Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Med barn på aktiv semester

Träningsresor blir allt mer populära. Men funkar det att ta med sig barnen? Familjen Utterström Härdmark valde bort stranden och åkte i stället till en träningsanläggning på Lanzarote för att spela tennis, snorkla och jaga det perfekta löpsteget.

Första gången gick bra, men klarar han en andra? Jodå. Albert tar sats, klättrar upp på armgångsräcket och svingar sig fram som en orangutang.

– Pappa, nu är det din tur.

Innan jag börjar försöka slingra mig ur situationen tvingas jag sprinta iväg efter lillasyster Vega. Hon har lyckats öppna proteindrinken som tillhör den kända danska tyngdlyfterskan som övar på upphopp en bit bort.

Foto: Jakten på det perfekta löpsteget går vidare. Andreas, Emma, Vega och Albert testar ett hundrameterslopp i eftermiddagssolen.

Vi befinner oss inte i en lekpark, utan på Club La Santa som kallar sig världens största ”sport inclusive”-anläggning. Hit, till den norra delen av den spanska kanarieön Lanzarote, åker man inte för att överdosera vattenrutschkanor eller färgglada paraplydrinkar. Här är det i stället ett sportigt smörgåsbord med drygt 30 olika aktiviteter – allt från tennis och fotboll till surfing och yoga – som lockar. I bokningscentret reserveras banor eller utrustning för den som vill sporta på egen hand. Ett annat alternativ är att träna i grupp tillsammans med en instruktör.

Att vi åkte hit i stället för stränderna på Mallorca eller Phuket förvånar många i omgivningen. För någon imponerande motionär är jag inte. Det blir gymmet två gånger i veckan och en stel löprunda då och då. Med min sambo Emma är det annorlunda. Hon kommer från en familj där det inte finns något fulare än att sitta still och ägnade stor del av uppväxten åt orientering och skidåkning.

Emma borde därför vara den som trivs bäst bland sportdrycker och liniment. I stället är det hon som får ångest de första dagarna och skriker:

– Jag vill inte vara här, jag har högst BMI av alla!

Det stämmer givetvis inte, men visst märks det på platta magar och vältränade biceps att många av gästerna lägger en stor del av fritiden på träning. Eller åtminstone gjorde det innan barnkalas och fredagsmys stormade in i livet.

För andra, som den gipsade 65-åriga damen som stretchar vilt redan på flygplatsen, har pensionen inneburit att träningen fått en renässans.

Hade någon sagt till mig 1985, då jag var lika gammal som min son är i dag, att jag 31 år senare skulle tillbringa en semestervecka med att träna hade jag skrattat rätt ut. Konceptet fanns visserligen redan då, men var inget som jag hade hört talas om. Inte mina föräldrar heller.

Så vad är det som har hänt? Varför vill alltfler ägna semestern åt att träna i stället för att bara sola och bada?

Jag ringer någon som vet: Robert Pettersson, docent i turismvetenskap vid turismforskningsinstitutet Etour vid Mittuniversitetet i Östersund.

 

Numera vill många komma tillbaka efter semestern som bättre människor.

 

Han menar att det vi gör under semestern alltid speglar samhället i övrigt. Det är också träningsresorna ett bevis på. Mer flexibla semesterperioder i kombination med billigare flygbiljetter och ett ökat fokus på hälsa har skapat grogrunden för anläggningar som Club La Santa.

– Numera vill många komma tillbaka efter semestern som bättre människor. Då åker man till Norrland och går en kurs i fjällekologi, går på vandringar i historiska städer eller testar en träningsresa, säger Robert Pettersson.

Vissa upplever därför att de nästan måste be om ursäkt för en renodlad all inclusive-resa som tillbringas i en solstol.

– Då säger man ofta att det var så billigt, att svärmor bjöd eller att man gjorde det för barnens skull. En vandringsresa i Nepal är något helt annat. En sådan har ingen hittills bett om ursäkt för, säger Robert Pettersson.

Johanna Danielsson, vice vd på analysföretaget Kairos Future och den som är ansvarig för området resor och turism, tror att tidsbristen också spelar in. Oavsett om den är inbillad eller verklig. Trots att undersökningar från Statistiska centralbyrån visar att vi aldrig haft så mycket fritid som i dag upplever många att timmarna inte räcker till.

– Därför försöker vi få så många upplevelser som möjligt under semestern. Träningsresor blir då intressanta eftersom hälsa är ett område som många är intresserade av, säger Johanna Danielsson.

Skillnaderna är dock stora mellan olika samhällsklasser.

– Träningsresor har ökat stort, men inte i hela befolkningen utan i den grupp som redan tränar på gym eller på andra sätt försöker leva sunt, säger hon.

Anders Markusen från Köpenhamn är en av dem. Hans fru besökte Club La Santa som barn, men det är första gången för både honom och deras två barn.

– Det är väldigt smidigt att allt finns samlat här och att man kan låna utrustning som håller hög kvalitet, säger han.

Anders Markusen har bland annat paddlat kajak och testat att vindsurfa.

– En av höjdpunkterna var när jag och min åttaårige son lärde oss dyka i en av bassängerna.

Andra är stammisar som kommer varje år. Som Inger Fagerberg Jörgensen, svenskan som bott nästan hela sitt vuxna liv i Danmark. Hon besökte Club La Santa första gången 1985. När barnen var små tillbringade hon två höstveckor varje år här tillsammans med väninnan Jytte och hennes familj. Numera är de änkor med vuxna barn och åker själva i stället.

– Det är sig i stort sett likt här. Skillnaden är att vi blivit äldre och tar det lite lugnare. Den här gången har vi cyklat, promenerat och varit på gymmet, säger Inger Fagerberg Jörgensen.

Foto:

När barnen var i skolåldern uppskattade hon att de kunde röra sig fritt på området utan att mamma behövde vara där med hökblicken. För den som har mindre barn, som vi, går det att checka in dem på barnpassningen Play Time.

Eftersom ingen där pratar svenska väljer jag och Emma att i stället ta med Albert och Vega till träningspassen eller turas om att göra något annat med dem. Dessutom förefaller barnpassningen vara anläggningens akilleshäl, där personalens b-lag hamnar för att med tomma blickar sortera pärlor och legobitar i stället för att leka med ungarna.

Annars är Green Team, som personalen kallas, en engagerad skara. En blonderad dansk lär ena dagen Emma att stå på surfingbrädan på första gången på 20 år för att nästa hålla i ett boxningspass där jag (nästan) lär mig slå en anständig högerkrok.

Foto: Andreas UtterströmAlbert hittar en sjöborre. Lanzarote är en utmärkt plats för den som vill dyka eller snorkla.

Albert behöver lite översättningshjälp när ledarna pratar danska och engelska, men kastar sig i övrigt in träningspassen för att spela tennis och lära sig dyka. Han slipar också lite extra på sin forehand tillsammans med pappa och åker på en halvdagsutflykt och snorklar tillsammans med mamma.

Vi har gjort betydligt äventyrligare resor med barnen. För drygt två år sedan tillbringade vi två månader i Asien, främst i Vietnam. Då var även mellanbarnet Edith med och den ständiga utmaningen blev hur vi i en stad som Hanoi skulle hitta ett bra ställe där de kunde springa av sig. En tillrättalagd vistelse på Club La Santa, där vi dessutom har halvpension, gör det hela enkelt. Däremot kan pilates, TRX (träning med gummiband), squash, löparskola, yoga och allt annat annat vi testar inte mäta sig med det äventyr som det innebär att besöka templen i Angkor Wat eller cykla runt bland risbönderna på Vietnams landsbygd.

Men var sak har sin tid. Och i år blev det träning.

Allt på Club La Santa handlar dock inte om motion. Det finns en relaxavdelning också. Där bokar jag en kväll in Emma på massage. Eftersom hon i sådana sammanhang brukar klaga på ”meningslöst duttande” väljer jag den mest hårdhänta varianten i sällskap med den mest brutala massören. Och det visar sig att han kommer med ett oväntat besked.

Efter en stunds misshandel undrar han om hon brukar springa. Emma svarar ja.

– Det ska du inte göra. Dina muskler passar inte för det, de är breda och bygger volym. Du borde gå ”power walks” i stället.

Där och då kanske massören lägger grunden till nästa träningsresa, en då Emma ska satsa stenhårt på att expandera muskelmassa. Lika bra att boka biljetter direkt.

För precis som forskaren Robert Pettersson säger handlar resande numera om att komma tillbaka till vardagen som en bättre och starkare människa. Det var just detta tvååriga Vega visste när hon började veckan med att stjäla en proteindrink från tyngdlyfterskan.

Lanzarote varmast i juli och augusti
  • Resa hit. Finns inga direktflyg från Stockholm, däremot från Köpenhamn. Räkna med cirka 5.000 kronor oavsett. Klimat: 21–29 grader året om. Varmast i juli och augusti.
  • Bo. Club La Santa Sporthotell som drog igång verksamheten i nuvarande form redan 1983. Har en egen udde på norra Lanzarote, tre kilometer från byn La Santa. Hälften av gästerna är danskar, 30 procent britter, tio procent tyskar och resten blandat. På den svenska marknaden samarbetar Club La Santa med Fritidsresor. Hotel Puerto Carmen har dubbelrum med grälla färger för 350 kronor natten. I mellanklassen är Hipotels Natura Place med sin vackra utsikt ett stabilt val. För dig som vill spendera 8 000 kronor per natt är La Isla y el Mar Hotel Boutique givet.
  • Äta. Låt inte namnet The Codfather skrämma dig. Här serveras en omtalad fish and chips av hög kvalitet. El Diablo lagar fläsk och potatis över 400-gradig vulkanisk värme. Du som vill fira får inte missa Lagomar, restaurangen som ligger i skådespelaren Omar Sharifs gamla villa.
  • Att göra. Dyk eller snorkla i Playa Blanca på öns sydspets. Hyr en cykel och trampa längs vulkanlandskapet. Gå på guidad tur i lavagrottan Cueva de los Verdes.
Tre andra träningsresor
  1. Vandra på Gran Canaria. Ön har inte bara stränder utan också gröna skogar, fina vyer och 800 kilometer vandringsleder. WI-Resor och andra ordnar det praktiska.
  2. Spring i New York. SRRC Marathonresor hjälper dig bli en av de 50 000 löpare som varje år springer klassiska New York City Marathon.
  3. Yoga i Thailand. Åk i vår för att lära dig medveten närvaro med hjälp av rutinerad instruktör. Cirka 13.000 kronor för en vecka med Ving.