Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/mot-monets-nackrosor-i-paris/

Resor

Möt Monets näckrosor i Paris

Bild 1 av 2 Näckrosor, Monets mest kända motiv som han aldrig tröttnade på att måla.
Foto: Musée Marmottan
Bild 2 av 2 Snabba penseldrag och lek med utomhusljus är kännetecken för impressionismen.
Foto: Musée Marmottan

Säg ”Claude Monet” och många tänker på näckrosor i Giverny eller på stilla skymningar. Men den största samlingen av impressionistens originalverk finns i Paris, ett par kvarter ifrån Bois de Boulogne.

Rätta artikel

”Jag är en parisare från Paris”, skrev Claude Monet år 1900 i tidningen Le Temps, i en lång artikel om sitt liv. Han föddes här år 1840 och tillbringade en stor del av sin ungdom i Paris. Desillusionerad av det traditionella akademiska måleriet som lärdes ut vid universitet gick Monet 1862 med i Charles Gleyres studio i Paris och det var där han mötte Pierre-Auguste Renoir som delade hans nya synsätt på måleri, den konststil som senare blev känd som impressionismen. Monets målning ”Impression: soleil levant” (”Uppstigande sol”) från 1872 gav konströrelsen sitt namn.

I Paris finns också Musée Marmottan med världens största samling med Claude Monets målningar.­ 300 mästerverk av Monet från ”Uppstigande sol” till den kanske ännu mer berömda ”Näckrosor” hänger här, liksom en mängd konstverk som Monet köpte av sina konstnärsvänner som Gauguin, Renoir, Degas, Manet med flera. Museet har både en permanent Monetutställning och temporära som regelbundet byts ut.

Monet förknippas kanske mest med hemmet med näckrosdammarna i Giverny, men vill man se hans originalmålningar är det alltså till Paris man ska bege sig, ett måste för alla som älskar hans näckrosor!

Musée Marmottan i Paris. Foto: Musée Marmottan

Läs fler resereportage här