipahotel.com

Budget: Formosa Park Apartement Hotel

Lägenheter med poolområde och restaurang. Ligger fint i Ria Formosa med vackra sanddyner utanför hotellet. Golfrabatt på San Lorenzo.

Lägenhet med ett sovrum från cirka 950 kr.

www.formosapark-hotel.com

Äta

Lyx: Le Marquis

Underbar traditionell portugisisk restaurang i Monte da Palhagueira. En bit att åka från kusten upp i bergen men värt varenda mil. Gammal charm, varmt välkomnande.

Tre rätters middag cirka 500 kr, exlusive vin.

www.restaurant-le-marquis.com

Medel: Bovino Steakhouse

Snygg modern restaurangt i Quinta do Lago, specialiserad på kött. Perfekta blodiga biffar, fin vinlista. Missa inte de lokala ostronen.

Ett halvdussin ostron 130 kr, kött från 250 kr.

Budget: De Barra

Irländsk pub & grill i Quinta shoppingcenter, Quinta do Lago. Skönt hak, perfekt efter en golfrunda. Pröva fiskgrytan.

Förrätter cirka 100 kr, huvudrätter från 150.