Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Skrivare bygger Amsterdams hus

Amsterdam är främst känt för sina vackra smala hus som står på rad längs kanalerna. Men nu förändas stadsbilden. Här byggs första huset i Europa där materialet spottas fram ur en 3D-skrivare.

En stor lyftkran reser sig över kvarteret och det metalliska ljudet av hammare avbryts bara av grävskopans motorljud på en byggarbetsplats i stadsdelen Noord i Amsterdam. Precis intill pågår också ett husbygge men här låter det annorlunda. Det enda ljudet är ett entonigt surrande från en stor container. Här producerar skrivaren väggar av något som närmast ser ut som ihopklistrade svarta lakritsremmar. Kanalhuset ska bli Europas första 3D-utskrivna hus. Det 13 rum stora huset görs av 38 moduler. De framställs av granulat (macromelt 6.900 E), en bioplast som utvinns ur linfröolja. Plasten smälts ner och får en limartad konsistens vilket gör den formbar. Husbygget blir klart först om två år.

– Det skulle bara ta tio dagar om vi hade fem skrivare men snabbhet är inte viktigt. Det här är ett forskningsprojekt. Vi bygger en prototyp och experimenterar med olika ­material men också med olika former, säger Hedwig Heinsman på ­arkitektbyrån Dus som är initiativtagare till projektet, medan hon ­visar hur man fyllt en del av de svarta blockens ihåligheter med ett helt nytt material – ekologisk cement vars bubblor har en isolerande ­effekt.

På byggarbetsplatsen står förutom containern med skrivaren redan ett färdigutskrivet rum men också moduler i olika storlekar och form. Arkitekterna sitter på plats i byggbaracken som även rymmer en utställningslokal. Här förevisas små modeller bland annat av olikformade champagneglas som framställts med mindre 3 D-skrivare. Här kan besökare plocka isär miniatyr­modeller av huset, se ritningar bland annat.

3D-huset har hittills lockat 13 000 besökare, från hela Toyotas styrelse till ingenjörer och nyfikna privatpersoner. Läraren Joke Robberecht från Gent i Belgien är en av dem.

– Jag läste om 3D-huset i en tidning och ville se framtidens hus. Det är magiskt för mig att man kan bygga hus så här men för mina barn kommer inte det här att vara något konstigt, konstaterar hon.

Arkitektbyrån Dus är överväldigad av hur fort projektet utvecklats och över all uppmärksamhet.

– På 1,5 år har vi gått från att köpa en container på för 600 euro till att president Obama varit här. I dag är 30 multinationella företag engagerade i projektet, berättar Hedvig.

Det föll sig naturligt att bygga ett kanalhus då staden upplät en tomt vid en kanal men också för att Amsterdams kanaler förra året firade 400-års jubileum.

– Kanalhusen var mer än en ­bostad. Man arbetade och hade sitt lager i huset, sedan kom den industriella revolutionen och då flyttades lager och arbetsplatser ut. Nu är delarna till stor del på väg tillbaka till en och samma plats. Kanalhuset är därför en bra metafor även för vår tid, menar Hedvig Heinsman.

Från Amsterdams modernaste hus letar jag mig bakåt i tiden till stadens äldsta trähus från cirka 1420. Det ligger på Begijnhofs innergård gömt bakom en oansenlig dörr i stadens hjärta, den medeltida delen av Amsterdam. Houten Huis, Trähuset, är precis som stadens modernaste hus, svart, men den här fasaden består i stället av svartmålade stockar och är ett av bara två hus med stockfasad i staden ­sedan trähus förbjöds redan 1521 efter flera katastrofala bränder.

Få städer i världen har som Amsterdam lyckats behålla sin särart så väl genom århundradena. Mycket av Amsterdams prakt finns därför i de välbevarade husen inte minst från Amsterdams guldålder på 1600-talet.

På Kanalernas mus­eum kikar jag genom titthåll in i de påkostade ­husen som handelsmännen lät bygga inte minst längs Herengracht och Keizersgracht. På den tiden saknade hus numrering så adressen identifierades genom gavlarnas dekorationer och former.

Med framtidens 3D-teknik kommer också vi att kunna göra personliga avtryck på våra hus, så att de skiljer sig från grannens. Utsirade detaljer kommer dessutom inte att bli kostsamma. Kanske står vi inför en estetisk revolution?

Fakta. 3D-hus öppet för allmänheten

Resa dit: Flyg till Amsterdam med exempelvis KLM, SAS och Norwegian cirkapris 2 500–3 800 kronor.

Bo: Volkshotel ligger lite utanför den centrala stadskärnan och är inrymt i ett före detta tidningshus. Det har inte ens varit öppet ett år och är inrett i industribohemisk stil. Hotellet har en populär restaurang på sjunde våningen med utsikt över staden. Dubbelrum cirka 1 000 kronor.

Ambassade Hotel är inrymt i flera kanalhus på eleganta Herengracht. Hotellet är klassisk stilfullt med intressant modern konst. Dubbelrum från 2 600 kronor.

Hotel Agora ligger i ett kanalhus från 1 735 och har ett centralt läge vid Singelkanalen. Hotellet har enkel standard med heltäckningsmattor, men många flerbäddsrum. Dubbelrum för 1 000 kronor.

3D Print Canal House är öppet för allmänheten. Inträde 2,50 euro. www.3dprintcanal­­house.com

Het Grachtenhuis, Kanalhusens museum, ­Herengracht 386. www.hetgrachtenhuis.nl

Houten Huis, ­Begijnhof 30 www.begijnhof­- amsterdam.nl