Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/naturskon-vandring-pa-gran-canaria/

Resor

Naturskön vandring på Gran Canaria

I La Fortalezas grottor, skapade av gamla lavatunnlar, levde Gran Canarias urinvånare. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Frodig grönska, dramatiska berg, svalkande bad och god mat. Upplev landskap som skulle kunna hittas i Nya Zeeland eller i Nordamerikas öken. Följ med på en vandringsresa till Gran Canaria. Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén skildrar det populära turistmålet i text och bilder.

Man brukar säga att Gran Canaria är som en egen kontinent där man på bara en timme i bil kan färdas genom flera olika klimatzoner och där både fuktighetsgrad och vegetation varieras i det oändliga. Den som besöker Gran Canarias fina botaniska trädgård utanför Las Palmas kan få en liten uppfattning om den enorma artrikedom som finns på ön. Men ännu bättre är så klart att snöra på sig vandringsskorna och ge sig ut på någon av de många lederna som man hittar över hela ön.

Om södra delen av ön är torr och kaktusfylld är den norra delen desto frodigare och fuktigare. Här doftar det friskt och örtigt, eukalyptusträd växer i vägkanten och det kvittrar och kvillrar bland buskar och snår. På vissa håll bjuder vandringarna på pastoralt kulliga landskap med odlingar av fikon, oliver, avokado och citrus. 

Vi känner oss sugna på lite vildare natur och ger oss av till nationalparken Los Tilos. Här finns en del av den uråldriga skogen med silverlagerträd kvar, den som en gång växte över hela medelhavsområdet men som nu enbart finns på Kanarieöarna. Vandringsturen i nationalparken är inte mer än drygt två kilometer lång men det är lite backigt, så räkna med en timme hela vägen runt.

Växtligheten formligen sprutar ut. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Vi börjar med en kort stigning upp mellan gröna snår längs en bergvägg. Växtligheten formligen sprutar ut vid sidan av oss i form av olika sorters suckulenter, kaktusar och jättemaskrosor. Det är inte svårt att ta sig fram, men stigen är ibland lite lerig och smal, så vi tar det lugnt och stannar ofta för att njuta av allt det gröna.

Här och där öppnar sig landskapet med fina vyer över en frodig ravin. Det känns som att vandra genom en regnskog från en annan tid. Det finns inte mycket till mat och dryck i själva nationalparken, men strax söder om ingången hittar vi Restaurante Grill Los Tilos som kan skryta både med hund på taket och välfylld glassfrys. En fin avslutning på en vacker och naturnära tur.

Det är en makalös vy här uppe där man i princip ser hela staden och delar av nordkusten.

Äventyret fortsätter ett par dagar senare med en stadsnära vandring i Las Palmas. De flesta ­leder ligger en bit från stan, men ibland vill man inte gå så långt eller sätta sig i en buss eller bil. Då är den här rundan som går längs med Playa las Canteras och vidare på öns norra spets via stranden El Confital perfekt. Att hitta rätt visar sig vara väldigt lätt, vi börjar helt enkelt med att gå ner till havet vid konserthuset Auditorio där vi möter strandpromenaden med sin röda stenläggning. Sedan svänger vi höger och följer stranden åt nordväst.

Surfare på Paseo de Las Canteras vid surfstranden La Cícer. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

I början rör vi oss i våg­surfarnas territorium. Här finns inget skyddande rev utanför stranden så vågorna rullar in obehindrat över den mestadels sandiga stranden. Det lockar hit surfare från hela världen och med dem följer surfskolor, butiker, barer, kaféer och enkla boenden. En riktigt trevlig del av stranden. Det finns bänkar utspridda som bjuder till en stunds kontemplation av vågorna och surfarnas balanserande uppå dem. 

Strandpromenaden är tre kilometer lång och vi stannar på förträffliga glasstället Heladeria Peña la Vieja för en strut innan vi går vidare. Efter hand tar stranden slut, det blir lite brantare och glesare mellan människorna och rätt som det är försvinner även husen och strandpromenaden och övergår till halvvilda Playa Confital. En och annan ruin finns det här, men i övrigt är här mest stenöken med lite kaktusar.

En brant stig tar oss upp mot östra sidan av öns nordspets till lilla byn Las Coloradas. På vägen klättrar vi upp till utsiktspunkten strax ovanför, jättekorset på toppen syns på långt håll, faktiskt från större delen av stranden i Las Palmas. Det är en makalös vy här uppe där man i princip ser hela staden och delar av nordkusten.

Pimientos de padrón. Små gröna paprikor som steks hårt i olivolja, smaksätts med lime, paprikapulver och parmesan, och serveras som snacks eller tapas med flingsalt på. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Det blir lagom att äta lunch på fiskrestaurangen El Padrino i Las Coloradas, här finns både skugga och god mat. Efter pimientos de padrón, kroketter och gambas al ajillo vandrar vi samma väg tillbaka för att undvika alltför mycket asfalt och få mer av det vilda. En bra första runda.

Vi ger oss ut igen dagen efter. Nu bär färden söderut och en bit upp i bergen till gamla byn Santa Lucía. Byn är värd ett besök i sig med sina pittoreska vitmålade hus och många palmer. Här finns också flera bra restauranger och inte minst bagerier. Från byn startar flera olika vandringsleder av varierande längd och vid det lilla torget nedanför kyrkan finns också en skylt med beskrivning av lederna. Apropå skyltar så finns det många sådana som pekar åt alla möjliga håll, de är ibland mer förvirrande än hjälpande, så det är bra att ta hjälp av en karta eller gps-spår.

Kanarieöarna är vulkaniska och här och där syns spår från gamla utbrott och insomnade vulkaner. En av de mer spektakulära vandringarna leder runt kratern Bandamas kant.

I dag är vi sugna på att verkligen sträcka på ­benen så det blir en längre tur på nästan tio ­kilometer. Med början strax nedanför den vitkalkade kyrkan i Santa Lucía börjar turen neråt, inledningsvis genom byn där husen ganska snabbt glesnar för att ersättas av jättelika kaktussjok och enorma bergsvyer. Stigen är bitvis ganska knölig att gå på så vi är glada över att ha bra skor och stavar med oss. Det blir tyst efterhand och i takt med att solen stiger blir det dags att sätta på kepsen och smörja sig en extra gång med solskydd. Stigen kantas av agave, kaktusar och här och där en palm. Det enda som hörs är enstaka hundskall som ekar mellan ravinens väggar.

Ett par vandringsstavar gillas av både stor och liten vandrare. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Efter någon timme dyker den mäktiga klippformationen La Fortaleza upp mitt i den breda och djupa dalen. Den är en imponerande syn men också en av öns viktigaste arkeologiska platser. I grottor skapade av gamla lavatunnlar levde Gran Canarias urinvånare. Genom sin unika utformning fungerade klippan också som en skyddande befästning. Vi klättrar upp till den största grottan med hjälp av en sentida tillkommen trappa. Det viner lite av vinden som svalkar behagligt genom tunneln och utsikten är fantastisk. Enligt sägnen vägrade många från ursprungsbefolkningen att konvertera till kristendomen och det sägs också att en del av dem begick självmord här genom att 1483 kasta sig utför klipporna.

Vi sitter i tystnad på kanten utanför grottan en lång stund innan vi sakta vänder tillbaka uppåt igen mot Santa Lucía. På vägen passerar vi lilla byn Sorrueda som också hyser ett litet museum ägnat åt de utgrävningar som gjorts vid La Fortaleza. Här finns dessutom vandringens enda vattenhål i form av tapasrestaurangen El Alpendre. En kall öl här i skuggan smakar gudomligt i våra nu dammiga strupar. Styrkta tar vi oss an sista sträckan upp till Santa Lucía där den spanska finkrogen Casa Antonio hägrar. Det är ganska brant sista biten och vi är verkligen ­jättehungriga efter vandringen. Det blir en vällagad och stor lunch med efterrätt och extra bröd.

Kratern Bandama är storslaget vacker. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Kanarieöarna är vulkaniska och här och där syns spår från gamla utbrott och insomnade vulkaner. En av de mer spektakulära vandringarna som ändå är lätt att ta sig till med buss eller bil är den som leder runt kratern Bandamas kant. Kratern är storslaget vacker och under vintern grönskar och blommar den.

Vi börjar turen nära golfklubben Bandama och följer kanten, som här och där smalnar av. Utsikten över kratern, Las Palmas och havet är mycket fin hela vägen runt. Sista biten består av branta trappor så vi är rejält törstiga på slutet. En bra avslutning är att äta och ta ett glas på golfklubben eller att ta en tapa med vinprovning på närliggande Bodega Hoyos de Bandama. Området tillhör Gran Canarias vindistrikt, så detta är också ett bra tillfälle att prova de vulkaniska och lätt peppriga vinerna.

● ● ●

Guide: 10 platser att upptäcka på Gran Canaria

1. Upptäck Las Palmas norra spets

En härlig stadsnära vandring som ändå bjuder på lite natur och vackra vyer är turen längs med Paseo Las Canteras och vildare stranden El Confital. Börja vandringen vid Auditorio och följ stranden norrut mot La Isleta.

2. Ta matpaus i pyttebyn Las Coloradas, El Padrino

Ät gott och ta paus på restaurangen El Padrino under vandringen norr om Las Palmas. Specialiteter är kanarisk mat med inriktning på fisk och skaldjur.

Calle Jesús Nazareno 1, La Isleta/Las Coloradas

Det är inte alltid skyltningen är optimal, så ta hjälp av en karta eller ett gps-spår. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

3. Besök mäktiga fornlämningar och grottor, La Fortaleza

Vandrar du vid Fortaleza med utgångspunkt från gulliga byn Santa Lucía kan du njuta av både natur och stora landskap med raviner och klippformationer. Besök också gärna den lilla utställningen för att få veta mer om urinvånarna på Gran Canaria.

Hoya del Rábano, 48 - GC-651, KM 1,9

La Sorrueda

lafortaleza.es 

4. Ät gott i gulliga bergsbyn Santa Lucía, Restaurante Casa Antonio

Hos Antonio äter du utmärkt på vita linnedukar i skuggan av en markis. Ett perfekt ställe att ta långlunch på efter vandringen.

Calle Maestro Enrique Hernández González, 6

Santa Lucía de Tirajana

Vandring på metallbroar mellan Las Canteras och El Confital. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

5. Njut av frodig grönska, Los Tilos de Moya

Nationalparken Los Tilos är både fuktig och varm så här formligen sprutar det grönska av alla de sorter. Ta en glass efteråt på Restaurante Grill Los Tilos.

GC-704, Moya

6. Gå på kanten av en ­vulkankrater, Caldera Bandama

Den vackra kratern vid Bandama bjuder på en lagom ansträngande runda med fin utsikt. Om du kommer hit i januari och februari får du uppleva när allt står i blom.

Camino a La Caldera, Santa Brigída

7. Prova vulkaniska och ­lokalproducerade viner, Hoyos de Bandama

Prova lokala viner i Gran Canarias bästa vindistrikt tillsammans med lite ost och skinka.

Camino a La Caldera 38

Santa Brígida

bodegahoyosdebandama.com 

Ta en promenad bland de mäktiga sanddynerna vid Maspalomas. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

8. Vandra runt bland mäktiga dyner, Dunas Maspalomas/Faro Maspalomas

Ett par hundra meter in bland de välkända dynerna känns charterturismen alltmer avlägsen och miljön lite lik ett ökenäventyr. Börja vandringen vid Maspalomas fyr och ta dig via stranden förbi Hotel Riu Palace Maspalomas. Vänd sedan tillbaka genom dynerna och slut spåret vid fyren igen.

9. Ta ett glas och titta på ­solnedgången, Café de Colon

Avsluta promenaden bland sanddynerna med att se solen gå ner i havet på Maspalomas strandpromenad.

Plaza del Faro 1

cafedecolon.es 

Café de Colon vid Maspalomas kan bjuda på granna solnedgångar. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

10. Lär dig mer om den lokala växtligheten, Jardín Botánico Canario

Botaniska trädgården utanför Las Palmas är nästan som en egen liten vandringstur. Här finns chansen att njuta av och lära sig mer om den rika kanariska floran. Vi uppskattar speciellt avdelningen med kaktusar med sina väldiga bjässar till kaktusträd.

Dragonal Bajo, vid väg GC-310

jardincanario.org 

Storslaget vackert med grönska och blommor i Bandamakratern. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

 

Läs mer:

15 guldkorn på Gran Canaria 

Vandring med havsutsikt på sju platser i Europa 

Med bergen som sällskap på Gran Canaria 

Läs fler resereportage här