Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Nära till allt i lilla Reykjavik

Island är just nu ett av världens trendigaste resmål. Huvudstaden Reykjavik ser inte mycket ut vid första ögonkastet, men tittar man närmare finns precis allt man kan behöva, om än i lite mindre skala.

Över Reykjavik, med ungefär 170.000 invånare, tronar Hallgrimskirkja i en doft av svavel. Det geotermiska vattnet som pumpas upp ur grunden har en stark lukt av just svavel och gör att elen är nästan gratis, att man kan odla i växthus året om och att landet nästan svämmar över av badhus. De flesta bassängerna på Island ligger utomhus och det kan tyckas underligt med tanke på den nordliga breddgraden, men alla håller en temperatur på minst 26 grader och varje badanrättning har små ”heita pottur” som håller upp till 44 grader.

Badhusen är Islands motsvarighet till Englands pubar och rekommenderas varmt om man vill skaffa isländska vänner. Landets största bassäng ligger i friluftsområdet Laugardalur, tre kilometer från Hallgrimskirkja. Där ligger också den botaniska trädgården och ett litet zoo med inhemska djur.

Färgerna på Islands flagga, blå, vit och röd, står för de element som symboliserar landet: hav, is och eld. Reykjavik, med sin klara och lite salta luft, har en havspromenad där man har klar sikt mot Esjan, berget på andra sidan bukten. Hamnen har seglat upp som ett av stadens trendigaste områden, här finns numera flera museer, kaféer och restauranger. Från hamnen går också lunnefågel- och valskådningsbåtarna ut och i vattnen utanför huvudstaden är det vanligt att man ser delfiner och knölvalar. Om en båtresa inte lockar, men man är sugen på valar, kan man bege sig till museet Whales of Iceland där de 23 sorters valar som lever runt Island finns i naturlig storlek.

Hallgrimskirkja är en av Islands högsta byggnader. Kyrkan tog 40 år att bygga och arkitekturen symboliserar de basaltpelare som naturen har skapat runtom i landet.

Vädret på ön är minst sagt ombytligt, det kan gå från strålande sol, till ösregn och orkan, tillbaka till lugnt och strålande sol på tio minuter. Då är det bra att veta att det finns museer av alla slag, från mer traditionella som Nationalmuseum och Árbæjarsafn (lite som Skansen), till museer som behandlar punkmusik och penisar (ja, de har ett exemplar från människa också). Det pågår ständigt små jordbävningar på Island och flera vulkaner har gjort sig påminda de senaste åren vilket gör Volcano House intressant att besöka.

På helgerna har Kolaportið, den stora loppmarknaden, öppet. Här finns det mesta att köpa, från böcker och gamla cd-skivor till stickade raggsockor och tröjor. Tröjorna, eller lopapeysa som de heter på isländska, är dyra i turistaffärerna, men har man tur kan man hitta en second hand på loppmarknaden.

Det enklaste sättet att ta sig runt Reykjavik är att gå, centrum är inte större än så. Vill man inte så fungerar bussen utmärkt, se bara till att ha jämna pengar eftersom chaufförerna inte växlar. Vill man ut i naturen behöver man inte ta sig långt. Det finns golfbanor i och utanför Reykjavik och vill man rida bokar man en tur hos något av stallen som finns 10–15 minuter utanför staden. Ridturerna bland berg och lavasten passar även nybörjare.

Efter en intensiv dag med varma och kalla bad, shopping och dagens fisk på restaurang passar det perfekt att avsluta med att gå ut på någon av Reykjaviks alla klubbar. Heta just nu är Bjarni Fel, sportbar, Húrra, bra livemusik, och queerbaren Kiki.

Fakta.Reykjavik

Resa hit: SAS flyger från Stockholm, Malmö och Göteborg från 1.036 kronor. Icelandair flyger från Stockholm och Göteborg från 536 kronor.

Bästa tiden: Året runt, men bästa vädret i juli och augusti.

Restid: Cirka 2,5 timme.

Språk: Isländska, men nästan alla pratar engelska.

Valuta: Isländsk krona.

Prisnivå: Allt är dyrare, Island har index 117 mot Sveriges 100 på Forex Storstadsindex.

Ta dig runt: Med fötter eller buss. På www.bus.is kan man läsa vilken buss man ska ta och varifrån. Stadsbuss kostar 440 isländska kronor, vilket är cirka 36 kronor.

Bra att veta: Vill man ta en dagstur och se lite av landet är Reykjavik Excursions bra. www.re.is

Läs mer: www.visitreykjavik.is, www.guidetoiceland.is

Missa inte

Kiki Queer Bar

Har tre år i rad utsetts till bästa bar att gå ut och dansa på. Det är också den enda queerbaren i stan.

Laugavegur 22.

www.kiki.is

Harpa Concert Hall and Conference Centre

Harpa är den moderna glasskapelsen vid havspromenaden. Byggnaden som är spännande i sig, är hem för både Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Här finns också kafé, restaurang och hippa affärer.

Austurbakki 2.

www.en.harpa.is

Whales of Iceland

På museet kan man se de 23 sorters valar och delfiner som lever runt Island. Museet är spännande både för barn och vuxna och har ett kafé där man kan tanka energi när hjärnan är full av ny kunskap.

Fiskislóð 23–25.

www.whalesoficeland.is

Hallgrimskirkja

Kyrkan syns över nästan hela Reykjavik. Tog 40 år att bygga och stod färdig 1986.

Hallgrímstorg 101.

www.en.hallgrimskirkja.is

Kolaportið

Parallellt med hamnen ligger den roliga loppmarknaden där både mat, böcker och kläder säljs.

Tryggvagata 19.

www.kolaportid.is