Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Har du hört talas om turistparadiset Tijuana?

Laordes Lopez säljer pappersblommor som hon gjort själv.
Laordes Lopez säljer pappersblommor som hon gjort själv.

Det är den stad som skryter med att den har flest besökare i världen. Redan 1920 var den etablerad som Nordamerikas svar på Monte Carlo. Tusentals människor passerade dagligen gränsen mellan Kalifornien och Mexiko för att dricka billig sprit och pröva lyckan vid spelborden och på hästkapplöpningen.

I dag är det lågprisshopping och strippklubbar som drar upp emot 40 miljoner turister om året. DN gjorde en traditionell dagstur med buss från Los Angeles.

Infarterna till Mexikos tredje stad ligger sida vid sida vid sida för att ingen ska behöva vänta. Här är det lätt att komma in. De hårdbevakade utfarterna, tillbaka till USA, ligger en bit där ifrån.

De amerikanska bussarna passerar inte gränsen och de flesta bilister parkerar på den amerikanska sidan på grund av den höga kriminaliteten. I stället byter man till mexikansk lokalbuss. Från den trånga bussen syns på avstånd de ruffiga plåtskjulen som klättrar längs bergväggarna, där de fattigaste bor.

Det var förbudstiden i USA som en gång gjorde det möjligt att förvandla Tijuana till dåtidens Las Vegas. Charlie Chaplin, Jack Dempsey, Stan Laurel, Oliver Hardy, Al Jolson och Babe Ruth var några av de kändisar som gav staden stjärnglans och lyxstatus.

Caesar Cardini som ägde exklusiva Caesars hotell skapade den berömda sallad som i dag bär hans förnamn över hela världen. Caesarsalladen tillagas fortfarande vid bordet på Caesars bar och grill på turiststråket Avenida Revolucion.

I dag möter vi ett annat Tijuana. Lyxstämpeln är borttvättad. Krimskramset väller fram från varje vrå, gatubarnen säljer tuggummi och spriten bjuds ut från billiga barer.

I nästan varje gatuhörn står hårdsminkade åsnor fastkedjade för att "säljas" till turisterna. Ivan och Patrick äger en åsna tillsammans. Henne målar de svart och vit som en zebra. Det förvandlar djuret till en traditionell mexikansk tiger.

Hon blir det du vill, säger Patrick och lockar ett gäng japanska turister att ikläda sig sombreros och turas om att fotograferas på den mexikanska tigern. Det kostar en dollar per person i "frivillig donation".

- Very nice, säger Fumie Arai från Tokyo och tar en bild av sin grupp.

Ramos Peres som står en bit därifrån har stuckit en kam i mustaschen för att dra uppmärksamheten till sig. Det fungerar. Folk vänder sig om vid nergången till basaren där han jobbar som inkastare.

"Nästan gratis", " bara titta", " billigt-billigt", är fraser som försäljarna kan på varje känt turistspråk, svenska inkluderat. Försäljarna är påträngande och prutmånen generös.

Trots förvandlingen i och med förbudstidens upphörande och mexikansk lag som förbjöd kasinon (1933 respektive -35) ligger ett skimmer av en forntida glans kvar över staden. Närheten till de amerikanska storstäderna San Diego och Los Angeles bäddar tillsammans med väl utbyggda motorvägar och täta bussturer för massturismen.

Vi kliver på vår buss utanför Hotel California i Santa Monica redan klockan sju på morgonen. Chauffören, 31-årige Danko Znika från Zagreb i Kroatien, har kört den här turen i ett par år. Han har med sig en bok han läser medan vi andra "gör Mexico" på en dag. Det går bra att stanna över natt också, då tar man bara motsvarande buss till Los Angeles en dag senare förklarar han. Själv känner han sig ganska klar med den mexikanska turistorten.

26-åriga Kathryn Thompson från Gwent i Wales har tagit med mamma Barbara på den södergående bussen.

- Jag har gjort den här turen tidigare, nu vill jag visa mamma. Jag älskar detta, säger Kathryn.

Astrofysikern Tjejendra Barbolos åker tillsammans med hustrun Indira sedan de fått ett "hål över" i konferensprogrammet och väntar sig just ingenting mer än lite tidsfördriv. Det gäller att passa på, säger de och sover sig ner genom södra Kalifornien.

En del amerikaner reser till Tijuana på nästan samma sätt som svenskar åker till Ullared, andra bara "turar". Väl framme köper du en färggrann mexikansk filt för under hundralappen, en poncho får du för runt 150 kronor, en hängmatta för hundringen och skinnjackor under tusenlappen.

Annars är kubanska cigarrer och fertilitetsdroger heta handelsvaror. Fertilitetsdroger och frätande föryngringskrämer som är receptbelagda i USA säljs öppet och legalt över disk. Därför är apoteken numera nästan lika vanliga som barerna.

Cortney och Jason Proctor från Chicago har gjort Tijuana till sitt smekmånadsmål. De återvänder hem med en fågelbur för 225 kronor och en sköldpadda i lergods för en femtiolapp. De är lyckliga över sina fynd och varandra. Fast tullarna tycker de ser mystiska ut i sin lycka och bestämmer sig för att undersöka turturduvorna. De missar nästan bussen på kuppen. Tur att vi inte köpte mer, säger de när de kastar sig ombord med andan i halsen.

Det sista vi ser när bussen vänder åter mot gränsen är en man som sitter på marken med ett plakat på magen: "Jag är också en åsna - tag mig med".

Resa dit: En dagstur från Los Angeles

Resa dit: En dagstur från Los Angeles tar cirka 14 timmar och kostar 65 dollar (knappt 600 svenska kronor), du kan köpa turerna på i stort sett alla större hotell i Los
Angeles-området.

Befolkning: 1,5-2 miljoner invånare.

Övrigt: Uttalas Tioaana.

Bild

Cortney och Jason Proctor från Chicago har åkt till Tijuana på smekmånad. Med sig hem har de en fågelbur för 225 kronor och en sköldpadda i lergods för en femtiolapp.