Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/nodvandigt-museum-om-toaletter/

Resor

Nödvändigt museum om toaletter

Bild 1 av 2 I Chiang Mai i Thailand har man lärt elefanter att använda toaletter.
Foto: Sulabh International Museum of Toilets
Bild 2 av 2 Porslinstoalett ämnad att vara en del av hemmets inredningsdetaljer under den viktorianska eran.
Foto: Sulabh International Museum of Toilets

Ett museum om toaletter? Det låter som ett skämt, men det är det inte. Tanken är seriös – man vill infor­mera om att runt 650 miljoner indier saknar toalett och man hjälper fattiga att få tillgång till hygien­möjligheter.

Time Magazine har utnämnt toalettmuseet i New Delhi till ett av världens tio underligaste. Men det är inte ­underligt alls. Hälften av Indiens ­befolkning saknar hygienmöjligheter. Det vill den ideella organisationen ­Sulabh ändra på genom att medverka till att det byggs fler offentliga toaletter. ­

Organisationen startades på 1970-­talet av sociologen Bindeshwar Pathak som insåg att toalettbehovet är skriande, inte minst bland de så kallade kastlösa. Varje år dör en halv miljon bebisar för att dricksvattnet är föro­renat av fekalier. Hans mål är att varje bostadshus i Indien ska ha en toalett.

En toalett maskerad som en bok, tillverkad i trä. Den användes under 1700- och 1800-talet av franska kungligheter. Foto: Sulabh International Museum of Toilets

Så för att informera och utbilda människor grundade han efter tre års förberedelser toalettmuseet som nu blivit en turistattraktion och omnämnt i bland annat Lonely Planet.

Här kan man grotta ner sig i toaletthistoria och titta på toaletter från 2 500 före Kristus fram till dagens moderna high tech-varianter. Bland de mer ovanliga finns en som bränner avföring och förvandlar det till aska, en toalett maskerad som en bok och en replika av franske kungen Louis XIV:s toalett.

En litet museum med stor ambition. Absolut värt ett besök.

Entrén till toalettmuseet i New Delhi. Foto: Sulabh International Museum of Toilets

 

Läs mer om resor här