Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Mallorca: På jakt efter Palmas morer

Mallorca formades av morerna i över 300 år. Ändå är spåren få. DN Resor har letat efter influenser i arkitekturen och i naturen.

Du kanske aldrig har tänkt på det när du legat i solen på den fina sandstranden väster om Alcudia, men semesterön Mallorca formades i över 300 år av morerna, samma muslimer som efterlämnade de i dag världsberömda palatsen och moskéerna i andalusiska städer som Sevilla, Grenada och Cordoba.

När morerna erövrade Mallorca från det kraftigt försvagade Bysantiska riket år 902 hade nålsticksattackerna på ön pågått i 200 år redan. Morerna styrde sedan Mallorca ända till 1229. På nyårsafton detta år tågade Jakob I av Aragonien (i nuvarande Spanien) in i Madina Mayurqa – dagens Palma – och annekterade hela ön.

Med drygt 300 år på sig borde ju morerna ha hunnit resa massor av byggnadsverk som står än i dag. Det var utgångspunkten när jag mötte upp med guiden Toni Gómez Cerdá, som växt upp här och känner staden på sin fem fingrar. Men han sänker snabbt förväntningarna:

– Det finns nästan inga byggnader kvar från morerna i Palma. Där katedralen står i dag stod långt tidigare ett romerskt tempel och på samma plats byggde morerna sin stora moské. Kanske finns något av moskéns grund kvar under kyrkan. Fast mittemot ingången till katedralen ligger Palau de l’Almudaina, den moriska borg som Jakob II lät bygga om till sitt eget palats i en stil som är en mix av moriskt och gotiskt. Det är här den spanske kungen bor när han är på ön. Här finns bland annat resterna av ett arabiskt badhus. Ett annat arabiskt bad gömmer sig inne i gamla stans gränder. Trots små skyltar på de sand- och ockrafärgade fasaderna och Tonis kännedom om staden lyckas vi gå fel.

– Det romerska gatunätet var mycket mer rakt. Det långt krokigare vi ser i dag växte fram under de moriska århundradena.

Banys Àrabs har varit privatägda sen den spanska erövringen av ön och där ligger förklaringen till att de överlevt tills i dag.

Den frodiga trädgården som omger badet är härlig och kommer man inte samtidigt som en större turistgrupp råder lugn och ro. Det är för övrigt något som präglar en rätt stor del av gamla stan. Öster om katedralen rör sig förvånansvärt få besökare. Här finns en bit av den moriska stadsmuren kvar. Men den härligaste plats som de flesta turisterna missar är tveklöst klosterskolan i anknytning till kyrkan Sant Francesç.

En lite hemlig morisk kvarleva sparar vår guide till sist. Innan den breda kustvägen Autovia de Llevant byggdes på slutet av 60-talet nådde Medelhavet ända farm till katedralen och Palau de l’Almudaina. Nedanför det sistnämnda finns i dag en liten damm med grönt vatten och något för Mallorca så ovanligt som en svanfamilj. Dammen är det enda som återstår av de moriska härskarnas privata hamn med direktingång till palatset.

Gör man dagsturer ut från Palma kan man hitta fler spår av morernas tid på ön. Väderkvarnar, terrasser och de namn med arabiskt ursprung – ”Al” i namn som Alcudia Almudaina eller Banyalbufar är arv efter morerna och många mallorqinska familjenamn har arabiska kopplingar.

På östsidan av bergskedjan Serra de Tramuntana ligger trädgården Jardins d’ Alfàbia, skapad av moren Benhabe. Kombinationen vatten och symmetriskt planterad växtlighet – springbrunnar, palmer och blomster – är typisk för arabiska trädgårdar och på vissa byggnader finns inskriptioner på arabiska ännu kvar.

I början av en av promenadvägarna finns en liten knapp att trycka på – plötsligt får man en lång tunnel av sprutande vatten att gå igenom – än gör sig de gamla morerna påminda.

Fakta. Mallorca

Resa

Utbudet av resor till Mallorca är stort och det finns avgångar från en lång rad svenska städer. Ving tar från 5.500 kronor för en vecka på fina Sunprime Waterfront i Playa de Palma med avresa i april 2016. SAS och Norwegian flyger direkt till Palma från Stockholm, Oslo och Köpenhamn, Norwegian dessutom från Göteborg. Ryanair flyger direkt från Skavsta, Göteborg, Oslo och Billund. SAS tar från 799 kronor enkel resa sommartid.

Ta sig runt

I centrala Palma finns i stort sett allt på promenadavstånd.

Bo

Hotel Cort

Femstjärnig elegans, där man känner sig som om man bodde i en supersnyggt inredd privatlägenhet. Juniorsviterna ligger runt 2 700 kronor och sviterna över 4 000 per natt.

www.hotelcort.com

Dalt Murada

Familjeägt renässanspalats med lugnt läge och fina rum med högt i tak och äkta 1700- och 1800-talsmöbler. Dubbelrum från 1 000 kr.

www.daltmurada.com

Puro hotel

Hyllat svenskägt boutiquehotell med dubbelrum från 2 000 kr.

www.purohotel.com

Äta

Wineing

Tapasbar i trendiga la Lotja med uppemot 50 olika lokala viner på glas.

www.wineing.es

Ca’n Joan de S’aigo

Öppnade redan år 1700 och blev snart stora på egen glass. Mandelvarianten är allra godast.

www.canjoandesaigo.cat

Forn de Sant Joan

En av Palmas allra bästa restauranger. Cross over mat i toppklass.

http://www.forndesantjoan.com/en/

Info

illesbalears.es