Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/museet-dar-du-kan-dela-din-hjartesorg/

Resor

Museet där du kan dela din hjärtesorg

Bild 1 av 3 Museet innehåller personliga före­mål från före detta kärlekspar. Det har hyllats i medierna, bland annat i New York Times.
Foto: Alan Vajdic
Bild 2 av 3 “Pepparkakan”, ett minne av en tillfällig förbindelse mellan en singelkvinna och en gift man.
Foto: Ana Opalic
Bild 3 av 3 ”Handklovar”. Meddelandet är kort: ”Bind mig”. Fri tolkning.
Foto: Ana Opalic

Gått igenom hjärtesorg? Och vill dela det med världen? Besök då Museet för brustna relationer.

Museet för brustna relationer är interaktivt, där kan vem som helst bidra, antingen genom att skriva ner sin berättelse och posta på webben, eller genom att skicka in föremål som representerar uppbrottet. 

Museet öppnade 2006 i Zagreb men har nu även en permanent utställning i Los Angeles, och finns dessutom virtuellt. Man väljer vilket museum man vill skicka sitt föremål till. Det, tillsammans med en kort beskrivande text, blir sedan en del av museets permanenta utställning.

“Ex-yxan” användes för att hugga sönder exflickvännens möbler när mannen blivit lämnad för en annan. Foto: Ana Opalic

Föremålen bildar en rörande exposé över hur stark och smärtsam kärlek kan vara. Som en oöppnad champagneflaska, inskickad av en turkisk kvinna som trodde att flaskan skulle öppnas när hennes pojkvän skulle fria. I stället gjorde han slut. 

Eller yxan, som en tysk man donerat, som användes för att hugga sönder sin exflickväns möbler som hon lämnat efter sig efter att ha dumpat honom för en annan. Eller ett strykjärn, inskickat av en norrman, med ett kort meddelande: ”Använde strykjärnet för att stryka min bröllopskostym. Nu är det allt som finns kvar.”

Som kuriosa kan nämnas att museet startade som ett konstprojekt av konstnärerna Olinka Vištica och Dražen Grubišić efter att deras egen relation tagit slut.

Foto: Mare Milin